Обща информация

Травма, получена при огъване или усукване на глезена по необичаен начин, се нарича навяхване на глезена. Възможно е да доведе до разтягане или разкъсване на съединителната тъкан и нейните лигаменти (връзки), които спомагат за задържането на костите на глезена заедно.

Как става това? Връзките стабилизират ставите, като предотвратяват прекаленото движение. Навяхване на глезена възниква, в случай че връзките са принудени да надхвърлят нормалния си диапазон на движение. Повечето подобни травми включват наранявания на връзките от външната страна на глезена.

Начинът на лечение на това състояние зависи от тежестта на нараняването. Въпреки че болкоуспокояващите без рецепта може да са достатъчни, възможно да се нуждаете от медицински преглед, за да се разкрие степента на увреждане и се да определи подходящо лечение.

Симптоматика

Признаците при това състояние варират според тежестта на нараняването. Биха могли да бъдат:

  • Болка при поставяне на тежест върху засегнатия крак;
  • Чувствителен глезен;
  • Подуване;
  • Синини;
  • Ограничен обхват на движение;
  • Нестабилен глезен;
  • Чуване на прищракване по време на ходене.

Ако глезенът Ви е болезнен и подут и смятате, че може да е изкълчен, се обадете на Вашия лекар. Ако имате изявени признаци и симптоми, е възможно да имате значително увреждане на връзките или счупена кост в глезена или подбедрицата.

Причини

Основната причина за възникване на това нараняване, която може да доведе до разтягане или разкъсване на връзките на глезена, е принудителната му промяна на естественото му положение.

Причините за изкълчен глезен могат да включват:

  • Падане, което води до изкълчен глезен;
  • Лошо приземяване на един крак след скок или обръщане;
  • Ходене или упражнения върху неравна повърхност;
  • Настъпване от някой друг по време на спортна дейност.

Усложнения

Неправилното лечение на изкълчен глезен, извършването на дейности твърде скоро след такава травма или страданието от повтарящи се травми на глезена водят до следните усложнения:

  • Постоянна болка в глезена;
  • Нестабилност на глезенната става;
  • Артрит в ставата на глезена.

Предотвратяване

Следните съвети биха Ви помогнали да предотвратите подобни наранявания на глезена или повторната им поява:

  • Загрявайте преди спортна тренировка;
  • Бъдете бдителни, когато ходите, бягате или работите върху неравна повърхност;
  • Използвайте устройство за обездвижване при наранен преди това глезен;
  • Носете удобни обувки;
  • Намалете до минимум използването на обувки с висок ток;
  • Не спортувайте и не участвайте в дейности, за които не сте подготвени;
  • Поддържайте мускулите си силни и гъвкави;
  • Практикувайте тренировки за стабилност, упражнения за баланс.

Диагноза

По време на физическия преглед Вашият лекар ще прегледа глезена, стъпалото и подбедрицата. Лекарят докосва кожата около нараняването, за да търси чувствителност, и ще мести крака, за да определи обхвата на движение и да види кои позиции причиняват дискомфорт или болка.

Ако нараняването е тежко, Вашият лекар може да препоръча едно или повече от следните образни диагностики, за да изключи счупена кост и по-добре да оцени увреждането на връзките:

Рентгенови лъчи

По време на рентгенова снимка, малко количество радиация преминава през тялото Ви, за да създаде изображения на костите на глезена. Този тест се използва за изключване на костни фрактури.

Магнитен резонанс

ЯМР използва радиовълни и мощно магнитно поле, за да произведе подробни напречни или триизмерни изображения на меките вътрешни структури на глезена, включително на връзките.

Компютърна томография

Това сканиране може да разкрие повече подробности за костите в ставата. То излъчва рентгенови лъчи от няколко различни ъгъла и ги комбинира, за да генерира напречно сечение или триизмерни изображения.

Ултразвук

Ултразвукът използва звукови вълни за създаване на изображения в реално време. Тези изображения могат да помогнат на Вашия лекар да оцени състоянието на лигамент или сухожилие, когато стъпалото е в различни позиции.

Лечение

Лечението на изкълчен глезен зависи от тежестта на нараняването. Целите на лечението са да се намали болката и възпалението, да се насърчи заздравяването на лигамента и да се възстанови.  За сериозни наранявания може да бъдете насочени към специалист по опорно-двигателния апарат, като например ортопедичен хирург или лекар, който е специалист по физикална медицина и рехабилитация.

Самопомощ

За да се погрижите сами за изкълчен глезен/разтегнати връзки на глезена, използвайте следните съвети:

  • Покой. Избягвайте дейности, които причиняват болка, подуване или дискомфорт;
  • Лед. Използвайте пакет с лед или незабавно накиснете засегнатата област в ледена вода за 15 до 20 минути и повтаряйте процеса на всеки два до три часа, докато сте будни. Ако имате съдово заболяване, диабет или намалена чувствителност, свържете се с Вашия лекар, преди да приложите лед;
  • Компресия (стягане). За да спрете подуването, стегнете глезена с еластична превръзка, докато спре подуването. Не стягайте превръзката много, за да не затрудните кръвообращението. Започнете да превързвате от най-отдалечения от сърцето край;
  • Надморска височина. За да намалите подуването, повдигнете глезена над нивото на сърцето, особено през нощта. Гравитацията помага за намаляване на отока чрез дрениране на излишната течност.

Лекарства

В повечето случаи болкоуспокояващите без рецепта, като ибупрофен, напроксен натрий или ацетаминофен, са достатъчни за контролиране на болката, причинена от разтегнати връзки на глезена.

Помощни средства

Тъй като ходенето с изкълчен глезен може да бъде болезнено, може да се наложи да използвате патерици, докато болката отшуми. В зависимост от тежестта на разтягането на връзките на глезена или изкълчването Вашият лекар може да препоръча еластична превръзка, спортна лента или скоба за глезена, за да го стабилизира. При тежко изкълчване може да е необходим гипс или ботуш за ходене, за да се обездвижи глезенът, докато зараства.

Терапия

След като подуването спадне и болката намалее достатъчно, за да се движите отново, Вашият лекар ще Ви помоли да започнете серия от упражнения за възстановяване на обхвата на движение, силата, гъвкавостта и стабилността на глезена. Вашият лекар или физиотерапевт ще Ви обясни правилния метод и прогресията на упражненията.

Обучението за подобряване на баланса и стабилността е особено важно за повторно обучение на мускулите на глезена да работят заедно, за да поддържат ставата, както и за предотвратяване на повтарящи се навяхвания. Тези упражнения могат да покриват различна степен на трудност на равновесието, като стоене на един крак.

Ако сте изкълчили глезена си, докато сте тренирали или играели спорт, попитайте Вашия лекар кога можете да възобновите дейността си. Вашият лекар или физиотерапевт може да Ви помоли да направите специални тестове за движение и активност, за да определите колко добре се справя Вашият глезен със спорта, който практикувате.

Хирургия

В редки случаи се извършва операция, когато нараняването не заздравява или глезенът остава нестабилен след дълъг период на физическа терапия и рехабилитационни упражнения. Хирургията може да се извърши за:

  • Възстановяване на лигамент, който няма да заздравее;
  • Реконструиране на лигамент с тъкан от близък лигамент или сухожилие.