Ако имате псориазис на скалпа, специалените шампоани може да бъдат ефективен начин за контролиране на Вашите симптоми.

Шампоанът за псориазис е вид медикаментозно лечение, предназначено за хора с псориазис на скалпа. Обикновено за шампоан за псориазис не изискват рецепта, но може да се наложи да проведете кратък разговор с фармацевта, преди да го закупите, или да отговорите на някои поверителни въпроси, когато купувате онлайн.

За разлика от обикновените шампоани, шампоаните за псориазис не са предназначени за измиване на косата. По-скоро те се прилагат за третиране на засегнатите участъци и се оставят за 5 до 10 минути да подействат, преди да изплакнете. След като сте използвали шампоан за псориазис, може да се наложи да използвате редовен шампоан и балсам на косата, за да може косата Ви да е мека и да изглежда добре.

Какви са видовете шампоан за псориазис?

При псориазис е добре да се ползва натурален шампоан за псориазис, който да хидратира, без да дразни сухата кожа на скалпа.Шампоаните за псориазис обикновено съдържат една или повече от тези съставки:

  • Каменовъглен катран
  • Салицилова киселина
  • Стероиди

Въглищният катран е гъста, тъмна течност, за която се знае, че има противовъзпалителни и хидратиращи свойства, което го прави подходящо средство за псориазис. Обикновено се предлагат без рецепта шампоани за псориазис, съдържащи въглен катран.

Тъй като въглищният катран е с тъмен цвят, той може да оцвети кожата и дори временно да потъмни косата Ви. Трябва да го прилагате внимателно, както бихте направили и с боя за коса.

Салициловата киселина е вещество, което кара външния слой на кожата да се отлепи и да се изчисти. Може да бъде ефективно за псориазис на скалпа, при който под косата са се натрупали дебели плаки. Шампоаните за псориазис, съдържащи салицилова киселина, обикновено съдържат също въглен катран.

Стероидите могат да се намерят в определени шампоани за псориазис, но са само с рецепта за хора с умерен до тежък псориазис. Стероидите могат да намалят възпалението и дразненето.Трябва да се прилага в малки количества, втрива се в скалпа и се оставя за 15 минути преди да изплакванете. Лечението трябва да продължи не повече от четири седмици, защото употребата на стероиди, дори и под тази форма, може да доведе до неблагоприятни странични ефекти.

Препоръчваме Ви да се насочите към шампоан за псориазис, които е с натурални съставки, тъсете такъв, който е богат на омега 3, 5, 7 и 9. Често сухият скалп е показател за недостиг на омега-3 и витамини.