Във 2-ра част на тази статия си поговорихме за приготвянето на месото и рибата. В тази част ще засегнем още няколко момента, отнасящи се до храненето, които ще ни помогнат да подобрим състоянието на болните си стави.

1. Опитайте се да ограничите употребата на готварска сол (по възможност – 1 ч. л. сол на ден). При това е най-добре да ползвате лечебно-профилактична сол: с ниско съдържание на натрий и високо на калий. Всички ястия е желателно да се готвят без сол и да се досоляват непосредствено преди употреба.

2. Трябва да сте внимателни с продуктите, които съдържат много сол. Към тях се отнасят: солените зеленчуци, консервите, колбасите и месните деликатеси, полуфабрикатите. А също и сиренето, солената риба, хайверът, чипсовете, сосовете (особено соевият), майонезата, минералната вода с високо съдържание на натрий.

Прекомерната употреба на сол вреди на ставите и подпомага развитието на артроза.

3. При приготвянето на храната, ако е възможно, се откажете от рафинираното растително масло. Използвайте нерафинирано, тоест непречистено масло – то е по-полезно. Особено полезни са нерафинираните ленено, маслиново, кедрово, сусамово и слънчогледово масла. Ако ги редувате през седмицата, само за 1-2 месеца ще намалите значително риска от възникване на сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Разбира се, при условие, че ги използвате в разумни количества – не повече от 2 с. л. на ден.

4. Опитайте се, ако Ви е възможно, да ядете по-малко следните продукти (особено, ако трябва да отслабнете):

  • Торти, сладкарски изделия с крем, сладолед, млечни и сметанови десерти, шоколадово масло и шоколадов мус, шоколадови пасти с ядки;
  • Царевични гризини, чипсове, брускети;
  • Сладки газирани напитки, алкохолни газирани напитки, бира;
  • Маслени сосове, салати с майонеза;
  • Сметана с над 10% масленост, извара с над 4% масленост, кисело мляко с над 3.2% масленост, топено сирене;
  • Черен и червен хайвер, мазни сортове риба – сьомга, есетра, пъстърва, камбала.

Посочените продукти се препоръчва да се употребяват през първата половина на деня – до 14-15 часа.

Ябълките, зърнените храни, яйцата и кисело-млечните продукти предпазват от развитие на метаболитен синдром и метаболитна артроза

5. Колкото можете по-често използвайте продукти с отрицателна калоричност като копър, магданоз, зелен фасул, зелен грах, прясно зеле, карфиол, броколи, пресни краставици и прясно изцеден сок от тях,  домати, прясно изцеден доматен сок, бобови и пшеничени кълнове, целина, зелен лук, зелена салата, спанак, репички.

За подобряване състоянието на въглехидратния обмен трябва да използвате продукти, които съдържат пектин: ябълки (може и печени), червен грейпфрут, черен и червен касис. Най-добре е да използвате тези продукти между храненията.

6. Продуктите, които смело можете да консумирате, без да се притеснявате, че можете да напълнеете и/или да навредите на ставите си, са:

  • Всички зърнени храни, приготвени по естествен начин. Особено полезни са кафявият и дивият ориз, овесът с трици;
  • Колкото и да е странно – макаронени изделия (без мазни сосове), хляб (особено пълнозърнест), картофи (особено запечени в кожицата под фолио);
  • Пъдпъдъчи и кокоши яйца – варени или под формата на омлет;
  • Кисело-млечни продукти със съдържание на мазнини от 2.5 до 3.2%;
  • Повечето от плодовете и зеленчуците.

Както можете да забележите, от продуктите в точки 5 и 6, ако сте малко по-изобретателни, можете лесно да си съставите съвсем пълноценно меню.

Водата е много полезна за ставите и предпазва от появата на артроза7. Хранете се на малки хапки и дъвчете много бавно.

8. Храненето Ви трябва да е разнообразно, затова трябва да се научите да заменяте едни ястия (на които сте свикнали) с други. Например за закуска може да замените хамбургера с колбас с обезмаслена извара или с омлет от 2-3 белтъка, или с немазна варена риба.

9. Ако трябва да отслабнете, използвайте малки хитрини, за да „убиете“ апетита си. Например пийте повече негазирана обикновена вода между основните хранения (и дори по време на хранене) – така ще усетите засищане по-бързо. Не чакайте да огладнеете зверски – похапвайте плодове или пийте вода.

10. Пийте вода и за да „промивате“ бъбреците си. Минималната дневна доза е не по-малко от литър.

11. Помнете: правилното хранене трябва да се превърне в навик за Вас. Няма смисъл да спазвате всякакви диети, само когато Ви предстои някакво събитие. Всички сериозни учени-диетолози изказват много негативни мнения относно краткосрочните „популярни“ диети или към гладуването. Всички разумни и грамотни диетолози са на мнение, че няма полезни краткосрочни диети, тъй като всяка „специална“ диета или лишава организма от едни или други полезни вещества, или претоварва един или друг орган – например бъбреците, черния дроб и т.н. Всички компетентни диетолози постоянно подчертават, че трябва да се храним правилно не временно, а постоянно. Само така усилията Ви да запазите доброто си здраве ще бъдат успешни!