Китайските специалисти са разработили четири уникални методики, които помагат на човека да се избави от болестите на ставите:

  • Масаж;
  • Хирудотерапия;
  • Иглотерапия;
  • Загряване.

Иглотерапия

Масажът е много ефективен начин за намаляване на болките в ставитеТози метод на лечение предполага точково въздействие върху биологично активни зони на човешкото тяло с цел постигане на баланс на енергията в организма. Иглотерапията се характеризира с обезболяващ, противовъзпалителен, а също и общо укрепващ ефект. Важно предимство е липсата на проява на странични реакции.

Масаж

Масажът се предпочита от много хора, тъй като той е по-обикновен от другите лечебни методики. По време на процедурата протича активно въздействие върху акупунктурни зони, в резултат на което се освобождават скрити резерви в човешкото тяло.

Загряване

Този способ премахва болката в областта на ставите на долните и горните крайници с помощта на специален огнен масаж.

Хирудотерапия

Един от често използваните методи за възстановяване на ставите е хирудотерапияталечение и подмладяване на организма с медицински пиявици. Той е абсолютно безопасен и не предизвиква никакви странични ефекти.

Независимо от избрания начин за възстановяване здравето на ставите на ръцете и краката, трябва задължително да се консултирате с лекар, тъй като самолечението може да причини развитие на сериозни усложнения.

Мазилата срещу болки в ставите са дошли при нас още от дълбока древност. При археологични разкопки са открити човешки скелети, отнесени към V век преди нашата ера, с признаци на болести на ставите. Първите писмени паметници за проблеми с опорно-двигателния апарат датират от II век преди нашата ера. Очевидно е, че фармацевтичната промишленост със сегашното ѝ разбиране тогава не е съществувала.

Хората в древността са се справяли със ставните патологии с помощта на външно приложими средства. Знахарите, лекарите, шаманите се опитвали да лекуват болките в ставите с помощта на кръвпускане, прогаряне с калено желязо, а също използвали и различни природни средства – както растителни, така и минерални: тинктури, отвари, превръзки, компреси, разтривки и мазила. Много са се използвали пчелните продукти пчелина и прополис, змийска отрова, а също и тинктури, мазила и отвари от кора на ива или върба, в която има силицилати – вещества с изразен противовъзпалителен ефект, прародители на аспирина и други препарати от групата на нестероидните противовъзпалителни средства.

За съвременните мазила срещу ставни болки

От всички средства и начини съвременните фармацевти обръщат внимание най-много на мазилата. Може би заради голямата си рентабилност производството им днес е много голямо. На човек без медицинско или фармацевтично образование ще му е трудно да се ориентира в това многообразие, да прецени ползата или вредата на едни или други препарати. Да не говорим, че производителите невинаги правят реклама.

В днешно време в действащата фармацевтична класификация (предложена от Световната здравна организация) са представени 4 подгрупи от средства за външно приложение при болести на опорно-двигателната система.

В тази класификация средствата за външна употреба при ставни болки могат да се намерят в групата „Други препарати за лечение на костно-мускулната система“. В нея са включени модерните днес хондропротектори – препарати, които защитават и възстановяват хрущялите, включително и мазила на тяхната основа. Основните действащи вещества в тях са предимно хондроитин сулфат и глюкозаминогликани, включително и хиалуронова киселина.

Нестероидни противовъзпалителни препарати и хондропротектори: по-скъпото не значи по-добро

Нестероидни противовъзпалителни препарати - ефективни за намаляване на болката в ставитеНай-скъпите и активно рекламираните днес са мазилата на основата на НСПП и хондропротекторите. В същото време точно тези лекарствени средства предизвикват най-много спорове и съмнения относно ефективността им. Работата е там, че действащите им вещества (особено на хондропротекторите) имат много големи молекули, които фактически не могат да проникнат през клетките на кожата в дълбоките слоеве на тъканта. Например при външно приложение на препарата „Диклофенак“ непосредствено в коленната става прониква не повече от 5-7% от действащото вещество.

Към днешна дата няма мащабни изследвания за местната терапия с тези препарати, които да потвърдят тяхната ефективност. А изследванията, които са проведени, не съответстват на съвременните принципи на доказаната медицина и затова не могат да бъдат приети от нея.

Компания „Новартис“ (производителят на „Волтарен“) публикува резултати от едно от последните изследвания в тази област, за да докаже ефективността на препарата. Спрямо представените данни ефективността на „Волтарен“ е съпоставима с тази от прием на таблетки „Ибупрофен“ с минимални странични ефекти. В тестовете са участвали 2 контролни групи: приемащи „Ибупрофен“ перорално и използващи „Волтарен“ външно. Но в това изследване нямало контролна група, която да използва за местна терапия като мазило вазелин, ланолин или друга инертна мазна основа.

