Какво предизвиква болезнените усещания в тазобедрената става?

Кострукция, състав и описание на тазобедрената става.Болезнеността, предизвикана от патологичност на една изключително важна част в човешкото тяло – тазобедрената става, се появява често в слабините, в краката (коленете и в редки случаи по-надолу), в кръста – долната част на гърба, или в ставния мускул. Затова не винаги хората свързват тази болка с проблеми със здравето на тазобедрената става.

Лекарят ще открие и оцени истинските причини за болезнените усещания. Често проблемите със ставата могат да бъдат комбинирани с болести на гръбначния стълб и коленната става. Затова е важно да се диагностицира правилно, за да се отделят причините за болката и да се подбере най-правилното лечение.

Често за диагностиката се използват обезболяващи инжекции, които се прилагат в тазобедрената става (които се правят под ултразвуков контрол), за да може болката в областта на тази става да се премахне за кратко, да се оцени дали има и други болки и да се уточни причината за тях. Необходимо е да потърсите мнението на специалист-ортопед, ако:

  • Болките в гърба не минават в продължение на няколко дни;
  • Будите се от болки през нощта;
  • Принудени сте често да променяте позата си, когато стоите или седите, заради болка или чувство на дискомфорт в тазобедрената става.

Кои са патологиите, провокиращи болките в тазобедрената става?

Бурсит на тазобедрената става – възпаление, което възниква в джоба на тази става.Бурсит на тазобедрената става – възпаление, което възниква в джоба на тази става. Признаците за възпалението са: болка в ставата откъм бедрото или в седалищния мускул, болки при опит за лягане на възпалената става, при натиск върху ставата, изправяйки се от седнало положение, качвайки се или слизайки по стълби. Възпалението може да бъде предизвикано от различни причини, например, нараняване на тазобедрената става, претоварването и по време на тичане или продължително стоене, неправилна стойка.

За да се установи причината за болките, се използват обезболяващи медикаментозни инжекции, които се поставят в джоба на ставата, за да може лекарят да е сигурен, че когато е премахната болката, причинена от бурсит, не се наблюдава друга болка, причината за която трябва да бъде изяснена. За лечението на възпалението се използват нестероидни противовъзпалителни и обезболяващи продукти, както и инжекции с кортикостероиди и фактор на растежа, които се поставят в тазобедрената става.

Те бързо намаляват болката и отока, затова често се поставят в случай, когато нестероидните антивъзпалителни препарати не дават резултати, или когато човек има непоносимост към тези средства. След консултация с травматолог-ортопед се препоръчва физиотерапия.

Остеоартрит на тазобедрената става. Остеоартритът е дегенеративно състояние на ставата, което е свързано със стареенето на организма и обикновено се наблюдава при хора над 50 годишна възраст. При износването си ставните хрущяли спират да защитават достатъчно добре костите на ставата от прякото съприкосновение на костите. Това пряко съприкосновение предизвиква болка и възпаление. На рентгенова снимка на здрава става може да се види тясна линия между костите, която изглежда празна. Тази линия е всъщност хрущял. В увредената от остеоартрит става на рентгенова снимка костите са една до друга и между тях няма „празно“ пространство.

Остеоартритът е дегенеративно състояние на ставата, което е свързано със стареенето на организма и обикновено се наблюдава при хора над 50 годишна възраст. Остеоартритът може да бъде предизвикан не само от естествения процес на стареене, но и от претоварване на ставите (на работа, по време на спортни занимания или заради наднормено тегло), артрит и генетична предразположеност.

Един от първите признаци на остеоартрита е загубата на способност за ротация на ставата. Към симптомите се присъединява болка при движение, скованост и накуцване. Интензивността на симптомите може да се променя, понякога възниква усещането за пълно оздравяване, а друг път – много изразителни нарушения в здравето на тазобедрената става.

