Болките в ставите са нещо много неприятно... И пълноценната храна е много важна при проблеми стави. Благодарение на нея, могат да се избегнат и намалят болките в ставите. Пълноценната храна съдържа важни вещества, а нашите стави се нуждаят точно от такава. Колагенът например е сред най-важните вещества, за да функционират правилно ставите. Необходим е за ставните връзки и ги предпазва от износване. До голяма степен улеснява движението на мускулите и триенето на костите в ставната кухина.

Уникалните свойства на телешкия бульон!

Уникалните свойства на телешкия бульон!Колагеновите вещества в телешкия бульон са много полезна и необходима храна за тялото ни. Колагеновият протеин представлява желатин, който е най-често срещания протеин от жизнено-важно значение за структурата на бозайниците. Немският учен Хилдегард през 12-ти век предлага решение при ставни болки като употребата на бульони от телешки хрущяли.

Съществуват най-различни ставни болести и всяка една болка изисква специално внимание. Причини за понижаване устойчивостта на свързващите тъкани са няколко: напредване на възрастта, високите стандарти на живот, оскъдните физически упражнения, намалената физическа работа и неправилното хранене. Всички тези неща водят до дегенеративни заболявания и усилваща се болка. 

Различни проучвания в миналото са доказали неопровержимият стимулиращ ефект на желатина към косата и ноктите. Но в последните няколко години се обръща по-сериозно внимание на желатина като средство за повлияване на артритни заболявание. Състоянието на ставните връзки, кожата, косата и ноктите се подобрява значително при употребата на храни и хранителни добавки. 

Телешкият бульон е изключително важен за всяка една възраст, освен това е много полезен и за активно спортуващите, понеже сериозните физически упражнения и непрекъснато движение, натоварват ставите и ставните връзки и напрягат мускулните лигаменти. 

Рецепта за приготвяне на телешки бульон

Необходими продукти:

  • Рецепта за приготвяне на телешки бульон2-3 кг телешки кокали за супа 
  • 1 голяма глава лук 
  • 3 големи моркова 
  • ½ чаша вода 
  • 2 стръка целина с листа 
  • 1 голям домат 
  • ½ половин чаша накълцан пащърнак 
  • ½ половин чаша картофи на половинки 
  • 8 зърна черен пипер 
  • 4 стръка пресен магданоз 
  • 1 дафинов лист 
  • 1 лъжица сол 
  • 2 чаени лъжички сушена чубрица 
  • 2 главички чесън 12 чаши вода 

Начин на приготвяне:

1. Фурната предварително се загрява до 230 С. Нарежете лука на филийки. Накълцайте на ситно целината и магданоза. В широк плитък тиган за пържене поставете телешките кокали за супа, лука и морковите. Запечете ги за около 30 минути без капак, докато кокалите получат златисто-кафяв цвят като ги обръщате периодично.

2. Отделете мазнината. Поставете така запечените кокали, лука и морковите в голям съд за супа. Добавете ½ чаша вода в тигана за пържене и го преплакнете, а водата от него изсипете в супника. Добавете целината, домата, пащърнака, картофите, черния пипер, дафиновия лист, магданоза, сол, чубрица и чесън. Долейте 12 чаши вода.

3. Оставете супата да се вари. Намалете силата на котлона. Оставете я да къкри 5 часа. Отделете бульона. Махнете месото, зеленчуците и подправките. 

4. За да получите чист бульон: За да премахнете плаващите дребни парченца, които минават през цедката, смесете ¼ чаша вода с 1 белтък и 1 натрошена черупка от яйце. Добавете го към прецедения бульон. оставете го да заври. Махнете го от котлона и го оставете за 5 минути. Прецедете през цедка с марля.