Напълно е възможно в тази група ефектът да е бил еднакъв с ефекта на средството за местно приложение с НСПП. Работата е там, че на определени статии от заболяването положителен ефект за болните стави има самият процес на втриване, при който се подобрява местното кръвообращение и се елиминира рефлекторният спазъм на мускулите. И това наистина може да има осезаем ефект в много случаи.

Внимание! Средствата за местна употреба на основата на нестероидни противовъзпалителни средства могат да са много ефективни при развитие на синовит – възпаление на ставната обвивка, тъй като е по-близо до повърхността на кожата, отколкото на костите или хрущялите. Затова действащото вещество е твърде вероятно да проникне в нея.

Ултразвукът помага действащото вещество да прониква по-дълбоко. Затова средствата за външно приложение с глюкокортикоидни хормони и мазилата с НСПС се използват активно при физиотерапия с ултразвук. Процесът на проникване на лекарствата в организма с помощта на ултразвукови вълни се нарича фонофореза. За разлика от обикновеното „мазане“, тази процедура има изразен ефект при минимални странични реакции (при липса на противопоказания).

Пипер и салицилова киселина: евтино и дразнещо

Средствата за външна употреба с препарати с пипер, негови производни и производни на салицилова киселина са прости и достъпни средства, които на определени стадии от заболяването имат отличен ефект, премахвайки болката и възпалението в областта на ставата. Те имат местно обезболяващо и раздразващо действие. Повечето мазила имат комбиниран състав и съдържат противовъзпалителни, обезболяващи и местно раздразващи вещества едновременно. Освен производните на пипера, широко се използват пчелина или змийска отрова, камфор, терпентин, етерични масла от евкалипт, мента, карамфил и синтетичните им аналози.

Защо тези препарати са толкова ефективни?

Хондропротекторите възстановяват хрущялната тъкан и лекуват ставитеТе загряват, разширяват съдовете, предизвикват кръвта да се оттече от огнището на възпалението, намаляват отока, възстановяват кръвообращението – така подпомагат затихването на възпалителния процес и помагат да се премахнат мускулните спазми около болната става.

Освен гореизброените механизми важна роля играе така нареченият „принцип на доминантата по Ухтомски“. При боледуване в кората на главния мозък възниква огнище на болка, което концентрира върху себе си цялото „внимание“ на висшата нервна дейност и така влошава симптомите, затваряйки порочния кръв и възпрепятствайки оздравяването. За да е ефективна терапията, е важно вниманието да се пренасочи, затова загряващото и местно раздразващо средство е много добър инструмент.

Ефективни народни рецепти

Някои пациенти предпочитат да не си харчат парите за фирмени опаковки и имена, а да си правят загряващи мазила сами по бабини рецепти. В състава на такива мазила често добавят горчица, червен пипер, терпентин, прополис, борови игли, евкалиптово или карамфилово масло.

Ето една от най-ефективните и лесни рецепти: смесете млян червен пипер със свинска мас или терпентин в съотношение 1:2 (към 1 лъжица червен пипер добавете 2 лъжици мас). При болка втривайте малко от сместа в областта на ставата.

Важна информация за лечението с мазила

Противопоказания за народни мазила за лечение на болести на ставитеНе бива да използвате каквито и да било лекарствени средства, включително и за външно приложение, без да се прегледате и консултирате с лекар, тъй като може да пропуснете сериозно заболяване или опасно усложнение. Преди употреба дори и на безобидни според Вас препарати задължително се консултирайте със специалист.

Местното лечение с мазила има противопоказания. Сред тях са:

  • Гноен или специфичен инфекциозен процес;
  • Големи възпалителни изменения в областта на ставата;
  • Натрупване на много течности в ставата;
  • Алергия;
  • Общо тежко състояние;
  • Инфаркти, инсулти и други тежки патологии.

Ако след използването на мазилото се е появил силно парене, не търпете, тъй като могат да възникнат местни алергични реакции. Но не трябва да се опитвате да миете мазта с вода: съдържащите се в нея вещества по принцип не се разтварят във вода, но се разтварят добре в мазнина, затова намажете мястото с памучен тампон, напоен с растително масло.

Хората с чувствителна кожа и нервна система (емоционални) е най-добре да смесват „парещите“ мазила с растително масло, вазелин или ланолин преди използване.

Не мислете че мазилата са панацея срещу всички недъзи или вълшебна пръчица. Лечението трябва да е комплексно и насочено към премахване на причината и механизма на развитие на болестта. Важно е да обръщате внимание не само на името на средството, а и на състава му. Често мазилата с един и същи състав се пускат от различни производители под различни имена и са с голяма разлика в цените.