За здравината на костите, хрущялите и ставите е необходимо да включвате в хранителния си режим биологично активни вещества. Осигуряването на витамини на Вашия организъм е един от принципите на здравословното хранене.

Това далеч не са правила за хранене, помагащи да поддържате идеалното тегло, това е цяла наука! Учените провеждат много изследвания, като изучават как балансът на хранителните компоненти влияе върху здравето и съпротивлението ни към болестите, и как елементите от хранителните продукти си взаимодействат в процеса на консумирането им, усвояването им, изразходването и извеждането им от организма.

Как правилно да заздравим костите и ставите си?

За да може организмът да работи пълноценно и да се заздравят ставите и връзките са необходими следните 6 компонента: витамини, минерални вещества, вода, мазнини, белтъчини и въглехидрати. Нашето тяло не произвежда тези елементи, затова трябва да си ги набавяме отвън – с храната и витаминните добавки.

Знаем, че костната система на човека се нуждае от 14 вида витамини. Тях можем да получим в натурален вид с хранителните продукти или като приемаме витаминни комплекси.

Няколко думи за витамините!

Витамините са изключително важни за поддържане на ставите, костите, хрущялите, връзките и сухожилията здрави и крепкиВитамините, открити за пръв път през 19 век, са органични съединения, които се съдържат в хранителните продукти. Витамините съдържат въглерод, затова могат да се разрушават при нагряване за разлика от минералните вещества, които не изгарят.

В началото на 20 век, когато учените продължавали да изследват витамините и откривали все по-нови и нови видове, витамините са били наричани с буквите от азбуката: А, В, C, D, Е и т.н.

Съединенията, наречени с буквите F, G, H, I, J, в резултат на по-късни изследвания са били признати за вещества, които не се отнасят към витамините, тъй като не са отговаряли на определението за витамини: органични вещества, необходими в малки количества за развитието и поддържането на живота.

Съединенията, които били наречени с В-1, В-2 и т.н. по-рано са се смятали за едно и също вещество – В, по-късно е доказано че има разлика между тях.

Кои витамини са необходими за заздравяването на костната система?

Всички витамини се разделят на мастноразтворими и водоразтворими. И едните, и другите са просто незаменими за строежа и функционалността на костите и ставните структури. Витамин С и някои от групата витамини В са водоразтворими.

Този вид витамини помагат да се предотвратят различни заболявания и фрактури, увреждания на костните тъкани, неправилното срастване след увреждането на скелетните елементи. При техния дефицит костите стават меки, натрупват се соли и минерали в областта между костите.

Тези витамини се извеждат лесно от тялото, а освен това се губят и в процеса на приготвянето на храната. Във връзка с това, че организмът не може да се запасява с тях, ние трябва да използваме водоразтворимите витамини всеки ден.

Витамините A, D, E и K са мастноразтворими. Към какъв клас на разтворимост се отнася един или друг витамин указват хранителните продукти, в които се съдържат те. По-просто казано – храната, която не съдържа мазнини, не съдържа и този клас витамини. Макар че има изключения. Силно оцветените зеленчуци като моркова, съдържат бета-каротин – „провитамин“, който може да се превръща в активен мастноразтворим витамин А.

  1. Витамин А – усилва обмена на калция и фосфора в организма, което е много необходимо при фрактури за правилното зарастване на костната тъкан.
  2. Витамин Д – необходим е за укрепването на костите и ставите, пречиства съдовете, помага да се избегне възникване на патологични нарушения в костната система.
  3. Витамин Е – увеличава ставната подвижност, блокира активността на интерлевкините в синовиалната течност (помага да се възстанови хрущялната тъкан или връзковият апарат при различни нарушения).
  4. Витамин К – подобрява плътността на костните тъкани, намалява вероятността от възникване на сериозни увреждания в костите, хрущялите, ставите.

Мастноразтворимите витаминни вещества се натрупват лесно в организма. Пренасищането с тях може да доведе до интоксикация, затова е необходимо да се употребяват умерено.

