Болестта под името ревматоиден артрит е много разпространен проблем, който поразява изключително много хора. Жените боледуват по-често, отколкото представителите на силния пол. На един мъж с такова заболяване се падат 4 жени. При това ревматоидният артрит не е болест при старите хора, просто с годините тя се влошава все повече, а започва да се развива още в младите години – 35 и нагоре. Протичането на патологията е прогресиращо и накрая води до инвалидност с ограничена способност за придвижване. Болестта е много коварна, затова ние ще разгледаме всичко около нея подробно в 3 статии.

Какво е ревматоиден артрит?

Ревматоиден артрит причинява деформация на ставитеРевматоидният артрит е един и видовете артрит с хроничен характер, който се отличава с това, че засяга ставите и от двете страни на тялото, което е всъщност отличителната му черта. Това е болест, на която няма как да не се обърне внимание. Освен увреждането на ставите тя засяга и вътрешните органи и се отразява на функционалността им.

Има много определения за болестта ревматоиден артрит, но всички те се свеждат до това, че това е заболяване, което носи автоимунен характер и уврежда малките периферни стави, характеризиращо се с ерозивно-деструктивен характер.

Ето няколко факта за ревматоидния артрит:

  • Това е автоимунна патология, много опасна и водеща до възпаление на ставите предимно на краката и на ръцете, а също и на други части от човешкото тяло.
  • Болестта няма граници и засяга хора от всички възрасти, дори и децата.
  • Не винаги може точно да се определят причините, довели до развитието на ревматоиден артрит.
  • Патологията се характеризира с чести ремисии и периоди на обостряне и покой.
  • Най-често ставите се увреждат симетрично.
  • Скоростта на прогресиране може да е както ниска, така и висока, не се определя от степента на изразеност на симптомите.
  • Лечението е най-успешно, ако започне, преди болестта да е преминала в хронична форма.
  • В изключително редки случаи, но все пак се среща спонтанна ремисия на ревматоиден артрит (така нареченото „самоизлекуване“).

Ревматоиден артрит е автоимунно заболяване, което уврежда ставите на ръцете и краката

Ако трябва да се обърнем към класификацията на ревматоидния артрит, то по клинични и анатомични признаци видовете артрит са следните:

  • Болест по типа поли-, моно- или олигоартрит.
  • Със системно изразяващи се симптоми.
  • Артрити с дифузно увреждане на съединителната тъкан, съпроводено с остеоартроза, носещо деформиращ характер, също и ревматизъм.
  • Особени неспецифични форми – младежки артрит (този, който засяга децата на възраст до 16 години), синдроми на Фелти и на Стил (които се характеризират с наличието и на други болести).

Колкото и да е странно, независимо че болестта е „стара“, причините, които водят до нейното развитие, все още не са открити. Макар че, разбира се, все пак някои съвременни учени имат предположения:

  • Автоимунни заболявания. За една от причините за развитие и прогресиране на патологията се смятат различните болести, които „объркват“ имунните клетки в организма. Вместо да се бори с бактериите и вирусите, поразяващи човека, имунитетът започва да атакува здравите тъкани и първите потърпевши са ставите. Лимфоцитите ги атакуват активно, като се опитват да ги унищожат, все едно са нещо чуждо в организма. Всяка болест може да предизвика подобна агресия, но ревматолозите отбелязват, че почти при половината пациенти са се наблюдавали постоянни ОРВИ, чести ангини и грип. Има версия, че в ставните джобове може да се натрупват частички от вируси, а имунитетът, приемайки ги за врагове, се опитва да се бори с тях.
  • Ревматоидният артрит причинява болка и възпаление на ставитеРевматоидният артрит може да стане логично „продължение“ на инфекциозния артрит или да носи реактивен характер, образуващ се на фона на травми или измръзване.
  • Има и версия, че болестта може да възникне на фона на силен емоционален стрес. Половината пациенти с диагноза ревматоиден артрит отбелязват, че болестта при тях е възникнала след голям стрес (смърт на близък човек, развод или друг фактор). Също така учените са забелязали някои сходни черти при повечето болни. Това са много емоционални и импулсивни хора. Точно затова болестта най-често засяга жените с техните хормонални нарушения в организма. Освен това е отбелязано, че при хората, при които артритът е започнал на фона на изкарани простудни заболявания и емоционални стресове, ревматоидният артрит се поддава много по-трудно на терапия и прогресира по-бързо.
  • Някои учени смятат, че причината за артрит може да се крие в червата, когато имунната система се опитва да премахне условно патогенните бактерии, живеещи там. В резултат на тази борба може да се развие тази патология.
  • Не можем да пропуснем като причина и генетиката. Например децата, чиито по-големи роднини са страдали или страдат от ревматоиден артрит, също до голяма степен са с риск от развитие на болестта в бъдеще.
  • Екологичните фактори също са причини за възникване на това състояние. Пушенето и употребата в хранителния режим на растения, обработени с химикали, водят до болести на устната кухина, а също и до артрит.

Някои специалисти изказват мнението си относно това, че ревматоидният артрит се предизвиква от определени вируси, които в момента на диагностициране на болестта вече са ликвидирани от организма. Но досега тази версия не е потвърдена. Затова като основни рискови фактори е прието да се смятат генетичната предразположеност, инфекциозните патологии, силните емоционални сривове и неблагоприятното въздействие на околната среда.

Продължаваме с подробната информация за ревматоидния артрит в следващата част на статията ни.