В първата част на статията се спряхме на определението, стадиите и симптоматиката на патологичното състояние подагра. Тук ще разгледаме как се диагностицира и какви са лечебните методи при нея.

Диагностика на патологията подагра

Подагра се диагностицира при проведени изследвания на кръв и урина, рентген и други показатели на здравословното състояниеПонякога дори и опитен лекар не може веднага да заключи подагра. За точна диагноза трябва да се премине през много процедури и да се направят всички изследвания. За да се определи болестта, трябва да се посети първо ревматолог. Точно той ще отличи подаграта от артрита или артрозата.

Диагностиката се състои от тези важни етапи:

  • Лекарят разпитва пациента за общото му състояние и за болките в ставите;
  • Клинични изследвания;
  • Изследвания с инструментални методи;
  • Лабораторна диагностика.

Трябва всяка точка да се разгледа подробно.

Анамнеза на пациента

За да се отличи подаграта от друго заболяване, лекарят задава на пациента много въпроси. Трябва да му отговори какви са били първите му симптоми и как са се проявили те. Ако пациентът разкаже за болки в ставите на пръстите, тогава ревматологът по-лесно може да определи диагнозата подагра.

Задължително трябва да каже дали други членове на семейството са имали това заболяване. Ако подаграта е наследена, тогава и методите за лечение ще са различни. Пациентът трябва да опише на лекаря менюто си и да му даде списък от често употребяваните продукти. Трябва да каже има ли вредни навици, които биха могли да повлияят върху болестта. Лекарят задължително трябва да уточни от какви болести е страдал пациентът през последните няколко години. Понякога подаграта се провокира от операции, болести на бъбреците или прием на опасни препарати.

Инструментални изследвания за подагра

Ултразвук, рентген, компютърна томография показват наличието на болестта подаграТози вид диагностика се назначава на всеки пациент, когато се подозира подагра. Трябва да се отделят задължителните методи:

  • Ултразвукова диагностика в зоната на ставата;
  • Компютърна томография;
  • Рентген на болния участък;
  • Сцинтиграфия.

При УЗИ може да се открие болестта само в стадиите на обостряне. През първите 3 дни на пристъп един опитен лекар веднага може да познае. Седмица след болката подаграта може да не се забележи при диагностика.

На последния стадий ултразвукът ще помогне да се види кои стави започват да се деформират. Процедурата ще помогне да се определят дълбоките тофуси и техните размери.

Благодарение на КТ може да се видят ясно снимките на увредената част на тялото. Изследването показва степента на заболяване, състоянието на ставите и мястото на тофусите. Ако подаграта е в ранен стадий, тогава на снимката ще се видят малки уплътнения на тъканите.

Рентгенография при подагра

За да се получи ясна картина на заболяването и да се различи подаграта от артрита, лекарят назначава рентген на ставата. При тежкия стадий на снимките се вижда веднага болестта. На меките тъкани се вижда малко уплътнение и тъмни части. При диагностика на костите и ставите лекарят вижда състоянието на повърхността и основните признаци на подаграта. Ако на снимката има тъмни участъци на фона на светлите тъкани, това говори за наличието на подагра в организма.

Диагностика по лабораторни изследвания

Изследванията на кръв и урина показват дали човек боледува от подаграЗа да се потвърди диагнозата, лекарят насочва пациента да си направи следните изследвания:

  • На кръвта;
  • На урината;
  • Биохимия на кръвта;
  • На синовиалната течност в зоната на поразената става;
  • Диагностика на тофусите.

Кръвният анализ ще покаже възпаление в левкоцитите при подагра. Може също да се забележи, че при пациента е започнало усложнение под формата на бъбречно заболяване. Биохимичният анализ ще покаже на лекаря ясна картина. Той ще определи повишени показатели на белтъчините, захарта и креатина в организма. Това изследване ще покаже и нивото на калция и липидите.

Анализът на урината може да даде информация за състоянието на бъбреците. Ако в урината има кристали, тогава лекарят може да постави диагнозата подагра. Също така трябва да се определи нивото на пикочната киселина при това изследване. Нормата е 250-750 мг. Ако този показател е завишен, тогава трябва да се започне терапия срещу подагра.

