Hallux valgus е деформация на палеца на крака в метамарзофаланговата става. Вследствие на деформацията палецът се отклонява навътре към останалите пръсти. Заболяването се наблюдава 10 пъти повече при жените, отколкото при мъжете. Предполага се, че причината за тази разлика е слабостта на връзковия апарат при представителките на слабия пол, а също и носенето на неудобни обувки на високи токове. Патологията е много разпространена и се открива във всяка възраст.

Причини

Една от причините за Hallux valgus - деформация на палеца на крака - е носенето на неудобно обувкиОсновната причина за развитието на Hallux valgus обикновено е дефицитът на съединителна тъкан, който може да се проявява в напречно плоскостъпие, прекалена подвижност на ставите, варикозна болест, повишена разтегливост на връзките, фасциите и кожата. Наблюдава се наследствена предразположеност – по принцип близките роднини на болните (майки или баби) също имат тази деформация. Останалите фактори – високите токчета, ходенето с неудобни тесни или малки обувки – са вторични и само способстват развитието на Hallux valgus. Втората група причини за развитие на тази патология са вродените деформации, травмите на стъпалата и заболявания, при които се наблюдава нарушение на нервната регулация на мускулите на пищялите и стъпалата (например полиомиелит).

Патогенеза

Заедно със слабостта на връзките определена роля в развитието на тази болест играе неравномерното напрягане на мускулите, които мърдат палеца, а също и генетичната склонност към образуване на екзостоза по вътрешната повърхност на главата на първата метатарзална кост. При възникването на деформацията неравновесието в напрягането на мускулите се влошава още повече, метамарзофаланговата става става нестабилна. Вътрешната повърхност на ставата се раздразва при контакт с обувка, в резултат на което разместването на главата на първата метатарзална кост се допълва с образуване на костен израстък, което още повече влошава деформацията. Заради промените във формата на стъпалото натоварването се преразпределя – областта на главите на третата и втората метатарзални кости постоянно се претоварва при ходене. Това води до възникването на болка и формирането на артроза не само в областта на първата, но и в областта на втората и третата метамарзофалангови стави.

Симптоми на Hallux valgus

Пациентите се оплакват от болки в областта на първата метамарзофалангова става. Болката се усилва след продължително ходене или дълго стоене на крак и намалява в покой. Може да има болки нощем, особено след значително натоварване на стъпалото. Болката може да се различава значително както по характера си, така и по силата си – от усещане за дискомфорт (обикновено на ранните стадии) до рязка, пареща или постоянна болка през нощта. Изразеността на болката не винаги корелира ясно тежестта на артрозата или степента на деформацията, макар че при значително разместване на главата на I метатарзална кост симптомите обикновено са по-ярки.

Диагнозата Hallux valgus се поставя чрез рентгенологични изследвания на стъпалото на кракаС напредването на развитието на деформацията стъпалото все повече започва да губи нормалната си форма, разширява се и се уплътнява, палецът на крака „ляга“ върху втория пръст, често възникват съпътстващи деформации на втория пръст. Всичко това, заедно с изпъкналостта в проекцията на първата метамарзофалангова става, влияе съществено на външния вид на стъпалото. Затова, заедно с болката, причината пациентите да потърсят помощ от ортопед често е козметичният дефект и проблемите в избора на обувки. Особено често това са оплаквания от млади жени.

При външен преглед се наблюдава промяна във формата на стъпалото. Отбелязва се видима деформация и незначителна или умерена хиперемия в проекцията на първата метамарзофалангова става. Палецът е наклонен под ъгъл към останалите пръсти на крака. Палпацията е болезнена, по вътрешната повърхност на стъпалото в областта на I метамарзофалангова става се определя наличието на костна екзостоза и уплътняване на кожата. Може да има малък локален оток. Движенията в тази става по принцип са ограничени (степента на ограничение може да варира много), при максимално разгъване на палеца може да се появи болка.

Диагностика

Диагнозата Hallux valgus се поставя въз основа на симптомите и данните от рентгенологичните изследвания. Прави се рентген на стъпалото. Степента на изразеност на Hallux valgus се определя по два параметъра: ъгълът между втората и първата метатарзални кости и ъгълът, под който палецът е отклонен по отношение към I метатарзална кост. Степените на Hallux valgus са:

  • Първа степен – ъгълът между метатарзалните кости е по-малко от 12 градуса, ъгълът на отклонение на палеца е по-малко от 25 градуса.
  • Втора степен – ъгълът между метатарзалните кости е по-малко от 18 градуса, ъгълът на отклонение на палеца е повече от 25 градуса.
  • Трета степен – ъгълът между метатарзалните кости е повече от 18 градуса, ъгълът на отклонение на палеца е повече от 35 градуса.

Освен степента на деформацията при разглеждане на рентгеновите снимки се преценява и степента на артрозните изменения. За наличието на артроза свидетелстват стеснените ставни пространства, деформацията на ставната площадка, остеосклерозата на субхондралната зона. В отделни случаи за по-точна преценка на патологичните изменения на стъпалото пациентът се насочва към ЯМР или КТ. ЯМР на стъпала се назначава за изследване на меките тъкани. КТ на стъпала – за изследване състоянието на костните структури. При болести, съпровождащи се с нарушение не нервната регулация на мускулите, е необходима консултация с невролог.

Лечение на Hallux valgus

Не е възможно заболяването да се излекува без операция. Но на ранните стадии на болестта при младите пациенти, а също и при всяка степен на деформация в напреднала или старческа възраст се препоръчва консервативна терапия. Основните цели на тази терапия е премахване на болката и предотвратяване прогресирането на патологията. Лечението се осъществява от лекар-ортопед в болнични условия. При болки се използват противовъзпалителните и сгряващи мазила. При различните степени лечението е различно. Пациентите се съветват да:

  • За лечение на деформацията на палеца на крака се прави операция и се носи ортеза на палецаОтслабнат (при наднормено тегло), за да се намали натоварването върху стъпалото.
  • Да оптимизират натоварването – да правят специални упражнения за укрепване на връзките и мускулите на стъпалата, ако е възможно да не стоят дълго на крак и да не ходят продължително време.
  • Да използват специални ортопедични обувки, за да се намали прекаленото натоварване в областта на деформираната става.
  • Да използват втулки между първия и втория пръст на крака, за да предотвратят по-нататъшното накланяне на палеца към другите пръсти на крака.

Ако терапията се окаже неефикасна, трябва да се направи операция. Има около 300 варианта за операция при Hallux valgus. Всички методики могат да се разделят на 3 групи: на меките тъкани, на костните структури, едновременно и на костите, и на меките тъкани.

Операциите на меките тъкани са ефективни само при първа степен на деформация. Може да се направи операция на Силвър, при която се прекъсва сухожилието, което води мускулите на палеца, или операция на Мак-Брайд, при която това сухожилие се премества. Целта на тези намеси е да се възстанови равномерността на тягата на мускулите. Често тези операции се изпълняват в съчетание с премахване на костния израстък и подкожната слизеста торбичка в областта на първата метамарзофалангова става (операция на Брандес).

Всички операции се провеждат в отделенията по травматология и ортопедия. В постоперативния период на болния му се разрешава веднага да натоварва дозирано крака си със специална ортеза, която задължително трябва да се носи в продължение на 6 седмици. През този период се препоръчва по-често кракът да се държи нагоре и да се избягва претоварването му. След това трябва да се носят широки обувки, да се правят специални лечебни упражнения, масажи на стъпалото с помощта на тенис топка.