Ние използваме бисквитки, за да подобрим Вашето изживяване докато сте наши гости. Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате с това. Повече информация може да намерите тук: Политика за използване на бисквитки

Възпаление на ставите: причини и лечение

Публикувано от i.atanasova 28/05/2018 0 Коментар(и)

При възпаление на ставите се усеща болка - силна или остра

Причините за възникването на възпалителен процес могат да бъдат различни и най-често са провокирани от наследствена предразположеност. Болестта може да се прояви под формата на възпалителен процес в шийните прешлени или в челюстните стави. Но най-разпространеният тип възпаление е ревматоидният артрит, причината за развитие на който са автоимунните нарушения в човешкия организъм. Патологията въздейства върху участъците на тялото симетрично.

Възпалителният процес се развива основно след пренесена ангина, остро респираторно заболяване или остра респираторна вирусна инфекция, при това възпалението се проявява три седмици след първичното поражение на организма.

Симптоми на възпаление на ставите

Проявата на патология обикновено се характеризира с отичане, болка, деформация на ставата, зачервяване на кожата над мястото на увреждане и увеличаване на местния температурен режим над ставата, а също и с нарушения в нейното функциониране.

Болката във възпалената става се появява неочаквано, често сутрин или през втората половина от нощта. При движение интензивността на болезнените усещания намалява. При остро възпаление възникват постоянни и силни болки, а при хронично възпаление болката тормози пациента само в процеса на придвижване.

Деформацията на ставата се развива заради отичане на меките тъкани, което се развива едновременно с проява на патология на сухожилията и мускулите или заради излизане на ставата от ставната падина.

Ставата спира да работи нормално вследствие на силна рязка болка и изменения, протичащи в околните около нея хрущялни тъкани. Процесът на възпаление в ставата понякога се характеризира с толкова силни нарушения на нейната работа, че тя спира да се движи. Затова болният губи способността си да работи.

Когато лечението се реализира в първите етапи от ставното увреждане, функционирането на ставата може да се възстанови напълно. Възпалението се развива заради проникването на инфекция в хрущялната тъкан. Първите симптоми на увреждане са увеличаване на температурата и втрисане. Тежестта на патологията се определя с времето спрямо развитието на болестта. Неправилното лечение може да провокира пълно разрушение на хрущялната тъкан.

Лечение на ставните възпаления

За установяване характера на възпалението в ставите се организира цялостен преглед, а след това външните прояви на болестта се съпоставят с получените впоследствие данни от рентгеновите изследвания, лабораторните анализи на вътреставната течност, урината и кръвта.

Масажите и лечебната физкултура помагат при ставни възпаленияВъзпалителният процес в ставите изисква продължително лечение, тъй като болестта може да прерасне в хронична форма. При висока степен на тежест възпалението се лекува в болница. Увреждането на ставите с инфекциозно възпаление се лекува с медикаменти, антибиотици, които подобряват работата на имунитета. Ако болестта се проявява едновременно с друга патология, първо трябва лечението да се насочи към избавянето на организма от първичното увреждане и само след това може да се започне непосредственото лечение на възпалението. Ледът помага да се намали болката, да се снеме отокът и сковаността на движенията. След завършването на лечебния курс на пациента му се изписва лечебна физкултура и масаж.

Най-доброто, което може да се направи за предотвратяване на ставното възпаление, е поддържането на нормални показатели на телесната маса, тъй като ставите, особено коленните, бедрените и гръбначните, са под голямо натоварване на цялото тяло. Именно заради това повечето хора с излишна маса на тялото страдат от проблеми със ставите.

Неподвижността също се отразява зле върху здравето и нормалната работа на ставите. Седналото или изправено положение с изправен гръб помага да се предотврати възпалението в ставите на коленете и врата, освен това това положение предпазва гръбните мускули и бедрата от увреждане.

Здравословното, правилно разработено хранене помага да се заздравят костите. На свой ред силните кости дават на човека възможност да се държи на крака, без да пада и без да провокира ставни увреждания. Важно е ежедневно да се употребява достатъчно калций, който се съдържа в прясното, киселото мляко и смокините. Може също така да помолите лекуващия Ви лекар да Ви изпише специални хранителни добавки за стави.

Портокалите също са много полезни за здравето, защото витамин С и другите антиоксиданти понижават вероятността от развиване на болестта остеоартрит.

Остави коментар тук

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.