Комплексно лечение при подагра

За да се избавите напълно от заболяване, е необходим комплексен подход. На първо място, лекарят ще определи основаната причина за заболяването. Върху нея ще се оказва лечебното въздействие. Терапията се състои от:

  • Правилна диета;
  • Прием на медикаменти;
  • Местно лечение на подаграта;
  • Процедури.

Нека разгледаме всеки един метод поотделно.

Диета при подагра

Диетата при подагра трябва да е бедна на пурини, храненията да са на често и по малко, да не се ядат прекалено мазни храниОсновният етап от лечението е спазването на диетично хранене. Благодарение на правилно съставен хранителен режим в организма ще се понижи количеството на пикочната киселина. Обикновено след седмица използване на диета пуриновите образувания започват да се извеждат от тялото. Необходимо е да се спазват някои правила при диетата:

  1. Напълно изключете от менюто си продукти с пурини. Те повишават нивото на пикочната киселина и постоянно провокират пристъпи на подагра. Ако ги изключите напълно, е възможно пълното излекуване от подагра.
  2. Съставете си правилен режим на хранене. Обикновено с това се занимават професионалните диетолози. Те ще изберат нормата на мазнините, белтъчините и въглехидратите за пациента за всеки ден. При такава диета организмът няма да отслабва. Правилно подбраните продукти винаги ще тонизират и ще се справят по-бързо с подаграта.
  3. Трябва да пиете на ден повече вода. Минималното количество е два литра. Водата ще измива по-бързо пикочната киселина от бъбреците и ще ускори процеса на оздравяването. Този метод ще помогне и да се пречистят бъбреците при напреднал стадий.
  4. Отслабване. Ако сте с наднормено тегло, трябва веднага да започнете да го сваляте. След отслабване се подобрява състоянието и болестта преминава. Лекарят трябва да избере за Вас комплекс от упражнения и точна диета.

Диета №6 по Певзнер

Най-често се назначава тази диета. Тя позволява да се подобри обменът на веществата и да се понижи броят на пурините в тялото. Ето някои правила на диетата:

  • Трябва да се храните колкото може по-често – 4-6 пъти на ден на малки порции;
  • При употреба на месо трябва задължително продуктът да се свари. Тогава количеството на пурините се понижава;
  • Месо и риба може да се консумират не по-често от 2 пъти седмично. Една порция е не-повече от 150 гр.;
  • Веднъж в седмицата се прави разтоварващ ден. Трябва да пиете обезмаслен кефир, мляко, чайове. Може да ядете плодове. През този ден трябва да пиете най-малко 2 ½ л. вода;
  • При обостряне трябва да употребявате течна храна – млечни продукти, компоти, прясно изцедени сокове, супи от зеленчуци и течни каши от зърнени култури.

Лечението при подагра трябва да е комплексно - правилно хранене, правилните лекарства, средства за местно лечение на ставите

Тъй като няма да употребявате много растителни и животински мазнини, лекарят Ви трябва да Ви изпише витаминни комплекси в периода на диетата. Трябва да пиете витамини А, Е и К, за да не допускате развитие на авитаминоза.

Използване на противовъзпалителни лекарства

Тези препарати се изписват при обострена подагра, за да намалят болезнеността и възпаленията. След приема им отоците спадат и ще се почувствате по-добре.

Лечение с противоподагрозни лекарства

Тези средства въздействат точно върху причината за заболяването. Те подобряват обменните процеси и извеждат пикочната киселина. Основните групи са:

  • Урикодепресивни – те оказват влияние върху ензимите за синтез на пикочна киселина. Тя започва да се извежда от кръвта и от урината;
  • Урикозурични лекарства – помагат да се подобри абсорбирането в бъбречните канали. Те могат да доведат до камъни в бъбреците.
  • Лекарства със смесено действие – оказват комплексно въздействие при лечението на подагра.

Местна терапия при подагра

Това лечение може да се използва при обострянето, а и в периода на ремисия. Има различни кремове, мазила, а освен това се използват ултразвукови вълни, минерални бани, компреси. Лекарят Ви ще Ви разкаже подробно за всяко едно такова местно средство при подагра.