Ние използваме бисквитки, за да подобрим Вашето изживяване докато сте наши гости. Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате с това. Повече информация може да намерите тук: Политика за използване на бисквитки

Ползата на омега-3 за ставите

Публикувано от i.atanasova 22/08/2018 0 Коментар(и)

За използването на омега-3 за стави са чували много хора. Ако полагаме грижи за здравето си, то трябва да знаем колко важно е това вещество за организма ни, а също и откъде да го получим. Особеността на омега-3 мастните киселини е, че те не се произвеждат от тялото ни. Човекът ги получава от храната си, затова до голяма степен здравето ни зависи от правилното ни хранене.

Полиненаситените мастни киселини са необходими на човешкия организъм, тъй като те участват в работата на нервната и сърдечно-съдовата системи. Освен това омега-3 са необходими и за нормализиране функционирането на храносмилателната система и опорно-двигателния апарат. Практиката показва, че използването на продукти с това вещество са отлична профилактика на артроза и други болести на ставната тъкан. Ако имате различни ставни болести, в лечебния Ви комплекс задължително трябва да влизат омега-3 полиненаситени мастни киселини.

Действието на омега-3

Омега-3 мастните киселини поддържат здравето на ставитеСпециалистите разграничават три основни механизма на влияние на омега-3 върху организма. Първо, тези вещества оказват силно влияние върху процеса на укрепване на костната тъкан в юношеска възраст. Затова за децата продуктите с полиненаситени мастни киселини са много полезни. Но и като големи не бива да се отказваме от приема им. С възрастта точно омега-3 ни помагат да намалим риска от разпад на костната тъкан, а точно този процес води до редица неприятни заболявания. Ако при Вас е налице дефицит на омега-3, не е изключено да възникнат или вече да имате проблеми с връзките, ставите и сухожилията си. Омега-3 позволява да се подобри качеството на вътреставната смазка, което е профилактика за много патологии. Ако костите и ставната тъкан са нормални, това ще намали вероятността от възникване на изкълчване и счупване в старческа възраст. Затова трябва до края на живота си да използваме продукти с омега-3.

Омега-3 при проблеми със ставите

Това вещество е един от основните компоненти в лечебната терапия при патологии на ставната тъкан. Специалистите са провели много изследвания, които са доказали, че при употреба на омега-3 с натурални продукти или под формата на хранителни добавки към обичайния хранителен режим здравето се подобрява значително. При това е създаден и списък от продукти, който задължително трябва да се вземе предвид от хората, които страдат от патологии на ставите.

При правилно използване на продукти с омега-3 може да се сдобиете с прекрасни резултати в лечението на заболявания, свързани със ставите. При това омега-3 може да усили действието на противовъзпалителните и обезболяващите средства, които използвате. Така препаратите ще работят по-ефективно и по-продължително. Този подход е особено полезен при такива състояния, които изискват използване на лекарства в големи дози като ревматоиден артрит.

Омега-3 полиненаситени мастни киселини като хранителна добавка помагат при стави заболяванияТова заболяване предполага използването на голяма доза противовъзпалителни средства. Те могат до голяма степен да влияят на организма. За да се намали вероятността от възникване на странични ефекти, на пациентите се изписва специална диета с продукти, богати на омега-3. Това се отразява благоприятно върху цялостната работа на организма и помага да се излекува заболяването без опасност за другите органи и системи.

Характеристиката на симптомите, свързани със ставните заболявания, е такава, че някои може да се премахнат с диетично хранене, в което са включени продукти с висок процент на съдържание на полиненаситени мазнини. Ако използвате полезните храни и добавки регулярно, може да забравите за сутрешната скованост в ставите и силните болки. Напълно няма как да се избавите от проблемите само с диета, но със сигурност ще забележите ефективното и влияние.

Често в състава на лечебната терапия при патологии на опорно-двигателната система влизат нестероидни противовъзпалителни препарати. Но при продължителното им използване, особено когато са на таблетки, те могат да окажат негативно влияние върху стомашно-чревния тракт. Освен това при честото им използване не е изключено да се понижи плътността на костната тъкан, а това е правилният път към остеопорозата. Омега-3 съществено намаляват негативното въздействие на тези средства върху стомаха и организма като цяло. Затова омега-3 продуктите и добавките задължително трябва да са част от лечението.

Големият проблем при такова заболяване като артроза е, че няма как да се излекува напълно. Но може да се преустанови разрушаването на ставната тъкан. За това се изписват специални лекарства. Но ефективността им понякога е по-ниска, отколкото тази на омега-3. Затова тези мазнини трябва да са част от лечебната терапия.

Природни източници на омега-3 мастните киселини

Природните източници на омега-3 като зехтин, орехи, морска риба, свежи зеленчуци поддържат ставното здравеЗа да получите достатъчно от тези елементи, трябва да се храните правилно. Омега-3 може да присъстват в някои хранителни добавки, но в натурален вид се усвояват по-добре. Точно затова специалистите често препоръчват на пациентите лечебна диета. В нея трябва да влиза мазна риба, например сьомга, скумрия, сардини, тон. Но трябва да имате предвид, че ползата на тези продукти ще е максимална само в случай че рибата е прясна и не е била замразявана. При ниските температури количеството на омега-3 намалява. Освен това нивото на полезните елементи до голяма степен зависи от храненето на самата риба. Онази, която е развъждана в изкуствени водоеми и е хранена с малко храна, ще е по-малко полезна от тази, която е уловена в дивата природа.

Достатъчно много омега-3 ПНМК има в консервите, които са направени с добавяне на растително масло. А опушването и осоляването много намалява нивото на полезните вещества в продукта.

Освен в рибата, много омега-3 може да намерите в лененото и маслиновото масло. Затова точно тези растителни мазнини се препоръчват при диетичното хранене. Отлично решение би било да ги добавяте към обичайните салати от свежи зеленчуци.

За попълване недостатъка на мастни киселини може да използвате регулярни орехи, а също и сусам.

Като добавка към основното Ви хранене може да използвате капсули от рибено масло. Но специалистите препоръчват настоятелно да проверявате внимателно срока на годност на добавката, а също и да я съхранявате правилно. В противен случай вместо полезни елементи, организмът Ви ще получи канцерогени.

Кога ще се види положителният ефект?

След като започнете да използвате продукти и добавки с омега-3, най-вероятно ще започнете да си задавате въпроса: Кога ще се види ефект? Няма точен отговор на този въпрос, защото всичко зависи от индивидуалните особености на всеки един организъм и от степента на заболяването.

В повечето случаи при проблеми със ставите първите подобрения се появяват след 2 седмици. Човекът, който допреди това е усещал скованост, ще се чувства много по-добре.

За най-добър ефект специалистите препоръчват лечението да е на курсове. Достатъчно е да използвате добавката или да се придържате към специална диета в продължение на 3 седмици, след което може да почивате 1 седмица. След това лечението продължава.

Остави коментар тук

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.