Ние използваме бисквитки, за да подобрим Вашето изживяване докато сте наши гости. Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате с това. Повече информация може да намерите тук: Политика за използване на бисквитки

Болки във всички мускули и стави на тялото: причини

Публикувано от i.atanasova 30/04/2019 0 Коментар(и)

Понякога човек го болят ставите и мускулите на цялото тяло. Доскоро лекарите се затрудняваха да поставят диагноза и да намерят причината за това. Само преди няколко години в медицината се появи ново направление, което се занимава с изучаването на това явление.

Във връзка с това в медицинската терминология се появи нов термин – миоартралгия. Той характеризира едновременното възникване на болка както в костите, така и в мускулите. Но не всички болести спадат към описанието на този термин.

Подобни симптоми имат ревматоидният артрит и ревматичната полимиалгия. При тези болести болките се разпространяват по цялото тяло, което нарушава работата на опорно-двигателния апарат.

Защо болят мускулите и ставите?

Причина за болки в мускулите и ставите на цялото тяло може да са вирусни инфекции, автоимунни заболявания, тумори на ставите, нарушен метаболизъм в костите.Въпреки бързото развитие на медицината и начините на диагностика, все още не са установени напълно точните причини за възникване на този тип болки. Една от версиите за появата им според психолозите е инфекциозно заболяване, което провокира и ревматоиден артрит. Подобни болести като полиартрит, артрит са следствие на действието на автоимунни фактори. Причина могат да бъдат различни вируси и бактериални възбудители, а също и понесени травми.

Болезнените усещания в костите и мускулите могат да провокират следните симптоми:

 • Болести, провокирани от действието на вируси. Например, когато човек се разболее от грип или ОРВИ, често се оплаква, че го боли навсякъде. Това е така, защото при повишаване на температурата на тялото кръвта започва да циркулира по-бързо по кръвоносната система. Това води до това, че вирусът попада в мускулните тъкани и в ставите. Най-опасни за човека са вируса на херпес, на рубеола или на Епщайн-Бар.
 • Автоимунни нарушения, към които се отнасят всеки вид ревматизъм, артрити и лупус;
 • Подкожни тумори на ставите;
 • Болести, които водят до нарушен метаболизъм в костите, като остеоартроза, подагра и други.

Най-вероятната причина за болките в мускулите и ставите е вирусът на Епщайн-Бар. По данни от медицински наблюдения около 90% от случаите на заболяване от ревматоиден полиартрит са предизвикани точно от този вирус.

Когато този вирус попадне в организма на човека, първа под урадите му попада имунната система. Активността ѝ се понижава значително и резултат от това е силната реакция на организма към различни дразнители, които водят до развитието на болести.

Причините са болките могат да се крият в ДНК-то на клетките. Там могат да се съдържат микробактерии и вируси, които водят до възникване на дискомфорт и болки в цялото тяло.

Болки в ставите и мускулите на крайниците

Мускулните и ставните болки в цялото тяло се появяват при дефицит на витамини и минералиКакто знаем, в човешкото тяло има над 600 вида мускули. Основната им функция е да осигуряват движение на тялото. Един мускул се състои от много мускулни влакна. Дори незначително отклонение от нормалното им функциониране може да предизвика болка.

Независимо от това, че не са установени много причини за възникване на болезненост в мускулите, лекарите са установили някои от тях, които водят до подобно явление. Към тези причини можем да отнесем:

 • Промяна във функцията на мускулите, насочена към съкращаването им;
 • Недостатъчно подхранване на мускулната тъкан, хипертонус, който води до уплътняване на мускулите.

Подобни нарушения могат да бъдат предизвикани от следните фактори:

 • Процеси на деформация на гръбначния стълб с характер на патология;
 • Промяна в стойката, дълго стоене в една поза, неудобни обувки и високи токчета;
 • Развитие на остеохондроза, което води до деформиране на гръбнака и увеличаване натоварването върху мускулите и ставните конструкции.

Начини за лечение

При възникване на мускулни или ставни болки, които имат постоянен характер, трябва да се обърнете към лекар. Въз основа на оплакванията Ви и съответната диагностика лекарят ще постави диагноза и ще изясни причината за появата на болките.

След като се постави диагноза и се открият причините за възникване на заболяването, лекарят ще изпише лечение. В повечето случаи се изписва лечение с хондропротектори.

Хондропротекторите са препарати на основата на натурални компоненти, чието действие е насочено към възстановяване функциите и структурата на ставите. За да се възстанови структурата на увредената става напълно, е необходим продължителен прием на хондропротектори. Това е така, защото действащите вещества трябва да се натрупат в организма.

Помощник при болките в ставите са хондропротекторите

Основното действие на този вид средства е да намалят възпалението и да подобрят функциите на опорно-двигателната система. За намаляване на болките заедно с хондропротекторите е добре да се употребяват и нестероидни мазила и кремове. Те не премахват причините за възникването на болезнеността, но за известно време намаляват болката.

Профилактика на болката

Много проблеми със ставите могат да бъдат избегнати, ако навреме обърнете внимание на промените, които се случват със ставите Ви. Да запазите подвижността на ставите си и здравето на организма си като цяло зависи от начина Ви на живот и навиците Ви. Често причини за заболяване са следните фактори:

 • Недостиг на витамини и полезни вещества. В повечето случаи хората се хранят, без да се замислят колко полезно се хранят и доколко удовлетворяват потребността си от витамини и минерали. Трябва да се преразгледа режимът на хранене и да се включат колкото се може повече богати на витамини продукти;
 • Честа употреба на спиртни напитки и тютюнопушене – това води до нарушаване функционирането на ставите и на целия опорно-двигателен апарат. Също така злоупотребата с кафе води до нарушаване структурата на тъканите на ставите;
 • Физически упражнения – активният начин на живот води до запазване подвижността на ставите за дълги години напред. Ако нямате възможност да посещавате спортни зали, е достатъчно да правите лека разгрявка на ставите си.

Остави коментар тук

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.