Ние използваме бисквитки, за да подобрим Вашето изживяване докато сте наши гости. Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате с това. Повече информация може да намерите тук: Политика за използване на бисквитки

Артроза или артрит: къде е разликата?

Публикувано от i.atanasova 17/08/2018 0 Коментар(и)

Често хората с болки в ставите сами си поставят диагноза „артроза“ или „артрит“. И често тези заболявания биват бъркани. Да, и двете са свързани с нарушения в хрущялната тъкан, но причините, симптоматиката и лечението им са много различни.

Каква е разликата между артрита и артрозата?

Артрозата е старческо заболяване. С течение на времето се нарушава целостта, появяват се дегенеративни нарушения на хрущялната тъкан. Не е възможно човек да се излекува от артроза, точно както и не е възможно да спре процесите на стареене. Артрозата е хронично заболяване, което протича на вълни: остър пристъп последван от период на ремисия.

Ако не потърсите медицинска помощ, артрозата може силно да влоши живота Ви: да понижи подвижността на ставите Ви, ще Ви преследва постоянна болка. При особено тежките случаи болестта може да доведе до инвалидност. Затова не отлагайте посещението при лекаря, посетете го навреме. Специалистите в областта ще Ви помогнат да забавите необратимите изменения, максимално да удължите младостта и здравето на ставите си.

Що се отнася до артрита, това е заболяване с възпалителен характер, което може да увреди една или няколко стави, прилежащите към тях тъкани, връзки и мускули. Често е съпътстващ симптом на други болести или травми на ставите. Болестта се поддава на лечение, особено ако се започне то навреме. Особеност на артрита е, че той може да се разпространи върху други стави и тъкани, а също да премине и в хронична форма. В някои случаи заболяването се развива постепенно, а в други – бързо и рязко.

За да се излекува артритът, преви всичко трябва да се открие първопричината. С тази цел се правят пълни изследвания. Спрямо получените от тях резултати се изписва комплексна терапия, която помага за справянето с артрита.

Причини за появата на артроза и артрит

Артроза е заболяване, която се появява в напреднала възраст, по-често при жениКакто вече казахме, първичната артроза се появява вследствие на старчески изменения, протичащи в организма. При всички хора тя започва на различна възраст. Артрозата обикновено се диагностицира при лица на възраст 50-6 години, макар че през последните години специалистите отбелязват, че болестта засяга и 30-40 годишни хора. Вторичната артроза също може да се развие след нанесена травма на ставата във всяка, дори и в много ранна възраст.

За ранна поява на артроза могат да способстват:

 • Наследствеността;
 • Травмите и вродените патологии на хрущялите и ставите;
 • Особеностите на работата и начина на живот (големи натоварвания върху ставите);
 • Хормоналните нарушения;
 • Неправилната обмяна на веществата;
 • Наднорменото тегло и други.

Артритът се появява във всяка възраст, като могат да го провокират определени причини:

 • Травма;
 • Дистрофично изменение в тъканите;
 • Гъбична или вирусна инфекция;
 • Алергични реакции;
 • Нарушен обмен на веществата, авитаминоза;
 • Нарушения в работата на нервната система.

Симптоми на заболяванията

Артрит е възпалително заболяване и може да се появи при всяка възраст, като подлежи на лечение

Основният симптом и на двете болести е болката в увредените стави. При артроза – тъпа, при артрит – остра. Освен това трябва да обърнете внимание на някои други признаци, които могат да свидетелстват за развитие на едно от заболяванията.

Основни симптоми при артроза:

 • Болка при ходене и натоварване на ставите;
 • Нощни конвулсивни болки в прасците;
 • Пукане и дискомфорт при движение;
 • Деформация на ставите.

Основни симптоми при артрит:

 • Ограничена подвижност на ставите;
 • Зачервяване, отичане на тъканите;
 • Болка при натоварване;
 • Подпухване, промяна във формата на ставата;
 • При инфекциозен артрит – повишена телесна температура, треска, втрисане.