Какво казват специалистите за витаминните добавки за заздравяване на ставите и костите?

Хранителните добавки с витамини предоставят на ставите и костите необходимите им витаминиМного от нас си задават въпроса: струва ли си да приемаме витаминни комплекси, произведени промишлено, за да заздравим костната си система и ставите в частност? Ако отговорът е да, тогава какви и колко трябва да приемаме? Имайте предвид, че витамините, които се продават по аптеките, са синтетични и влияят отрицателно върху бъбреците и черния дроб.

Ситуацията с хранителните продукти в наши дни много се отличава от миналото. Съвременната храна в по-голямата си част е силно преработена, отглежда се върху изтощени или прехранени с минерални подобрения почви.

Зеленчуците често се берат неузрели, а това значи – не готови за употреба. Превозването и съхраняването също не се отразяват положително. Така хранителният режим на съвременния човек едва ли съдържа достатъчно витаминни и минерални елементи. Още повече, че ние употребяване много вредни вещества като консерванти и рафинирана захар.

Какво трябва да направим? Важно е да обръщаме внимание на това какво ядем през деня. Можете да си водите дневник и да си записвате всички продукти, които консумирате и тяхното количество. После може да проверите какви витамини сте получили с храната през това време.

Много скоро сами ще разберете какви витамини Ви липсват. Това ще Ви помогне да обогатите менюто си и да подобрите витаминния си баланс, за да подобрите функционалността на всичките системи в организма Ви, включително на костната и хрущялната.

Профилактика на артрози и артрити

В съвременния свят хората изпитват колосални натоварвания върху тялото си, на първо място – върху ставите си. А влошената работа на тези важни в организма на човека механизми може д доведе до сериозни нарушения и болести.

Една от най-разпространените заболявания на ставите е артрозата. Как да я избегнем и да запазим ставите си здрави?

Следете теглото си!

Една от основните причини за развитието на артроза са излишните килограми и затлъстяването. Все пак ставите, особено коленните и тазобедрените, изпитват огромно натоварване, те трябва да удържат натиска от високото тегло и при това да изпълняват основните си функции.

За профилактика на артроза, артрит и други ставни заболявания е необходимо да намалите теглото си и да регулирате гъвкавостта на ставите

Освен това излишните мазнини се отлагат около ставите, като така се забавя доставянето към тях на необходимите им питателни елементи. Това води до неизбежното и бързо износване и влошаване на ставната работа.

За тези, които са с наднормено тегло, профилактиката на артроза се изразява в отслабването. Да отслабнете без да си навредите здравословно и завинаги може да се случи само по един единствен начин: да промените начина си на живот.

Трябва да се храните правилно и балансирано, да не ядете полуфабрикати и висококалорични храни в големи количества. И естествено, да включите в ежедневието си физическото натоварване. За да може ставите да действат грамотно и безболезнено, са особено полезни такива видове активност като плуване, йога и аеробика.

Имате прекалено гъвкаво тяло?

Прекалената гъвкавост определено е нещо лошо, въпреки разпространеното мнение. Има хора, които лесно, без да се готвят от деца, правят шпагат, правят «мост», докосват ухото си с пръстите на краката си. Тези хора най-много са подложени на заболявания на ставите.

Ако детето Ви от ранна възраст е с много гъвкаво тяло, трябва да се консултира от лекар. Това значи, че съединителната тъкан, от която се състоят връзките, хрущялите и сухожилията, се развива неправилно.

Ако не следите тялото си и не водите здравословен живот, няма да е трудно да получите усложнения и да се разболеете, включително и от артроза.

Хората, които имат такъв сериозен проблем, първо трябва да обърнат внимание на режима си на хранене. В менюто им трябва да присъства достатъчно витамин С, магнезий, калций, а също и протеини.

Тези вещества участват в строежа и укрепването на тъканите в организма. Физическото натоварване трябва да е умерено и ежедневно. Достатъчно е само да правите разгрявка сутрин, може да добавите колоездене, йога или плуване.