Ние използваме бисквитки, за да подобрим Вашето изживяване докато сте наши гости. Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате с това. Повече информация може да намерите тук: Политика за използване на бисквитки

Болки в ставите през бременността – защо боли и как се лекува?

Публикувано от i.atanasova 12/03/2018 0 Коментар(и)

Профилактика и лечебни методи за ставни болки при бременните

С напредването на бременността много жени се оплакват, че ги тормозят неприятни усещания в ставите. Най-често притесненията на бъдещите майки са напразни: дискомфортът се смята за нормален процес по време на гестационния период.

При проява на болка бременната жена не бива да търпи. На кого са му нужни страдания и безпокойства? Най-добре е да се обърне към лекар, за да се изясни причината за възникване на симптомите, тъй като болката може да е проява и на сериозно заболяване.

Защо болят ставите при бременност?

Причините за ставни болки са физиологични, психологични и психосоматични.

Физиологични причини за ставни болка по време на бременността

Повишаването на телесното тегло по време на бременност провокира дискомфорт и болки в ставите на женатаИма фактори, заради които практически всяка бременна жена усеща неприятни болки в областта на подвижното съединение на костите:

 • Дефицит на калций – в периода на формирането на скелета на бебето протича масивно предаване на микроелемента от майката към плода. Първо започват да страдат челюстните стави. Бременната жена изпитва дефицит на веществото и усеща болка. Челюстните стави пукат при отваряне на устата и жените започват да се притесняват.
 • Повишаване на телесното тегло – увеличаването на натоварването върху ставите заради увеличаването на теглото влияе върху функцията на опорно-двигателната система. Масата на тялото расте до 38-40 седмица заради увеличаващата се матка, растежа на плода и увеличаване обема на околоплодните води. Краката на бременната се изморяват и започват да болят.
 • Повишен синтез на релаксин – през бременността този хормон смекчава тазовите връзки, благодарение на което организмът на жената се подготвя за раждането и се облекчава придвижването на бебето през родовите канали. Но хормонът въздейства и върху връзките, които не са свързани с процеса на раждането. Специфичен симптом на повишената продукция на релаксин по време на бременността е увреждането на раменната, лакътната и коленната става заради развитие на повишена подвижност на връзките.
 • Дефицит на витамин D – когато жената се храни небалансирано и няма достатъчно от този витамин в хранителния и режим, се появява болка в подвижните съединения.

Непатологичните болки възникват във втория триместър и в късния етап от бременността. Усилват се при ходене или при стоене на крака. При почивка или след сън неприятните усещания в ставите изчезват.

Патологични причини

Ще разгледаме основните:

Болките в ставите са провокирани от различни физиологични причини, като могат да се появят болки в ставите на ръцете при бременност

 • Синдром на карпалния канал – в началото на 2-рия триместър бременната жена може за пръв път да се сблъска с мъчителен дискомфорт в ставите на пръстите на ръцете. Лекарите обясняват това с повишаването на теглото на тялото и, заради което се компресира каналът, който съединява дланта с пръстите. Нарушава се функцията на нервите в ръката и се появява болка.
 • Симфизит – заболяването представлява възпалителен процес в лонното съчленение. Образува се при травми, наднормено тегло на бременната, прекалено синтезиране на релаксин. Костите стават по-подвижни и склонни към възпаление.
 • Системни заболявания – органите-мишени при патологии са ставите. Автоимунните процеси провокират продуциране на антитела към собствените клетки. Лупусът, ревматоидният артрит, васкулитът и периартритът се характеризират с увреждане на ставите и връзките на целия организъм.
 • Артроза при бременните – тази болест се характеризира с дегенеративни процеси в ставите, заради което тъканите им изтъняват и се променят. Най-често страда тазобедрената става, при която се появява болка отстрани на бедрената част на крака от лявата и от дясната страна, а самата става се подува и не може да изпълнява всички движения.
 • Травма в ставната област – при изкълчване, навяхване, счупване на костите се появява болка, която се усилва при движение.

