Ние използваме бисквитки, за да подобрим Вашето изживяване докато сте наши гости. Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате с това. Повече информация може да намерите тук: Политика за използване на бисквитки

Как проблемите с щитовидната жлеза се отразяват на ставите и мускулите ни?

Публикувано от i.atanasova 11/06/2018 0 Коментар(и)

Много от нас не знаят, но хипотиреозата ​и хипертериозата могат да станат причина за различни мускулни и свързани с тях ставни симптоми.Много от нас не знаят, но хипотиреозата ​и хипертериозата могат да станат причина за различни мускулни и свързани с тях ставни симптоми. Както хипотиреозата, така и хипертериозата предизвикват така наречената миопатия – медицински термин за заболяване, увреждащо скелетните мускули. Скелетните мускули са мускули, които съединяват Вашите кости. Пример за такива мускули са бицепсът в горната част на ръката или четириглавият бедрен мускул. Миопатията се наблюдава най-често в така наречените проксимални мускули. Тези мускули, например в областта на бедрата или рамото, се намират близо до центъра на тялото. При миопатия, предизвикана от възпаление или метаболитни състояния като автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, белите кръвни клетки (левкоцитите) могат да атакуват част от мускула и околните кръвоносни съдове или анормални нива на определени биохимични вещества се натрупват в мускулите, което, в крайна сметка, води до слабост и болка. Различните заболявания на щитовидната жлеза също могат да бъдат свързани с конкретни типове мускули и проблеми със ставите.

Мускулни и ставни болки при хипотиреоза 

Хипотиреозата може да създаде различни мускулни и свързани с тях ставни симптоми. В повечето случаи тези симптоми са свързани с оток на мускулите или оток, който притиска нервите.

Различните проблеми са:

  • Обща мускулна слабост и болки, включително спазми и трудноподвижност
  • Общи болки в ставите, болезненост, скованост, известна като „артропатия“
  • Тендинит (възпаление на сухожилията) в ръцете и краката
  • Синдром на карпалния канал включва болка, боцкане, слабост, болезненост или изтръпване в китките, пръстите или предмишницата. Това е свързано с оток на мембраните, които притискат нерва в предмишницата.
  • Синдром на тарзалния канал – аналогичен на карпалния, с болка, боцкане, парене и други неприятни усещания в долната част на краката, може да достигне до пръстите на краката.

Дифузна токсична гуша/хипертиреоза/болест на Грейвс

Хипотиреозата може да създаде различни мускулни и свързани с тях ставни симптоми, като трудно изкачване по стълбите и повдигане на ръцете над главата.

При хипертиреоза или болест на Грейвс може да възникне мускулна слабост и умора. Болката в мускулите възниква не толкова често. Някои хора с хипертиреоза фактически губят тонус на мускулите и сили, това е процес, който може да се нарече „атрофия на мускулите“.

Някои разпространени оплаквания са:

  • Трудно изкачване на стълби
  • Трудно задържане или хващане на предмети
  • Трудно повдигане на ръцете над главата

При 70% от хората с хипертиреоза се развива слабост в проксималните мускули, най-често засегнати са тазът и мускулите на бедрата. В някои случаи пострадалите мускули могат да бъдат тези, които Ви помагат да преглъщате, в този случай може да прегракнете до известна степен или да преглъщате трудно.

Най-лошите от тези симптоми обикновено се решават с правилно лечение за болестта на щитовидната жлеза.

Когато мускулните и ставните болки не преминават при правилно лечение на щитовидната жлеза, е време да си зададете някои въпроси.

Първо, ако имате хипертиреоза, получавате ли достатъчното и действително правилното лечение? Недостатъкът на хормоните на щитовидната жлеза или необходимостта от допълнително хормони Т3 може да се наложи за решаването на мускулните и ставните болки.

При хипертиреоза или болест на Грейвс може да възникне мускулна слабост и умора.Второ, ако Вие получавате оптимално лечение на жлезата и до сега страдате от ставни и мускулни проблеми, не трябва ли да идете на ревматолог за по-нататъшна оценка и възможно лечение? Обученият ревматолог може да прецени по-добре дали става дума за артрит и фибромиалгия. Ревматолозите са експерти в ставните и мускулните патологии и в лечението на артрит и някои автоимунни заболявания.

Трето, изследвали ли сте се за фибромиалгия? Интересно е, че по въпроса за фибромиалгията някои лекари са наистина сигурни, че фибромиалгията е проява на хипертиреоза. Фибромиалгията е симптом, който показва конкретни болезнени точки в тялото, и се характеризира с хронична слабост и умора.

Четвърто, не е ли редно да обърнете внимание на алтернативните методи за лечение? Някои пациенти с хронични ставни и мускулни болки, свързани с патологии на щитовидната жлеза, имат успех с терапия като масаж, иглотерапия и миофасциална терапия. Ще се отнася до добавките, изследователите от Националния Институт по Здравеопазване (САЩ) са открили, че глюкозамин и хондроитин „могат да бъдат доста ефективни по отношение на симптомите (на остеоартрит)“. Разгледайте нашите хранителни добавки с хондроитин и глюкозамин в категорията ни “Продукти за стави“.

Остави коментар тук

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.