Какво причинява патологични проблеми със ставите?

Много ни се иска острите болки да ни подминат и никога да не разбираме езика на болката. За съжаление този език е международен. Нашият организъм точно по този начин ни говори, че е в опасност от едно или друго заболяване.

Ето прост пример: резките болезнени усещания в пръстите на ръцете може да означават артрит, чието лечение трябва да е своевременно. Но на човека му е присъщо да нехае дори при такива тънки въпроси като собственото му здраве. Ние до последно се опитваме да „заглушим“ сигналите на нашето тяло – не ни се иска да променяме обичайното протичане на живота ни и да търсим причините. „Добре, че ме отпусна болката…“. Точно такива пагубни мисли могат да превърнат периодичните пристъпи на болка в истинска разрушителна сила, която изтощава организма ни и може да доведе до печален край.

Болестта „болки в ставите“

Болките в ставите са болест на опорно-двигателния апарат и пречат на активния начин на живот.Тази патология на двигателния апарат е много разпространена – при 30% от човечеството тя присъства и определя стила на живота на човека. Загрижеността за проблемите с болезнените стави провокира Световната организация по здравеопазване да обяви десетилетни борби за здравето на опорно-двигателния апарат. Ако навреме не чуем сигналите на нашия организъм, адските болки ще станат постоянен наш спътник. Активният начин на живот ще остане в миналото. Общо взето, грозна картинка. За да не се случи това, ние трябва да научим „езика на болката“, за да разбираме причините и последиците от тези сигнали.

Малко за ставите…

За да разбираме проблемите, трябва да знаем общо какво са ставите. Ставите са сложна конструкция, чиято повърхност е покрита с хрущял (гъвкава, еластична, гладка, здрава тъкан). Дебелината на този хрущял зависи от функционалното натоварване на самата става и, разбира се, от нейния тип. Всяка става има плътна обвивка. Клетките на тази ставна капсула отделят вътреставна течност, която подхранва хрущяла и намалява триенето на ставите. Има подвижни стави (колене, глезени, китки) и по-малко подвижни (ставите между прешлените, например). Човекът има 187 стави, а ставните болести са около 100!

Различните болести на ставите имат различни сходни симптоми, които се наричат ставен синдром. Какво обединява това понятие? Отокът на околоставната тъкан, местното възпаление, патологичните тъканни разраствания, ограничената ставна подвижност – всичко това се съпровожда с болка. С други думи – ревматизмът и артрозата на ставите, които се лекуват по различни начини, имат общ ставен синдром.

Групи ставни болести и причините за тяхното възникване

Артрит на ставите – какво го причинява и по какво да го познаем?

Артрит е възпалително заболяване на ставите, което провокира зачервяване на кожата около увредената става, промяна във формата на ставата и причинява скованост и болки в ставитеЩе отделим първата група болести – възпалителните. Повечето от тях са артрити. Най-честата причина за артрити е попадането инфекции с вирусен и бактериален характер в областта на ставата. Има и случаи, в които имунната система започва да се бори със собствените си клетки и вследствие на такава автоимунна агресия възниква увреждане на ставата.

Артритите се делят на моноартрити (увреждане на една става), олигоартрити (на 2-3 стави) и полиартрити (повече от 3 стави). Бактериалното увреждане по никакъв начин не е свързано с повечето физически натоварвания – болезнените усещания преследват човека дори и в състояние на покой, а при движение болката се увеличава значително и причинява доста неудобства. Какви симптоми указват за артрит на ставите?

  • Подпухване и зачервяване на кожата в района на увредената става
  • Промяна във формата на ставата вследствие на възпалителен процес на ставната тъкан, нарушения в костно-хрущялната повърхност на ставата и натрупване на възпалителна течност в тази област
  • Артритът се характеризира и с усещането за скованост в подвижните стави
  • Може да се наблюдава общо чувство на умора, главоболие, раздразнителност, слабост, висока температура.

Ревматоиден артрит – бавно, но славно изяжда ставите!

Сред всички форми на ставен артрит, лечението на който започва само след прецизна диагностика, най-тежка е формата на ревматоиден артрит. Тази болест е много коварна, защото процесът на развитие е много бавен (това означава и името на патологията – „ревма“ значи „бавно протичане“).

