Ние използваме бисквитки, за да подобрим Вашето изживяване докато сте наши гости. Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате с това. Повече информация може да намерите тук: Политика за използване на бисквитки

Колаген тип 2 за здрави стави и сухожилия

Публикувано от d.dimitrova 18/12/2017 0 Коментар(и)

 Съставът на хрущяла е изграден от 75% вода, 20% колаген тип 2, 5% хондроитин и хиалуронова киселина. Когато говорим за възпаление на ставите и сухожилията, основните причини за развитие на това, могат да бъдат наднорменото тегло, начинът на живот, телосложението, наследственият фактор, стресът и прекараните вирусни заболявания. Един съвременен начин за предотвратяване и лечение на болката при дегенеративни заболявания на ставите са добавките, съдържащи Колаген Тип 2.  

Човешкото тяло използва колагена по много различни начини. Има повече от 20 вида колаген, но за ставите и сухожилията най-ценен е Колаген тип 2. Той има важна роля за изграждането на хрущялите, междупрешлените дискове и стъкловидното тяло. Поради тази причина колагенът е много ценен за благоприятното състояние на опорно-двигателната система. Съставът на хрущяла е изграден от 75% вода, 20% колаген тип 2, 5% хондроитин и хиалуронова киселина. Ако махнем основната съставка – вода, ще видите, че хрущялът е изграден главно от колаген.

Колагенът има много важна роля като основен белтък в структурната съединителна тъкан. Участва в поддържането на хрущялите, сухожилията и ставните връзки. Той помага за правилната функция и гъвкавост на движенията. Често причина за различни заболявания, като артрит, ставен ревматизъм и увреждания на ставите е нарушаването на баланса на колагена. Друго, което може да повиши риска от заболяване на хрущялите, включващо всичко от хондродисплазия до ранни стадии на остеоартрит, е мутации на гена на колаген тип 2.

Хидролизираният колаген тип 2 е натурален източник на хиалуронова киселина.

Какво е полезното действие на Колаген тип 2?

Няма голям интерес към свойствата и ползите от колагенът, тъй като той не съдържа незаменими аминокиселини, витамини или важни минерали. Няма функцията да подобрява метаболизма и не действа анаболно. Въпреки всичко, колагенът играе важна роля за клетките на кожата, ставите и сухожилията. Благодарение на неговата структура, той подпомага изграждането на ставите. Наричат го още „строителен материал” за ставите.

Как действа Колаген тип 2?

  • Осигурява на хрущяла важни вещества
  • Елиминира болките, премахва сковаността
  • Спира възпалението при дегенеративни ставни заболявания
  • Потиска узряването на остеокластите и по този начин намалява разграждането на костната тъкан
  • Подобрява синтеза на нов хрущял
  • Съдържа аминокиселините пролин и хидроксипролин, богат е на протеин
  • Забавя развитието на остеопороза

Хидролизираният колаген тип 2 е натурален източник на хиалуронова киселина. Тя действа като подобрява състоянието на хиалинния хрущял, подпомага растежа и метаболизма на хондроцитите, намалява апоптозата им и стимулира синтеза на компонентите на хрущялния матрикс.

Кой има нужда от хранителни добавки с Колаген тип 2?

Обработените и вакуумираните храни определено могат да намалят способността на организма да усвоява Колаген тип 2 и всеки, които спортува активно има нужда от адекватен прием на колаген.

Всеки, които спортува активно има нужда от адекватен прием на колаген. Ако целта ви е профилактика, също можете да взимате добавки, съдържащи колаген. След навършване на 40 години и мъже и жени има нужда от допълнителен прием на колаген. В периода на менопауза е препоръчително да си набавяте колаген. И не на последно място хората, страдащи от артрит и артроза.

Къде да намерим Колаген тип 2?

Колагенът е много подобен на други полезни вещества и участва в състава на много хранителни продукти. За съжаление, не можем да разчитаме на тях, тъй като концентрацията му е много ниска и няма да окаже необходимия терапевтичен ефект върху човека.

Храни, които стимулират изработването на колаген: морски деликатеси и риба, особено  сьомга, водорасли, зелени подправки, зеленчуци (моркови, зеле и домати), тиквени семки, червени чушки, овесени ядки, плодове (банани, мандарини, портокали, кайсии и райски ябълки) и горски плодове. Производството на колаген може да бъде подпомогнато и от различни храни, съдържащи витамин С, сяра, цинк, мед, омега-3, омега-6 и омега-9 киселини, лутеин и желязо.

Обработените и вакуумираните храни определено могат да намалят способността на организма да усвоява Колаген тип 2.

Добре е да знаете, че Колагенът е напълно безвреден и ако приемате препоръчителните дози, няма опасност да се стигне до странични нежелани ефекти. Приемът на колаген няма вредно въздействие върху храносмилателната система на организма.

Остави коментар тук

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.