Остеоартритът не преминава, но развитието му може да се ограничи и максимално да се подобри качеството на живот на страдащия. Затова е необходимо да се погрижите за теглото си, под наблюдението на физиотерапевт да изучите и регулярно да правите комплекс от упражнения за укрепване на връзките и мускулите на тазобедрената става, да пазите ставата от голямо натоварване, а също и да приемате противовъзпалителни обезболяващи средства, след като се консултирате с лекар. В отделни случаи се изисква ендопротезиране на тазобедрената става.

Дисплазия на тазобедрената става - нарушение в развитието на ставата. Дисплазия на тазобедрената става. Това са нарушения в развитието на тази става, под въздействието, на които костите и образуват взаимно несъответствие, което постепенно я уврежда. Развиват се нестабилност на ставата, навяхвания или изкълчвания. В младостта при тези хора се наблюдава прекалена еластичност на ставата – без да се подготвят могат да направят шпагат и да изпълнят други акробатични упражнения. Тези способности сочат, че съществува проблем с тазобедрената става.

Ако дисплазията не се лекува, се развива остеоартрит. Има няколко нехирургични решения, които се използват, за да може по-дълго да се запази продължителността на живот на тази става. Но противовъзпалителните медикаменти, поддържането на оптимална телесна маса, физиотерапевтичните упражнения или използването на бастун са само временно решение, защото те не могат да премахват причината – неправилно сформирана тазобедрена става, която нанася увреждания сама на себе си. В зависимост от патологията, болестта постепенно прогресира и е необходима операция. Като последно решение се използва замяна на ставата – артропластика или еднопротезиране.

Феморо-ацетабуларен импинджмънт (синдром) – костни израстъци (остеофити) върху образуващите ставата кости. Постепенно се развиват ограничения в ставното движение и болки. Причината за заболяването може да е травма на ставата. Тази болест предизвиква остеоартрит. Острата (понякога е тъпа) болка се появява, когато човек се обръща и прикляква. Остеофитите могат да се премахнат хирургически, но с времето се образуват отново, увреждайки ставата.

Фрактура на костите, образуващи тазобедрената става – най-често се среща при възрастните хора, които страдат от остеопороза. Заради характерната за болестта рехавост на костите, фрактурата може да се предизвика от на пръв поглед маловажно падане или нараняване. При младите хора костите на тазобедрената става се чупят в резултат на тежки травми, например, в резултат на пътно-транспортно произшествие.

Счупването на тазобедрените кости се изразява със силни болки в бедрото и слабините, особено при движение.Счупването на тазобедрените кости се изразява със силни болки в бедрото и слабините, особено при движение.

Костната фрактура на тазобедрената става се лекува както консервативно, така и с операция. Хирургът, оценявайки типа на фрактурата, ще вземе решение кой ще е най-подходящият метод за лечение.

Ако е необходимо провеждането на операция, счупената кост се заменя или мястото на счупването се фиксира с метална пластина или винт, за да се осигури правилно зарастване на костите.

Остеонекроза на тазобедрената става – възниква, когато в костите е нарушена циркулацията на кръвта и ставата не получава хранителни вещества. В резултат на това загиват клетки и части от костите. Най-честите фактори, които могат да предизвикат остеонекроза са:

  • Сериозна травма, в резултат на която възникват нарушения в кръвоснабдяването на костите;
  • Продължителен и прекомерен прием на кортикостероиди;
  • Прекомерна употреба на алкохол.

Но понякога причините за тази болест остават неясни.

Некрозата на костите предизвиква болка и ограничения в засегнатата от болестта става. Ако остеонекрозата е открита своевременно и е засегнала малки участъци кости, обезболяващите препарати и намаляването на натоварването (включително и ходенето) могат да дадат добри резултати. При развитие на болестта се изисква хирургична намеса. За лечението на остеонекроза се правят различни по вид и степен на сложност операции, докато тазобедрената става не бъде заменена.