Диагностика

Само опитен лекар може да определи заболяването и степента на увреждането, затова трябва да търсите точно такова медицинско лице. Ако лекарят предполага, че имате артроза или артрит, се провежда визуален преглед на болната става, палпация, ще Ви помоли да му разкажете какви са симптомите Ви, да уточните от какво сте боледували преди и дали имате травми. След това ще Ви се назначи изследване с рентген, лабораторни изследвания на кръв и урина.

При артроза показателите на кръвта по принцип са нормални. Но при артрит тези на еритроцитите и левкоцитите не са. Рентгенограмата няма да покаже промени в ставите при артрит, а при артроза лекарят ще забележи промени на снимката. Също така при артрит ще е повишен и така нареченият ревматоиден фактор.

За диагностика може да се наложи и използването на ултразвук, компютърен томограф, артрография, миелография. Необходимо е да бъдете прегледани от ревматолог, травматолог, да се консултирате с дерматолог, инфекционист, физиотерапевт. Само след като се прегледат резултатите и заключенията на тясноспециализираните специалисти, може да бъде поставена правилната диагноза и да се определи ефективно лечение.

Лечение при артрит и при артроза

Артрит, а и артроза се лекуват с комплексна терапия от лекарства, хондропротектори, лечебна физкултура, физиотерапияТерапията на двете болести е различна. За съжаление, от артрозата няма как да се избавите завинаги. Но може да се облекчи състоянието Ви и да живеете отново нормално.

Стратегията за лечение се избира от лекар в зависимост от протичането и тежестта на болестта, първопричините и, съпътстващите я заболявания. Във всеки случай, то трябва да е комплексно.

Преди всичко трябва да се намали болката. При артроза лекарят ще Ви изпише хондропротектори, които „реставрират“ хрущяла и предотвратяват разрушаването му. За да се премахне възпалението, се използват нестероидни противовъзпалителни средства. Като допълнение към лечението се използват мазила, гелове, разтривки.

Ако сте с диагноза артрит, стратегията за провеждане на лечението ще е по-различна. Освен хондропротектори и местни лекарства при необходимост лекарят ще Ви изпише антибиотичен курс (в случай че причината е инфекция). И задължително ще лекува болестта, която е провокирала възникването на артрит.

Ако ставата е разрушена напълно или антибиотиците не могат да се справят с възпалението, няма да мине без операция. При тази операция ставата се премахва и на нейно място се поставя протеза.

В комплексната терапия за лечение на артрит и артроза също са се доказали лечебната физкултура и физиотерапията.

Често задавани въпроси

При кого рискът от артроза е най-голям?

Артрозата е предимно женска болест (87% от случаите), което е свързано с нарушенията на хормоналния фон в периода на менопаузата. Освен това в рискова група са и хората с наднормено тегло, диабет, товарачите, строителите, тоест хората с професии, свързани с повишено натоварване. Особено внимание върху здравето си трябва да обръщат хората, които провеждат много време на крак и в седнало положение.

Как да избегнем артрозата/артрита?

За профилактика на ставните заболявания с различна етиология е необходимо да се движите много, да изключите тежките натоварвания и травмите. Също така трябва да се храните правилно, регулярно да приемате калций и да лекувате болести на щитовидната жлеза навреме.

Ще помогне ли народната медицина при ставните патологии?

Не се препоръчва да лекувате ставни заболявания само с народни средства. Но може да бъдат използвани като допълнителна или поддържаща терапия.

Може ли да се прави масаж при заболяване на ставите?

Масажът се назначава често при комплексното лечение, а също и за профилактика на артроза и артрит. Той помага да се усили подхранването на тъканите, да се повиши подвижността на увредените стави, да се възстанови мускулната и сухожилната еластичност. Необходимо е процедурите и броят на сеансите да се определят от лекар. Курсът на масажи се започва само след като болката утихне.

Остави коментар тук

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.