За това какво представлява бурситът и какви са начините за неговото диагностициране, а също и за видовете на патологията, описахме в първата част на статията ни. В тази нейна част ще поговорим за лечението и профилактиката при бурсит.

Лечение в острия стадий на бурсит

При остър бурсит движенията трябва да са възможно най-малко, постоянно да сме в покой. Тогава натоварването върху ставите няма да е толкова голямо и болестта няма да се предаде в целия организъм. При лакътен бурсит трябва да носим гипс за фиксиране.

За лечение на бурсит се прави електрофореза, апликации с парафин, вълнова терапия

При обостряне на болките лекарите назначават аналгетици под формата на таблетки.

За да се снеме възпалителният процес се изписват венозно инжекции с антибиотици. Важно е при терапията да се укрепи имунитетът, за да може организмът да спре разпространението на болестта. На пациента се определя специална диета и трябва да се въздържа от активни движения. За да се въздейства комплексно на бурсита, може да се посещават следните процедури:

  • Електрофореза с използване на лекарствени средства;
  • Апликации в парафин;
  • Вълнова терапия;
  • Облъчване на болната зона с ултавиолет;
  • Индукционно облъчване.

Благодарение на физиотерапевтичните процедури обмяната на веществата се възстановява, имунитетът започва да се бори с инфекциите. След посещаване на масажни процедури преминава напрежението в мускулите и се облекчава отокът. След приключване на лечебния курс бурситът постепенно се разнася. Тези процедури трябва да се изпълняват само от специалист.

За да се снеме болката и възпалението в домашни условия, трябва да се прави лек масаж с пакет лед. Студеното влияе върху отока и го намалява. Важно е да се ограничи подвижността на крайника.

В случай на хронична форма на бурсит се провежда операция

След разнасянето на бурсита трябва постепенно да се натоварва ставата с лесни упражнения и леки движения. Лекарите назначават комплекс от лечебна гимнастика за пациентите с бурсит. Упражненията трябва да се подбират индивидуално спрямо определения вид бурсит. Важно е след пълното оздравяване да се проведе профилактика на бурсита. Бурсит се лекува напълно в рамките на 1-3 седмици при комплексен подход.

Операция при бурсит

Ако болестта е преминала в хронична, тогава пациентът трябва да се оперира. В противен случай отлаганията на соли ще сковат движението и ще предизвикват силни болки. Течностите или опасните отлагания може да се премахнат с игла. В този случай операцията не е сложна. При напреднал стадий при пълна неподвижност на пациента се прави обща упойка и се проработва увредената зона.

По време на операцията лекарят почиства бурсата от инфекциозните отлагания, изрязва срастванията и обработва с антисептик мястото. При операция на гноен бурсит трябва да се премахне част от ставния джоб. Ако операцията се направи навреме, процесът по възстановяването ще е бърз за пациента. Човек може след едно денонощие след процедурата да се прибере вкъщи, без вече да усеща болката и възпалението.

На последния стадий на болестта лекарите може напълно да премахнат бурсата от ставата. Понякога необходима мярка е костите да се преместят и да се фиксират в правилното им положение. За да не се стига до изпълнението на тази опасна процедура, трябва да се обръщаме своевременно към лекар при първите симптоми на бурсит.

Профилактика на бурсит

За профилактика на бурсит трябва да се пазите от прекалено големи натоварвания на ставите, да спазвате диета, да промивате своевременно рани, драскотини, натъртванияЗа да не допуснем появата на бурсит, е важно своевременно да провеждаме профилактични процедури. Ето няколко препоръки за правилна профилактика на заболяването:

  1. Избягвайте големите натоварвания върху ставите. Опитвайте се да не вдигате тежко. Жените с наднормено тегло не трябва да ходят постоянно на токчета.
  2. Спазвайте диета, следете с какво се храните, попълвайте имунитета си с полезни витамини.
  3. При деформация на ставите веднага им обърнете внимание и коригирайте този проблем чрез медицински грижи.
  4. Занимавайте се с тежки спортни занимания само при разрешение от лекаря Ви.
  5. При първите признаци на възпаление потърсете лекар.
  6. Всякакви рани, драскотини и натъртвания трябва да се обработват с антисептик на момента. След прекаран бурсит лекарите препоръчват на много от пациентите да използват правилни стелки за обувки, да носят определени модели обувки, за да не допуснат повторно развитие на патологията. Всички тези препоръки трябва задължително да се спазват.

В специализираните магазини можете да намерите изделия за корекция на ортопедични отклонения, като лекарят Ви може да Ви насочи да носите някои от тях в определен ред за корекция на ставата. Това ще подпомогне профилактиката на бурсита и ще помогне да се възстанови увредената зона на ставата. Обикновено тези приспособления са необходими на спортистите след травма.

Полезно за профилактика на бурсит е плуването в басейн, бягането в тръс, леките натоварвания на ставите, спортното ходенеАко работата Ви е свързана с голямо натоварване, тогава трябва задължително да следите състоянието на ставите си и ежедневно да им помагате. Трябва да си слагате фиксиращи превръзки и да правите лека разгрявка преди вдигане на тежко. Важно е да правите почивки между големите физически натоварвания. Преди натоварване може да нанасяте върху ставите загряващ лекарствен гел.

За профилактика на бурсит се препоръчва да отделяте внимание на тези видове спорт:

  • Плуване в басейн – 2 пъти седмично;
  • Бягане в тръс без да се натоварване прекалено;
  • Работа с леки гирички. Теглото им може да се увеличава постепенно;
  • Спортно ходене на свеж въздух;
  • Стречинг.

Най-добре е при първите спортни занимания да Ви помага треньор. Тогава натоварването ще е постепенно и няма да доведе до опасни усложнения на бурсита. Ако укрепите организма и ставите си, посещавате лекарския кабинет регулярно и се храните правилно, тогава рискът от поява на бурсит ще се понижи до нула.