Лечението на ставите с ориз е много популярен метод, благодарение на който може да се разтворят и изведат от организма ненужните соли. Процедурата е достъпна за всеки болен, тъй като не изисква особени финансови вложения и практически няма противопоказания. Какво представлява пречистването на ставите с ориз? Наистина ли тази процедура може да направи така, че да забравим за болката в ставите, без да използваме лекарствени средства?

Ползата на оризовата терапия за ставите

Пречистването на ставите с ориз е много древна практика. Според записките на учените китайските лечители са я използвали активно. Благодарение на тази методика може не само да се прочисти организмът от ненужните соли, но и да се подобри работата на пикочните канали, и да се нормализира обменът на веществата. След тази процедура бъбреците и черният дроб все едно заживяват втори живот, отоците практически не се забелязват. Освен това се нормализира и теглото на болния, затова оризът за прочистване е толкова популярен сред хората с излишни килограми.

Смисълът на терапията е в това, че за определено време се използва изкиснат във вода ориз за хранене. Солта при това се препоръчва да бъде изключена от менюто или употребата и да се сведе до минимум.

Оризът пречиства ставите от соли и отрови, като премахва болката и рисковете от възникване на ставни заболявания

Как се приготвя лечебният ориз?

Оризът притежава адсорбиращи свойства, но за да се подобрят те, той трябва да се приготви правилно. Рецептата е лесна и не изисква никакви особени познания:

  1. Приготвят се 5 съда от 500 мл. Всеки един се надписва.
  2. В съд №1 се сипват 2 с. л. измит ориз и се залива с чешмяна вода (250 мл. са напълно достатъчни). Оставя се на тъмно за през нощта.
  3. Сутринта на следвания ден водата се излиза, оризът, който ще се използва за лечението на ставите се измива и отново се залива с чиста вода. В съд №2 се сипва нов предварително измит ориз (2 супени лъжици) и също се залива с часа чиста вода. След това се оставя на тъмно до следващия ден.
  4. На третия ден водата от първите два съда се излива, оризът отново се измива и се залива с вода. Пълни се съд №3 (2 с. л. ориз + 250 мл. вода от чешмата).
  5. Процедурата продължава, докато не се напълнят всички съдове.
  6. Като минат 5 дни се започва непосредствено процесът по прочистване на ставите. Водата от първия съд се излива, оризът се измива добре и от него се вари каша (не се добавят сол и масло). Ако нямате проблеми със стомашно-чревната система, може да не варите ориза, а просто да го залеете за 15 минути с много гореща вода. В празния съд се слага нова порция ориз и се залива с вода.
  7. На следващия ден се прави каша от съд №2 и отново се прави прясна порция. Пълният курс на лечение е 20 дни.

Съветите на професионалистите

Процедурата категорично не се препоръчва да се провежда, ако не сте се посъветвали с лекар. Очистването на ставите се провежда не по-често от веднъж в годината. Оризът се приема много внимателно, като трябва да се придържате към определени правила. Много важно е да употребявате колкото се може повече продукти, богати на калий. Това се обяснява с факта, че освен излишните соли, лечебният ориз извежда и солите на калия, без които някои органи не могат да функционират правилно.

За да не нанесе тази диета вреди върху другите органи, задължително трябва да включите в хранителния си режим банани, сушени кайсии, стафиди, смокини. Много калий има в печените пресни картофи, затова те също се препоръчва да се включат в менюто. Някои специалисти препоръчват да се използват препарати с калий.

Ориз се приготвя по специална рецепта за извеждане на солите от ставите и организма и за пречистване на тялотоЗа пречистващия процес се препоръчва да използвате дългозърнест или кафяв ориз, защото тези продукти не са шлифовани, благодарение на което съдържат повече фибри и други полезни елементи. Дългото изкисване на ориза позволява да се махне излишното нишесте. Благодарение на това зрънцата ориз стават по-порести, повишава се способността им да абсорбират и извеждат солите от тялото.

Малко преди да направите сутрешната процедура, се препоръчва да изпиете чаша вода или билкова отвара, тъй като след това е противопоказно да пиете и ядете. Оризовата каша трябва да се дъвче много добре, защото така се повишават очистващите и свойства.

Кой не трябва да провежда оризовото прочистване на ставите?

Въпреки многото си предимства, методът има и противопоказания:

  • През бременността и периода на кърменето;
  • При болести на бъбреците;
  • При патологии на черния дроб;
  • В периода на острата фаза на инфекциозни заболявания;
  • При индивидуална непоносимост към ориз.

Резултатите от работата на тази методика може да се видят след около 30 дни след първия прием на лечебната маса. Явен признак за това, че процедурата е направена правилно, е мътната урина. Също така може да се наблюдават леки световъртежи и гадене, което свидетелства за интензивното извеждане на вредните вещества. След пречистването не само ще спрат да Ви болят ставите, но и ще подобрите общото си състояние.