Ние използваме бисквитки, за да подобрим Вашето изживяване докато сте наши гости. Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате с това. Повече информация може да намерите тук: Политика за използване на бисквитки

Сковаността и болезнеността в ставите – кои болести ги причиняват?

Публикувано от i.atanasova 23/07/2018 0 Коментар(и)

Сутрешната невъзможност за движение създава много проблеми, както физически, така и психологични. Това състояние провокира трудности в извършването на обичайните дейности (сресване на косата, почистване на зъбите, измиване).

Какво представлява сутрешното сковаване на ставите?

Сковаността се появява при всички хронични патологии на ставите – артрити.Ставната скованост възниква заради симптомите на възпалителни процеси. Подобни прояви са редки, но някои хора постоянно страдат от това състояние. Основната причина за сутрешната скованост е загубата на възможността на ставата да се хлъзга естествено. За да се избавим от това усещане, трябва да се пораздвижим малко или да изчакаме определено време (1-3 часа).

Кога се среща това състояние?

Сковаността се появява при всички хронични патологии на ставитеартрити. Заболяването е съпроводено с възпаление на синовиалната обвивка на ставите. Тази обвивка отговаря за създаването на особена течност. Тя служи за смазка за ставите. При нейното възпаляване се променят основните характеристики: количество, консистенция, състав на смазката.

Сутрешната ставна скованост възниква и при следните заболявания:

 • Сутрешната ставна скованост възниква и при някои заболявания на ставите. Остеоартроза;
 • Ревматоиден артрит;
 • Синдром на Райтер;
 • Реактивен артрит;
 • Артрит, който се проявява с други болести – псориазис, ревматизъм;
 • Болест на Бехтерев.

По-надолу ще разгледаме всяко от тях накратко.

Остеоартроза

20-40% от хората на Земята имат остеоартроза. В основата и са дистрофични нарушения на ставния хрущял и костната тъкан. Остеоартрозата се появява в тазобедрените, коленните, раменните стави, защото тези части на тялото са подложени на голямо натоварване. Oт това заболяване страдат повече възрастните хора.

Към симптомите се отнася усилващата се болка в ставите при физически занимания. След това болката възниква и в състояние на покой. В процеса на болестта се появява пукане на ставите, прекалена подвижност или ограничение в движенията на тялото.

За понижаване натоварването върху ставите се използват различни ортези, бандажи и т. н. Лечението на остеоартроза включва прием на лекарства и немедикаментозни методи.

Ревматоиден артрит

Възпалението и отокът на китките и глезените е признак за ревматоиден артрит. Проявява се с възпаление със системен характер на съединителната тъкан. Основно уврежда малките стави на горните крайници, стъпалата. Възпалението и отокът на китките и глезените е признак за ревматоиден артрит. Проявата на това заболяване има автоимунен произход.

Протичане на болестта:

 • Появява се болка с различна интензивност в ставите и скованост в тялото сутрин. Около час движенията на тялото при ревматоиден артрит са затруднени.
 • Увредените стави се деформират.
 • Болестта е съпроводена с повишена температура, слабост.

Лечението предполага терапия, която намалява възпалителните процеси, премахва неприятните усещания, подобрява дейността на ставните повърхности. Освен терапията се използват лекарства и немедикаментозни средства.

Ревматоиден артрит – с какво се лекува?

 • Нестероидни антивовъзпалителни продукти;
 • Базисни противоревматични средства;
 • Глюкокортикостероиди.

Сред немедикаментозните методи са популярни: физиотерапията, лечебната физкултура, диетата.

Синдром на Райтер

Синдром на Райтер възниква след прекарана инфекция на червата или хламидия, проявява се с реактивен артрит. Възниква след прекарана инфекция на червата или хламидия, проявява се с реактивен артрит. Уврежда ставите на краката. Сковаността сутрин е за кратко.

Характерни симптоми:

 • Увеит или конюнктивит.
 • Ставен синдром.
 • Уретрит, простатит.

Премахването на инфекцията на пикочно-половата система е решаващата крачка в лечението.

Реактивен артрит

Реактивен артрит - възпалителната патология на ставите се проявява в долните крайници.Възпалителната патология на ставите се проявява в долните крайници. Прогресира след прекарана ОРВИ, ОРЗ, чревна инфекция.

Основни симптоми:

 • Усилваща се болка в ставите при движение;
 • Зачервяване на мускулните тъкани над ставите;
 • Треска.

Също може да се появи конюнктивит, пиелонефрит (бъбречно възпаление), увреждане на сърцето, на централната нервна система.

Артрити, проявяващи се при други болести

Подобни видове артрити възникват само при проява на друго заболяване. Често ставният синдром се наблюдава при псориазис, ревматизъм и други заболявания.

Псориазис

Псориазисът уврежда малките, а същo и големите стави - появяват се болки в кръста, кожни псориатични плаки, кожата променя цвета си на лилаво-син. Синдромът се развива при генетично предразположените към псориазис хора. Псориазисът уврежда малките, а същo и големите стави. Появяват се болки в кръста, кожни псориатични плаки, кожата променя цвета си на лилаво-син. Променят се ноктите, те стават чупливи, а също помътнява нокътната плочка. Често в процеса на болестта се разрушават лигавиците на очите и устата.

Диагностиката на псориазиса не е трудна. Лечението се провежда с терапия на текущото заболяване. Лекарствените средства са от групата на нестероидните противовъзпалителни препарати.

Ревматизъм

Това е системно заболяване, което често възниква в млада възраст – от 7 до 15 години. Влияние оказва бета-хемолитичният стрептокок. В резултат на това се наблюдава връзка между появата на ревматизъм и прекарана болест – ангина, фарингит, тонзилит.

Този вид болест има няколко признака на проява:

 • Възпаляват се големите стави.
 • Кожата на тялото се зачервява.
 • Възниква силна болка.
 • Уврежда се сърцето.

Диагностиката и лечението на ревматизма се провежда заедно с основното заболяване.

Болест на Бехтерев

Болестта на Бехтерев е хронична патология на ставите на осевия скелет.Болестта на Бехтерев е хронична патология на ставите на осевия скелет. В основата и са имуновъзпалителни процеси в организма с последващо възникване на фибринозна тъкан. Върху нея се появяват микроелементи, които ограничават подвижността на ставите. Често във възпалителния процес са въвлечени малките или големите стави на краката и ръцете.

Сутрешното чувство на скованост продължава няколко часа. За да се предотврати появата на неприятните усещания, трябва да се правят специални упражнения.

Лечението протича с нестероидни антивъзпалителни средства и глюкокортикостероиди. Често се използват масажи, физиотерапия, лечебна гимнастика.

Ако сутрин възниква скованост в ставите, най-добре се обърнете към лекар за консултация. Диагностиката на заболяването ще помогне да предотвратите прогресирането му, което ще Ви позволи да избегнете усложнения. В някои случаи много добре помагат средствата от народната медицина, те дават добър ефект, но е много важно да съгласувате използването им с лекуващия Ви лекар.

Остави коментар тук

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.