Опасно е не плоското стъпало, а последиците от него

Ако краката Ви се уморяват бързо и Ви болят, причината за това може да е деформация на стъпалото. Краката Ви се уморяват бързо и Ви болят? Причината за това може да е деформация на стъпалото. Лекарите казват, че е опасно не самото плоско стъпало, а неговите последици. На първо място, нарушена е работа на гръбначния стълб и на целия опорно-двигателен апарат. Неправилното натоварване води до „притискане“ на шийните прешлени. На мозъка не му достига кислород, оттук следва главоболие, световъртеж и дори припадъци. За да се избегне това, трябва веднага да посетите ортопед!

Нормалното стъпало е равно, но с малка вдлъбнатина по средата. Когато правим крачки, тя омекотява ударната вълна като амортизатор. При плоско стъпало ударът се поема от коленните и тазобедрените стави. Работата може да достигне даже до артроза. От деформираните стъпала страда гръбначният стълб. Постепенно възниква сколиоза, остеохондроза и други проблеми с гърба.

Ортопедите предупреждават: ако бащата или майката страдат от плоско стъпало, има вероятност и при детето да има такова нещо. За щастие, генетичното плоско стъпало се среща рядко: около 11%.

Ако като деца сте се хранели по-малко, не сте скачали и не сте бягали, е възможно да имате статистично плоско стъпало. То по принцип възниква в ранното детство, когато мускулите, които поддържат сводовете на стъпалата, са много слаби. Ако те не изпълняват работата си, сводът на стъпалото се отпуска, а костите се изместват. Стъпалото се издължава и се разширява малко в средната си част, а петата се отклонява навън. Не сте сами – този недъг е познат на 60% от населението.

Нормалното стъпало е равно, но с малка вдлъбнатина по средата. Много по-рядко се среща травматичното плоско стъпало. По принцип това е следствие от счупване на костите на предния свод на стъпалото, а също и от травма на глезена. Понякога плоското стъпало възниква, така да се каже, на професионална основа и най-често от него страдат служителите от сферата на обслужването – куриери, продавачи, фризьорите, които са по цял ден на крак.

При спортистите-кънкьори и тежкоатлетите плоското стъпало изобщо си е професионална болест. Стъпалото изпитва постоянни натоварвания и постепенно става плоско.

Красотата на високите токчета също изисква жертви. Основното натоварване при ходенето се пада на предната част на свода на стъпалото и на пръстите на краката, което води до устойчива деформация.

Вероятността да се получи плоско стъпало се крие и при хората с наднормено тегло. При тях натоварването върху краката е прекалено, затова при пълните хора сводът на стъпалото може да „падне“. Така че го имайте предвид и внимавайте да не напълнеете много.

Преди да започнете да се притеснявате, идете на преглед. Специалистът ще Ви направи отпечатък на стъпалата, за да прецени къде се разпределя тежестта. Съвременната медицина, с помощта на компютърните технологии, дава възможност да се прецени степента на плоското стъпало, натоварването върху предната и задната части на стъпалото, върху гръбнака, а също така предлага и варианти за корекция.

Има и по-ефективни методи – това са 3D-сканирането и рентгенографията. Последният метод е добър, защото позволява ясно да се определи степента на деформацията с точност в градуси.

Контрастните вани за крака и масажите отнемат болката в краката.

Много лесен тест за плоско стъпало може да направите и в домашни условия. Намажете си стъпалата отдолу с мазен крем и стъпете върху лист хартия. Така ще си направите отпечатък на краката, по който може да прецените състоянието им. Ако по вътрешния край има отпечатък – там трябва да има вдлъбнатина, която заема повече от половината стъпало – или вдлъбнатината не е много широка, Вие имате плоско стъпало.

Как да помогнем на стъпалата си?

Контрастните вани за крака снемат болката. Редувайте обливането на стъпалата си ту със студена, ту с топла вода. Завършете с леден душ. За да запазите усещането за лекота, ги намажете с ментолов гел.

Масажор с щипки и иглички също помага. Той тонизира мускулите на стъпалата и глезените отлично, така че правете регулярно в домашни условия иглотерапия за краката си. Натуралните масажори са твърдата трева, камъните, пясъкът и малките камъчета. Да, ходенето по равен под е по-приятно, но точно природният релеф ще осигури на стъпалата Ви необходимото натоварване. Той активизира биоактивните точки на стъпалата, а сводовете им постепенно ще придобият правилна конфигурация.

Няма нужда задължително да се отказвате от токчетата, но височината им не трябва да е повече от 5 см. Потърсете си специални стелки за обувки. Те ще помогнат натоварването върху стъпалата да се разпредели. Правилната обувка е с плътна стелка, удобна задна част и ток, не стиска пръстите на краката и е профилактична за поддържащите мускули. Тези обувки не са толкова скъпи, а стъпалата Ви ще са Ви признателни.