При колоездене е важно предварителното разгряванеОтдавна се знае, че карането на колело е много полезно за нашия организъм. По време на колоезденето се укрепват мускулите на краката, повишава се тяхната издръжливост, подобрява се дейността на сърдечно-съдовата и дихателната система. Но не бива да забравяне, че при неправилното използване на колелото се усилва натоварването върху ставите. За това как да не правим грешки и да предпазим ставите си ще Ви разкажем в тази статия.

Другата страна на колелото

Всеки, който поне веднъж в живота си е сядал на велосипед и е познал радостта от неведомите пътища, няма да може да устои на желанието си да изпита тези усещания поне още веднъж. Да, падането и синините са неизбежни, но резултатът оправдава тези дребни неприятности. Тук има и мускулна умора, и добре проветрени бели дробове, и лекота в мислите.

Но много по-важно е нещо друго – как на целия този позитивен фон… да не изгубим здравето си. Защото колелото, както никое друго спортно съоръжение или тренажор, е материализирана опасност за ставите. За разлика от мускулите, болката в които говори за добра работа, болката в ставите не се лекува. Монотонна и изнурителна, тя ще ни „тежи“ през целия ни живот – при промяна на времето, след стрес, преди сериозен разговор. Обезболяващите средства, използвани днес, снемат неприятните усещания, но само временно.

Разгрявка

При каране на колело се спазват правила за превключване на скоростите за правилно натоварване на ставитеАко погледнем ставата в разрез, лесно ще видим, че тя е много грамотно „конструирана“ (от експлоатационна гледна точка). Здравите и устойчиви на деформация кости не се съединяват директно, а посредством хрущялите, смазани отгоре и със синовиална течност. Точно тя има нужда от разгрявка. Затова разгряването няма да попречи. Още повече че няколко леки упражнения ще разгреят синовиалната течност и в ставите ще се появи необходимият обем смазка с нужната консистенция. Между другото, точно затова вече по време на карането на колело трябва да се пие много, най-добре минерална вода. Хрущялите в коленните стави имат нужда от достатъчно количество течности за нормалната си работа и за поддържането на необходимия обем синовиална течност.

При разгрявката са достатъчни няколко подскока, накланяния и клякания. Ако имате възможност, няма да е зле да намажете коленете си с разгряващи мазила или специални спортни разтривки. Но! Само ако времето не е благоприятно. Работата е там, че на слънце това допълнение може да предизвика обратен ефект – парене и дори изгаряне.

За честотата на въртенето на педалите

Присъствието на превключвател на скоростите при съвременните колелета превръща този обект от играчка в сериозен вид транспорт. Възможността, практически без да се сменят скоростите, да се движим ту нагоре, ту надолу разширява диапазона на неговото използване почти без ограничения. А това свежда риска от увреждане на ставите до минимум.

Честотата на въртенето на педалите е категория, която е много желателно да се отчита при колоездене. Тъй като при повишената предавка прилаганите усилия се понижават забележимо, а това значи, че се понижава и натоварването върху ставите. Съответно нежеланието да минете на друга скорост предизвиква очаквания ефект – болка в ставите и мускулите, повишена умора, обезводняване на организма. Основното при колоезденето е „по-добре често и леко, отколкото тежко, но бавно“.

При колоезденето е важно да се използват защитни наколенки, каска, надлакътнициОптималните обороти на педалите са 80-120 в минута. Не е страшно, ако този показател стигне до 60-70 оборота. При по-ниска честота трябва да се премине на по-ниска скорост, за да се премине на оптимална честота.

Аналогично при въртене на педалите на празни обороти трябва да превключите на по-висока скорост. Когато въртите педалите през цялото време с усилия, краката Ви ще станат по-напомпани, но коленете Ви ще напомнят за себе си по-често, отколкото би Ви се искало. За краката е по-полезно да се върти бързо.

Защита

Карането на колело задължително изисква да си слагате специални наколенки (включително, разбира се, каска и надлакътници). Когато е студено – с подплата, когато е топло – обикновени еластични. Ако Ви заболи коляното, докато карате колело, по-добре недейте да търпите, а се възползвайте от специален ставен бандаж. Този „бинт“ ще създаде компресия на ставата и ще възпрепятства разтягането на връзките и мускулите, ще подобри кръвообращението и ще стимулира възстановителните процеси.