Очевидно е, че ролята на магнезия в съвременния начин на лечение и профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат неуморно расте. По-рано в медицината към ролята на магнезия в профилактиката на заболяванията на съединителната тъкан се отнасяха посредствено. За основни вещества, които влияят върху костния скелет и съединителната тъкан, най-общо се смятаха калцият и витамин Д. Но благодарение на най-новите лабораторни изследвания и по-широк подход към изследването на човешкия организъм, се открива важната роля на други елементи, необходими за съединителната тъкан.

В хранителния режим на всеки, трябва да присъства магнезий. Така в последните години широко започнаха да се използват хондропротекторите, антиоксидантите, а също и магнезият като задължителни вещества, които могат да подобрят състоянието на костите и ставите. Днес все по-често се говори за дието-терапии, които включват необходимите хранителни нутриенти, чието постъпване може да облекчи протичането на болестите, да ускори оздравяването, да снеме неприятните симптоми, а също и да послужи за профилактика на едни или други болести. Точно затова е толкова важно да се подхожда комплексно към лечението на проблемите на съединителната тъкан, като включваме в диетата си всички необходими за тъканта питателни вещества.

И магнезий е точно такъв необходим елемент. Магнезият е елемент, без който не протича нито една от най-важните биохимични реакции. Той участва в повечето от клетъчните процеси и е много плътно интегриран в метаболизма на човешкия организъм на клетъчно ниво. Ролята на магнезий в организма е много голяма, ще назовем само някои от функциите му:

  • Катализатор е на над 300 метаболитни реакции;
  • Отговаря за синтеза на белтък и АТФ в клетките;
  • Отговаря за нормалното функциониране на ЦНС;
  • Отговаря за нормалната минерализация на костите и здравето на съединителната тъкан като цяло.

Затова магнезий трябва да постъпва с храната в организма ни всеки ден, особено ако имаме симптоми на опорно-двигателно заболяване.

Костите са основното депо на магнезий в организма. Точно затова на първо място дефицитът на магнезия влияе върху здравето на костите. При това количеството на магнезия влияе за нормалното им развитие в детска възраст. Изследванията, проведени в Медицинския Университет в Хюстън (САЩ), доказват, че ролята на този елемент в храненето за нормалното развитие на детския скелет е много важна. Изследвани са 63 деца, при което се е стигнало до извода, че недостигът на магнезий влияе върху минералната плътност на костите (при това, че нивото на калция в диетата е било нормално). Точно затова е важно организмът да се снабдява с магнезий от първите дни на живота.

Очевидно е, че ролята на магнезия в съвременния начин на лечение и профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат неуморно расте.Ако не осигуряваме на организма си магнезий, това влияе върху здравето на съединителната тъкан и води до нейната дисплазия (нарушение в структурата и). При друго изследване на влиянието на магнезиевия дефицит върху дисплазията на съединителната тъкан е доказано, че недостигът на магнезий на клетъчно ниво влияе върху цялата съединителна тъкан. При това се понижава синтезацията на белтък в тази тъкан, понижава се и активността на важни ензими – хиалуроносинтетази, които синтезират важни хондропротектори.

Най-важната функция на магнезий за опорно-двигателната система е обезпечаването на структурата на костната тъкан и нейната минерализация. Това е свързано с обмена на калций, тъй като магнезият е негов синергист в метаболитния процес. Съотношението на калций към магнезий трябва да е строго постоянно 2:1. Метаболизмът на тези два елемента е много взаимосвързан и магнезият регулира постъпването на калция в костната тъкан, по точно-процеса на усвояването на калция и костното образуване на хормонално ниво. Магнезият потиска производството на парахормона, който отговаря за резорбацията на калция от костите, а също магнезият стимулира произвеждането на калциотонин – вещество, което транспортира калция в костната тъкан.

Точно заради това е толкова важно да се спазва баланса на калция и магнезия, да отчитаме особеността на употребата на продуктите, които съдържат тези вещества. Защото дисбалансът води до увеличаване на калциевите соли в организма, а те могат да се отлагат в тъканите, провокирайки появата на артрит. Тъй като магнезий отговаря за минерализацията на костите структури, е очевидно, че неговият дефицит може да доведе до различни дегенеративни заболявания на ОДА.

Проведени изследвания потвърждават пряката връзка между дефицита на този минерал, лошата минерализация на костите и остеопорозата. Доказано е чрез изследване, че в страните, където се употребява повече магнезий по отношение на калция, болните от остеопороза са по-малко. Освен това в изследване е описано влиянието на недостатъчния магнезий върху обменните процеси в костите. Тези процеси се забавят, което води до прекалено натрупване на токсични елементи в тъканите на костите, а това на свой ред води до влошена функция на ставите и към дискомфорт в ставите и прешлените. Друго изследване доказва, че употребата на 100 мг магнезий допълнително в менюто на възрастните хора води до увеличаване на костната плътност с 2%. В изследването са участвали повече от 3000 възрастни мъже и жени, които получавали допълнително магнезий дълго време.

Най-важната функция на магнезий за опорно-двигателната система е обезпечаването на структурата на костната тъкан и нейната минерализация.

Още едно изследване доказва, че при жените в периода на пост-менопаузата, които в продължение на 2 години употребяват до 750 мг. магнезий всеки ден, плътността на костната тъкан се увеличава с 1-8%. Има изследвания, които описват влиянието на магнезиевия недостиг върху колагена и неговото образуване, а това значи, че влияе върху цялата съединителна тъкан, включително ставите, междупрешленните дискове и т.н. Доказано е че недостигът на елемента води до отслабено синтезиране на колаген и еластин и до увеличаване на протеиназите, които разрушават колагена. Проведено е и друго изследване върху крайния дефицит на магнезий (по-малко от 7% е критично ниско ниво). Такъв голям дефицит води до хипокалциемия, хипомагнезиемия, остеопороза. Деградацията на тъканта води дори до образуване на празнини в костната тъкан. Именно затова магнезият е задължителен елемент за костната тъкан и изобщо за съединителната тъкан.

Магнезият в хранителния режим при проблеми със съединителната тъкан

Магнезий се съдържа в много продукти, но в диетата на съвременния човек не е толкова много. Това е заради високата енергийна калоричност на хранителния ни режим и ниската му биологична ценност. Основно храненето на съвременния човек е богато на прости въглехидрати, захари, наситени мазнини, белтъци. А биологично ценните вещества, микро- и макроелементите в храненето ни са съвсем малко. Затова е важно диетата ни да е правилно балансирана при различни опорно-двигателни патологии, а също и за профилактика на дисплазия и други болести на съединителната тъкан.

Обръщаме внимание на съдържанието на магнезий в хранителния режим. Днес в света се проследява тенденция към нарушение на необходимия баланс на калций и магнезий. Вместо 2:1 той е 4:1 в ползва на калция, което се отразява негативно върху тъканите на костната система. Нормалните нива на този елемент за здравия човек са около 400-450 мг. на ден (нормите при бременните, кърмещите жени и децата са различни). А при болни от болест на опорно-двигателната система трябва да е повече – 500-750 мг. Както стана ясно от гореизброените изследвания, това количество може да компенсира започващата дегенерация на костната тъкан.