Ако разглеждаме ставите на новородено дете, можем да забележим, че по строежа си те приличат на ставите на голям човек, но при това костната система се отличава много. По малко от 50% от костите на новороденото са твърди. Всички останали кости са нищо друго освен хрущяли, които позволяват на бебето да расте и да се развива и с времето броят им съществено намалява. Процесът на смяна на хрущялите с кости продължава 18 години и около 25-тата година той окончателно приключва.

Основа на ставната и костната тъкан при всички новородени бебета са хрущялите. Ще кажем само и че има разлики между елементите на ставите, които отговарят за тяхната подвижност. При детето ставите все още са много лошо разработени, заради което не може да извършва онези движения, които може да извърши всеки голям човек. Освен това има голям риск от изкълчване на ставата, ако не внимаваме как се отнасяме към детето. Тази незрялост на ставите е характерна за деца до 5 годишна възраст. Това време е достатъчно детето да се научи да управлява пълноценно тялото си, а ставната и костната тъкани се развиват напълно.

Кои са особеностите на строеж на тъканите на костите при новороденото?

Опорно-двигателният апарат на бебета и малки деца е по-крехък от този на големите хораАко говорим непосредствено за структурата на костната тъкан при новороденото бебе, тук също има много разлики. При новороденото костите представляват грубо-влакнеста система от снопове. Разлика има и в това, че при големия човек в костите има много големи по размер области и те са напълно запълнени с жълт костен мозък. При новородените деца тези области са много малки и там, където е възможно, са запълнени само с червен костен мозък. Заради това, че в организма на малкото има много костен мозък, растежът на детето се случва пълноценно благодарение на достатъчното количество кръв, която се произвежда от червения костен мозък. Много активно се образува кръв до около 2 годишна възраст, съответно и детето също расте много бързо до тази възраст. След това този процес се забавя значително. След известно време скоростта на растеж се възобновява заради периода на пубертета.

Костите растат на дължина благодарение на епифизарния хрущял, чийто край остава напълно активен, докато човек не стане на 25 години. Това позволява на костите да станат по-дълги и съответно самото дете да стане по-високо.

Ако говорим за това как точно растат костите на широчина, то тук отговорност има надкостница. При новороденото дете тя е по-дебела, плътна и няколко пъти по-активна, отколкото при възрастните. Това е много положителен момент, защото така ако детето си счупи нещо, костта няма да бъде засегната или в много тежките случаи ще се срасне много по-бързо. Така счупванията не влияят отрицателно на опорно-двигателната система на малкото дете.

Също интересен момент е и това, че костната тъкан при децата е изключително в тръбните кости, другите елементи от скелета имат само незначителни участъци с вкостенявания. Тези участъци стават по-големи само когато детето расте.

Бебетата имат повече кости от възрастните, но са много по-крехки, защото са хрущяли

Трябва да внимаваме много с новородените, защото само едно неправилно движение може да доведе до това да се образува изкълчване или дори счупване на костите, които още не са успели да се вкостенят.

Колко кости има новороденото дете?

Бебетата при раждането си имат 270 кости. Защо има такава разлика и къде отиват тези кости при порастването на децата?

Костната система на новородените се различава силно от костите на големия човек. Техните костички наполовина се състоят от хрущяли, в тях има само малки вкостенели тъкани. С времето те се разрастват и се превръщат в пълноценен скелет. А в първите месеци и години са подложени на деформация дори от гравитацията. Ето защо педиатрите съветват да не оставяме бебетата дълго време в една поза, да ги обръщаме, докато спят, от едната на другата им страна, да не ги държим на една и съща ръка всеки път.

Дребните кости на децата с времето се срастват, затова, като цяло, стават по-малко на брой. Това се случва с костите на черепа, таза, гръбначния стълб. Например кръстът на човека се формира напълно едва към 18-тата му година. Окончателно растежът на скелета спира към 25-тата година.

Както виждаме, броят на костите в скелета на човека е непостоянна величина. Става ясно защо анатомите не са на едно и също мнение по отношение на броя на елементите в костната система на човека.