Защо да изберем глюкозамин за нашите стави?

Глюкозамин, известен още и като глюкозамин сулфат, е вещество, което е съставна част на човешкото тяло. Това вещество за пръв път е било определено от немски хирург през 1876 година, но изследванията му са били неубедителни. През 1880 година той е написал дисертация по темата за глюкозамина.

Глюкозамин е натурален продукт, който се среща в организма на бозайниците, морските продукти

Глюкозамин е естествен компонент на хрущялната тъкан и синовиалната течност при бозайниците. Освен това той присъства в морските продукти (скариди, омари, раци). Използват го за производството на хранителни добавки, макар че не винаги го получават от природни източници. Затова, преди да започнете да използвате добавки с глюкозамин, се уверете в натуралността му. Stavite.com Ви предлага продукти с глюкозамин с гарантиран природен произход. Може да ги разгледате в категорията „Продукти за стави“.

 

Глюкозамин сулфат се усвоява лесно от костната и хрущялната тъкани. Това осигурява включването на сяра в структурата на хрущяла. Освен това той задържа водата в тъканите, което поддържа тяхната еластичност и гъвкавост. Глюкозамин е предшественик на глюкозаминогликаните, които съставят опорната структура за колагена.

Глюкозамин намалява болката в ставите при остеоартрит и други ставни болести

В нормални условия глюкозаминът се формира от глюкоза, а междинният продукт е глюкозо-6-фосфат. По-нататък преобразуванията водят до синтез на глюкозаминогликани.

Глюкозамин сулфатът представлява вещество, което се разтваря лесно във вода. Той се поглъща леко от тънкото черво (до 72%). Глюкозаминът се свързва с белтъците и в този си вид остава относително много време (няколко дни). По-нататък той ще се използва за синтеза на гликопротеини и глюкозаминогликани на хрущялната тъкан. Около 30% от глюкозамина се извеждат заедно с урината.

С какво е полезен глюкозаминът?

Това вещество често се използва при болести на ставите (остеоартрит на коленната става, болести на гръбначните стави). Специалистите твърдят, че глюкозамин е абсолютно безопасен и носи полза за ставите.

Използване на глюкозамин при остеоартрит

В днешно време глюкозамин по принцип се използва за лечение на артрит. Особено се препоръчва това вещество да се използва при остеоартрит. Болестта е най-разпространена сред старите хора, но може да засегне и млади, които са имали ставни травми. Повечето изследвания сочат, че глюкозаминът е ефективен при лечението на коленен остеоартрит.

Глюкозамин се съдържа в черупките на морските продукти

Човешкият организъм използва глюкозамин за формиране на връзките, сухожилията, хрущялите, синовиалната течност. В ставния хрущял той е част от системата за задържането на водата, което поддържа еластичността на тъканите.

Повечето хора, които страдат от артрит или болки в костите, потвърждават ефективността на глюкозамина. В много случаи потребността от обезболяващи намалява с използването му.

Причините са остеоартрит са: наднорменото тегло, травмите, дефектите във формирането на ставите, генетичен проблем.

Преди да използвате добавки с глюкозамин, се консултирайте с лекар. Глюкозаминът може да предизвика някои странични ефекти: гадене, киселини, диария, запек.

Някои добавки се правят от черупките на морските продукти, затова при някои хора може да предизвикат алергични реакции, особено при хора, които имат алергия към миди.

Обичайната дозировка е 500 мг по три пъти дневно.

Глюкозамин за здрави спортни стави

Глюкозамин заздравява ставите и укрепва имунитета при спортПрофесионалните спортисти са принудени постоянно да работят с големи тежести, за да поддържат тялото си в нужната форма. От регулярните тренировки обаче започват да страдат костите и ставите, затова на атлетите им се налага да приемат глюкозамин сулфат. Това вещество им помага да заздравят ставите си и цялата костна система. Глюкозаминът играе първостепенна роля в съхранението на здравите хрущяли и кости. Специалистите казват, че той може да стимулира хрущялните клетки да синтезират протеогликани, които са едни от основните хрущялни строителни материали.

Често глюкозамин се добавя към спортните добавки. Той помага на спортистите да възстановят хрущялната си тъкан след тренировки. За в бъдеще това ще помогне да се предотврати остеоартрит и артрит.

При правилен прием на глюкозамин при спортиста започват напълно да изчезват проблемите, свързани със сухожилията и връзките им. Постепенно намалява и хрускането и усещането за скованост на крайниците. Ако по-рано спортистът е имал травма, глюкозамин намалява последиците от нея. Хроничната болка отминава, а разтегнатите връзки възвръщат нормалното си състояние. Освен това глюкозамин влияе благотворно върху състоянието на имунната система на спортистите. Те стават по-малко възприемчиви към действието на острите респираторни заболявания, което дава възможност да се тренира без почивка за лечение. Освен това може да се подобри и обмена на веществата, ако болният има проблеми със секрецията на ензими и норадреналин.