Кистата на ставата на коляното е туморно доброкачествено образувание, което се локализира на задната стена на ставата и се явява натрупване на ставна течност. Клинически това явление се характеризира с отичане на зоната на подколенната ямка. Тъй като кистата се съединява със ставната кухина, тя до голяма степен наподобява херния. Коленната киста може да е с размер от 2 до 100 мм. Ставайки голяма, тя се разкъсва.

Най-очевидно кистата на Бейкър се визуализира при разгъване на крака, при сгънато положение се вижда трудно. Кожата около образуванието не променя цвета си, няма сраствания.

От това заболяване страдат предимно хората, чиято работа е свързана с висока физическа активност, които носят тежко, а също и спортистите. При децата това заболяване се среща много по-рядко, отколкото при възрастните хора.

Коленната киста може да е вторично заболяване, което се развива на фона на такива диагнози като артроза, артрит и други подобни.

Кистата от този вид е много лабилна: може да се променя по размер или да изчезва. Самите кистозни образувания са единични (когато се оформя само едно образувание) или множествени (когато се появяват няколко малки кисти).

Признаци и симптоми на кистата на Бейкър

Кистата не Бейкър се вижда при разпънат крак в коляното в задната част на коленната ставаТова заболяване се проявява по следния начин:

  • Подуване на областта на ставата с ясни граници, което се поддава на палпиране;
  • Нарушено функциониране на ставата с различна степен, до неподвижност;
  • Болка при работа на ставата;
  • Оток и изтръпване на околните тъкани.

При това симптомите може да липсват напълно на началния стадий или да се проявяват чрез лек дискомфорт. Но с увеличаване размера на кистата притискането на околните нерви и съдове се усилва, което води до изтръпване, включително и в стъпалото, болки в самото коляно и чувство на постоянен студ под коляното. Движенията на крака се затрудняват и предизвикват болка.

 В някои случаи натискът от коленната киста върху подколенната вена е толкова интензивен, че възниква тромбоза на дълбоките вени или варикоза. Тази ситуация се съпровожда с чувство на дискомфорт, тежест, оток.

При усложнение като разкъсване на кистата на коленната става може да се появи силна, рязка болка, кожата в задната част на глезена се зачервява, отича и се повишава температурата в това място.

Причини за развитие на кистата на Бейкър

Следните фактори, свързани с процесите на протичане на патологии в коленната става, могат да предизвикат появата на коленна киста:

  • Травма на коляното: удар, изкълчвания, свързани често със спортуване;
  • Дегенеративни промени и увреждане на менискуса;
  • Хроничен стадий на възпалителни процеси в обвивките на коленните стави;
  • Наличие на болести като ревматоиден артрит, остеоартрит и други.

Кистата на Бейкър е натрупана синовиална течност в задната част на подколенната област

Заради изброените обстоятелства започва усилено произвеждане на синовиална течност и натрупването и в задната част на коляното. Повишеното количество от това вещество започва да притиска нервните окончания, което води до появата на характерните симптоми.

Прекаленото количество течност в коленната става се нарича вода в коляното.

Кистата на Бейкър може да се появи даже и когато коляното е съвсем здраво. При това торбичките синовиална течност образуват тунел, който се съединява с обвивката на ставата. По този тунел течността се стича в коленната бурса и предизвиква оток. Тази клинична картина е най-характерна за децата.

Ултразвукът може да открие точната причина за това заболяване, а също и ЯМР. По-рядко за тази цел се провежда пункция на съдържимото в кистата.

Какво представлява кистата на коленната става?

Това е меко, но плътно доброкачествено образувание, което се развива в подколенната ямка. То е с еластична и плътна структура и се характеризира с деформация на синовиалната обвивка и деструктивни процеси в ставната капсула.

Кистата на Бейкър по структура прилича на херния, тъй като се състои не от отделни клетки, а се съединява със ставния джоб.

Това образувание се вижда най-добре при разгънато коляно. Когато то е сгънато, кистата не изпъква и е по-малко плътна.

Болестта е получила името си от името на британския лекар Уилям Бейкър, който пръв е публикувал отчети по синовиални кисти, локализиращи се в областта на коленната става.

Лечение на Бейкър кистата

Лечение, упражнения, физиотерапия, лечебна гимнастика при киста на БейкърПри наличие на симптоми, които сочат за поява на доброкачествени образувания, трябва незабавно да се обърнете за помощ към компетентен специалист. Тъй като лечението на кистата винаги се избира индивидуално спрямо особеностите на всеки отделен случай, само квалифициран лекар може да избере от списъка с ефективните методи най-подходящите. Това може да е консервативно лечение или операция. Помощните средства са рецептите от народната медицина и физиотерапията.

В повечето случаи медикаментозното лечение се отличава с ниска ефективност. Различни препарати могат да въздействат за намаляване на болката, но не въздействат върху самата причина на заболяването, което значи, че не могат да върнат подвижността на ставата. Към този метод се обръщат предимно преди или след операция. Тогава се назначават препарати, които намаляват възпалението и спират болката. Те могат да се използват под формата на мазила, таблетки, инжекции.

Един от оперативните методи е пункция на кистата. Прави се по следния начин: с дебела игла пробождат кистата и изсмукват течността от нея. След това вкарват нестероидни противовъзпалителни препарати в пространството между сухожилията. Пункцията може да даде само временен резултат, тъй като натоварването върху ставата след това ще доведе до това областта отново да се напълни със ставна течност.

Лечението на кистата на коляното с помощта на народни рецепти има смисъл само ако болестта е на начален стадий и образуванието е малко по размер. Освен това тези средства могат да се използват като допълнителна терапия при медикаментозно лечение или на етап следоперативно възстановяване. Тук доби помощници са жълтениче, репей, златен мустак. От тях се правят компреси и тинктури. Всеки начин на лечение с помощта на народната медицина трябва задължително да се коментира с лекуващия лекар.

Физиотерапия се прави само в периода на ремисия, тъй като физическата активност може да стане причина за възобновяване на болката и усложняване на болестта.

Лечебните упражнения при киста на коленна става се назначават от лекар-физиотерапевт, който на първо време следи как се изпълняват те от болния. По-късно пациентът може да прави лечебна физкултура вкъщи и да си прави леки масажи сам.

При голям размер на кистата на коленната става се провежда операцияЗа намаляване на болката и снемане на възпалението се използва ултравиолетово облъчване, инфрачервена лазерна терапия, а също и нискоинтензивна ултрависокочестотна терапия. Сероводородните и радоновите вани се назначават за подобряване на кръвотока.

Премахване на кистата чрез операция

Показание за операция и премахване на кистата са следните случаи:

  • Образуванието е много голямо;
  • Кистата е много болезнена;
  • Болестта прогресира бързо;
  • Другите методи за лечение са били неефективни.

В хода на операцията кистата се премахва напълно, използва се местна упойка. Продължителността на операцията е до половин час, на следващия ден пациентът може да напусне болницата, а след 5 дни коленната става е готова за леки натоварвания. След седмица конците се махат.

Премахването на кистата на коленната става може да се препоръча като лечение на основния проблем на коляното, например при разкъсване на менискус, тъй като в този случай появата на образуванието е вторично заболяване.