Под разместване се разбира състояние, за което е характерна изместване на костите там, където те се съединяват в ставите. Възниква силна болка, важни функции може да се загубят. В тази статия ще отговорим на въпроса какво представлява първата помощ при разместване на става.

Какви биват уврежданията?

Първата помощ при разместване на стави трябва да се окаже бързо и грамотно

Тук ще класифицираме от какво зависи увреждането и кои видове травми го провокират.

По произход

Травмите тук биват травматични, патологични и вродени – травматично въздействие, прогресиране на една или друга патология, нарушено развитие в утробата на майката.

По степен на разместване на костите

Пълно и непълно травмиране – в първия случай ставните краища се разминават напълно, а във втория се наблюдава разминаване на фона на частично съприкосновение.

По състояние на кожата

Закрита и открита травма – в първия случай целостта на кожата не е нарушена, във втория – има рана.

По продължителност

При разместване на става се наблюдава силна болка, оток на кжата над ставата, повишаване на температурата на повреденото място

Прясна, непрясна, стара травма – прясната травма е получено преди по-малко от 72 часа, непрясната – до 2 седмици, а старата – преди повече от 20 дни.

Симптоми

Наблюдават се следните признаци на разместване на ставата:

  • Краят на ставата се усеща леко на необичайното си място;
  • Дължината на крайника е променена;
  • Наблюдава се промяна във формата и дължината на ставата;
  • Температурата на кожата в увредения участък се повишава;
  • Кожата отича;
  • Наблюдава се зачервяване на кожата на увредения участък;
  • Появява се рязка болка, която се усилва с всяко движение.

Понякога се появяват такива признаци на ставно разместване като треска и повишена обща температура на тялото.

При разместване на ставите мястото трябва да се обездвижи със стегната превръзка

Какво трябва да се направи?

Какво да правим при разместена става? Най-вече трябва увредената зона да се обездвижи. Още една важна задача е да се намали болката.

Инструкция:

  • Увредената част на тялото трябва да се постави във възможно най-удобна поза.
  • На пострадалия трябва да се даде обезболяващо средство. Ако болката е много силна, лекарството се вкарва мускулно.
  • Травмираното място се обездвижва с шина или стегната превръзка.
  • За намаляване на отока се поставя компрес с лед. За да не се получи измръзване, трябва да се маха на всеки 15 минути.

Ако са увредени меките тъкани, трябва раната да се обработи с антисептик и да се направи стерилна превръзка.

Обърнете внимание! Не трябва да намествате ставата сами вкъщи!!! Това трябва да бъде извършено от лекар!!!

При разместване на бедрото възниква силна болка, невъзможност за движение на ставата, невъзможност да се стъпи на болния крак

При разместване на бедрото

Наблюдават се следните признаци на разместване на бедрената става:

  • Силна болка;
  • Подкожен кръвоизлив в кухината или областта на задните части;
  • Невъзможност да се стъпи на засегнатия крак;
  • Пружиниращо съпротивление в ставата;
  • Невъзможност за движение на ставата;
  • Насилствено положение на ставата;
  • Деформация.

Травмата се съпровожда с много силни болезнени усещания. Възниква риск от травматичен шок. Разместването се поправя под наркоза.

Преди оказването на лекарска помощ крайникът трябва да се обездвижи. Фиксирането се осъществява в позицията, която кракът е заел след травмирането.

При увреждане на макаровидна става

При разместване на макаровидна става се поставя антисептична превръзка. Следващата стъпка е да се обърнете към лекар.

Наместването трябва да се направи през първите 2-3 часа. Ако се потърси лекарска помощ след 3-4 часа, ще е много трудно да не се стигне до операция.

Най-важното условие за благополучно наместване е мускулите да се отпуснат. Това може да се постигне чрез вкарване на болкоуспокояващ препарат.

При други травми

При различни размествания на ставите се използва консервативна терапия за лечениеТравма на предмишницата – в зоната на лакътната става преминава съдово-нервен сноп. Затова първата помощ при размествания на тази става се изразява в проверка за липса на увреждане на съдовете и нервите в предмишницата. За тази цел трябва да се усети пулс чрез палпиране на лъчевата артерия. Ако не се усеща, човекът има 120 минути, за да бъде спасена ръката му. В противен случай последиците може да са необратими. За оценка целостта на нервите трябва да докоснете различни зони на кожата на увредения крайник. Добър знак е липсата на изтръпване и мравучкане.

Травма на рамотопървата помощ при разместване на рамо не е по-различна от стандартните процедури. За да се фиксира ръката, трябва да се използва превръзка. По път за болницата болният трябва да е седнат. Не трябва да се опира на болната ръка.

Травма на ключицата – тук трябва да се сложи превръзка на Дезо. При транспортирането на болния му е разрешено да е седнал. Ако ходи пеша, задължително трябва някой да го съпровожда.

Травма на глезена – мерките за първа помощ при разместване на ставата на глезена предполагат осигуряване на пълен покой на крайника. Трябва да се вдигне нагоре. Ледът помага за намаляване на отока. Разрешено е да се постави ортеза. Транспортирането на пострадалия трябва да е в хоризонтално положение.

Разместване на темпорамандибуларна става – на болния се назначава консервативна терапия. Основната задача е да се укрепят връзките.

Разместване на китката – назначава се носене на специална ортеза. Основната задача тук е ставата да бъде в неподвижно положение.

Диетични препоръки

Какво трябва да ядете при разместване на ставите?

За да се заздравят костите, ставите и връзките при разместване на става се препоръчва диетичен режим на хранене с богати на белтъчини продуктиОсновната цел на диетата е възстановяването и укрепването на:

Менюто трябва да е рационално и балансирано. За оформяне на нови тъкани на организма му трябват белтъчини. Препоръчва се да включите в менюто си млечни и кисело-млечни продукти.

Обърнете внимание! За укрепването на костните тъкани трябва да увеличите потреблението на калций!!!

Необходимият на организма колаген се съдържа в местните желета и бульони. Този тип ястия трябва да се готвят от говежди или свински крачета. За приготвянето им може да използвате желатин, чийто ефект е аналогичен на действието на хондропротекторите.

За нормализиране на обменните процеси на болния са му необходими сложни въглехидрати. Може да си ги набави от зеленчуковите, плодовите и зърнените храни.

Разрешени са растителните мазнини. Също така трябва в менюто да присъстват продукти, богати на витамини от В-групата.

Заключение

Лекарите препоръчват да се придържате строго към посочените препоръки. Ако не ги спазвате, цената, която ще заплатите, може да е твърде висока.