Психологични причини за болки в ставите при бременните

Депресията през бременността е сериозен стимулатор за болки в ставитеЕдин от факторите за поява на болки в подвижните съединения при бременност са нарушенията в психологичното състояние на жената в този период от живота и. Най-разпространената причина е депресията в края на бременността. Бъдещата майка изпада в униние заради новия си режим на живот, загубата на предишното си обкръжение, неудовлетвореността от външния си вид и страха от раждането. Тези промени могат да провокират възникване на ставни болки с различна интензивност.

Диагностициране на болките в ставите в периода на бременността

За да може лекарят да предпише правилното лечение, трябва да се направят изследвания, които могат да установят причината за проблема:

 1. Общ визуален преглед – лекарят оценява размера, конфигурацията и симетричността на ставите на бременната;
 2. Преглед чрез опипване – чрез опипване на ставата се определя температурата и;
 3. Общ клиничен и биохимичен анализ на кръвта – помага да се установи недостига на едни или други вещества и посочва признаците за възпаленията в организма;
 4. Тъканна биопсия – за уточняване на системно заболяване
 5. Изследване на синовиалната течност – прави се при подозрение за възпалителни процеси в ставните структури
 6. Ултразвук и магнитно-резонансна томография на ставите.

Как да лекуваме ставите си по време на бременност?

За премахването на физиологичните болки обикновено не се провеждат терапии. Достатъчно е само да се следят препоръките на лекаря, който ще посъветва бъдещата майка какво да прави за да намали болките си.

При дефицит на калций и витамин Д бременната жена ще трябва да си ги набавя чрез хранителни добавки и витаминни комплекси. Също така е необходимо да се поправи хранителния и режим, да се включат млечни продукти, треска, сьомга, риба тон, калкан, херинга, яйчен жълтък, черен дроб.

За да може болките в ставите през нощта да се контролират, трябва да се намалят отоците, да се контролира теглото и да се лекуват проблемите със ставитеКонтролиране на теглото – неизменна част от лечението на ставните болки. Трябва да се преразгледа ежедневният начин на хранене на жената и да се ограничи приемът на въглехидрати. През първите три месеца от този важен период трябва да се почива повече, за да може жената да свикне с промяната в теглото си. Ако бъдещата майка страда от отоци, лекарят ще изпише билкови средства с диуретичен ефект и така ще препоръча да се намали приемът на течности. За да се избавят от болките в ставите, полезни за бременните ще са заниманията с йога, гимнастика, плуване.

При силно развиващ се канален синдром (карпален синдром) на бъдещата майка и се поставят по крайниците специални шини, които предпазват нервите от компресия. Няколко седмици след раждането болките ще преминат сами, без да е необходимо нещо друго. В редки случаи се прави операция, при която се изрязват скосените връзки на китката и налягането на средния нерв се понижава.

При системните заболявания се назначават медикаменти от лекар-ревматолог, който трябва да прецени дали бременната жена може да ги приема или не. Често е необходимо жената да се приеме в болница, където се използват по-силни препарати, които имат тератогенен ефект върху плода. В ранните етапи понякога се налага бременността да се прекъсне.

Развитието на симфизит предполага носенето на стабилизиращ колан и прием на лекарства с калций. Бременната жена не трябва да се претоварва физически, трябва да спазва диета, която съдържа необходимите и вещества и микроелементи.

При фрактури, изкълчвания и навяхвания по време на бременност лечението се провежда от травматолог. Лекарят изписва препарати срещу възпаления и болки. Бременните могат да използват определени медикаменти, но приемът трябва да се контролира от специалист. При нужда се слага и гипс.

Как бременната жена може да си помогне при ставни болки с народни средства?

При дискомфорт в ставите бременните често прибягват до „бабини деветини“, тъй като са сигурни, че рецептите от нетрадиционната медицина не могат да навредят на бебето. Но това не е съвсем вярно. Има билки, които са забранени за използване при бременност. Те водят до недоносване на бебето или преждевременно раждане. Затова народните методи за лечение на ставите трябва да се използват само с разрешението на лекар!

Остави коментар тук

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.