Ревматоиден артрит е ставно заболяване, което причинява оток на ставите и възпалениеСимптомите на тази патология са подобни на тези на други болести на ставите. Възпалението в този случай е предизвикано от нарушения в имунната система – организмът в някакъв момент започва да води „абсурдни“ конфронтации сам със себе си. И в това нелепо сражение страдат ставите. Клиничните прояви на ревматоидния артрит започват с възпаления на ставите на средния пръст и на показалеца. При това ставите подпухват и се възпаляват строго симетрично. Тази форма на артрит е опасна с това, че постепенно поразява нови и нови стави. А по-нататък се появява неподвижност на ставите. В най-лошия случай се увреждат вътрешните органи: сърцето, белите дробове, черния дроб и т.н.

Много красноречиво изглежда рентгеновата снимка на болен от ревматоиден артрит – увредените ставни повърхности са с неравен край, както при листа след нашествие на гъсеници. Това се случва, защото е разрушен хрущялът на ставата, заради прорастването в него на синовиална тъкан. А здравата ставна повърхност има равни и гладки краища.

Ревматизъм – враг не само на ставите!

Това заболяване също се отнася към артритната група. От „време оно“ всяка ставна болка и до днес се нарича ревматизъм. Но истината е много по-сложна. Възникването на ревматизма е свързано със стрептококова инфекция. Инфекцията първо поразява сърдечните клапи, а вече след това големите стави (лактите, глезените, коленете, китките).

Симптомите на ревматизма са сходни с тези на всичките артрити – висока температура, оток на ставите, силни болки. И ако симптомите преминат след 10-12 дни, то съпътстващите увреждания на сърдечните клапи могат да доведат дори до порок на сърцето. Протичането на болестта нагледно се характеризира с народната поговорка: „Ревматизмът лиже ставите и хапе сърцето“.

Артроза на ставите – какво провокира нейното развитие?

Артроза на ставите се характеризира с разрушаване на ставния хрущял и причинява болки и голям дискомфортВтората група ставни заболявания са дегенеративно-дистрофичните. На първо място е артрозата. Причините за възникването на артрози са лесно обясними, ако изброим професиите на хората, които са в рискова група. Спортисти и миньори, балерини и фризьори – става ясно, че ставите страдат от повишеното натоварване. Към рисковата група могат да се отнесат и хората с наднормено тегло, тъй като в този случай натоварването върху ставите е много голямо и хрущялът се уврежда. Развитието на болестта пряко зависи от това, дали са налични ендокринни разстройства и промени в обменните процеси в човешкия организъм.

Артрозата на ставите, чието лечение трябва да бъде започнато незабавно, може да обхване големите стави (тазобедрената, глезена, коляното, лакътя), малките (китката) и ставите на гръбнака. Болестта се развива постепенно. Първо изтънява и се разрушава хрущялната тъкан и повърхността в ставата, а организмът е принуден да реагира на тази „атака“ и пробва да възстанови ставата. На повърхността на увредената става се появяват шипообразни костни образувания, които водят до нови болки и деформации на ставата. Ето така организмът се опитва да защити ставите. Отначало болките се появяват само при резки физически натоварвания, носят епизодичен характер. След това следва отичането на ставите, болката при разгъване и свиване се увеличава. Състоянието на ставите започва да се усеща дори и при липса на някакво физическо натоварване.

Лечението се изразява в нормализиране на обменните процеси в тялото и намаляване и дори преустановяване на всякакъв вид натоварвания в областта на увредената става.

Други фактори като причина за болки в ставите

Разбира се, не можем да изключим механичните фактори, като причина за възникване на ставни болки. Това могат да бъдат разтягания на сухожилно-връзковия апарат, навяхвания, разкъсвания на връзките и други.

Разтягането е по-малко опасно – болката преминава след няколко дни. При скъсване на връзките процесът на оздравяване продължава седмици. При изкълчване се разместват ставните повърхности и се нарушава целостта на ставния джоб. Това предизвиква остри болки, прави човека „неподвижен“ за определено време, нарушава се и конфигурацията на ставата. Сред другите причини за възникване на ставния синдром може да се отделят: алергия, ендокринни заболявания, кожни патологии, болести на кръвта и съединителната тъкан. Болките в ставите могат да предвещават онкологични заболявания – ставите първи реагират на опасността. Както виждате, при сходни симптоми заболяванията на ставите могат да бъдат съвсем различни по природа. Затова не бива самостоятелно да решавате че Вашите болки са причинени от артрит, чието лечение трябва да се провежда само след като се изследвате.