Растението патладжан го зная всички. Сините домати са дошли в Европа от Източна Индия. Днес те се използват широко и в градинарството.

За получаването на гарантирано добър урожай от син домат растението се култивира предимно в парници. Най-благоприятната температура на въздуха е 25-27 градуса.

На открити пространства развитието на патладжана постоянно спира заради промените в температурите. А при 15 градуса плодовете съвсем може да спрат да растат. Периодът на узряването им е около три и половина-четири месеца.

Листата на патладжана

Патладжанът помага при болести на ставите и съдържа много витамини и минерали

Първото истинско листо на синия домат се появява около две седмици след като растението покълне. После, за да се оформи храстът правилно, трябва да се обработва регулярно. С тази цел най-долните листа се премахват, докато не излезе първият плод. Ако се наблюдава внимателно формата и цветът на листата, може да се разбере много за състоянието на целия храст.

Ако например листата са по-светли, трябва веднага да се подхрани с азот. Ако се завъртат в горната си част, а краищата им покафеняват, на растението не му достига калий.

Листата на синия домат, които растат нагоре под остър ъгъл спрямо растението, искат да им се добави фосфор в почвата. Ако не им достигат микроелементи, те ще оповестят за това с жълто-зелени оттенъци по цялата им повърхност.

Листата на патладжана на оформен здрав храст с оптимално балансирано подхранване с микроелементи са с тъмнозелен цвят и сърцевидна форма.

Плодът на синия домат

Плодовете на патладжана се използват като лечебно средство. Те стават готови за употреба след около месец след появата си. В този период плодовете придобиват лилав цвят. При това съдържанието на глюкоза и захароза расте, а органичните киселини и дъбилните вещества, обратното – намаляват.

Освен това в плодовете на патладжана в този период се съдържат такива витамини и микроелементи като аскорбинова киселина, калий, мед, каротин и витамини от група В.

По-късно те стават жилави и губят потребността си.

Патладжан – полезни свойства

Синият домат има способността да разтваря солите на пикочната киселина и облекчава симптомите на ставните болестиЗначителен процент по съдържание на желязо и мед, бактерицидни свойства на плодовете, минимална концентрация на въглехидрати и белтъчини – всички тези полезни свойства на синия домат го правят много желан гост на масата на човек, който се грижи за здравето си.

Още през втори век персийският целител Авицена, написал около 450 научни труда, споменавал растението син домат във връзка с ценните му лечебни свойства.

Как обаче се използват на практика свойствата на патладжана? Това става след термична обработка, като се употребява за хранене. С каква цел? Може да са няколко. Благодарение на способността му да разтваря солите патладжанът се използва при такива заболявания като подагра и артрит. Наличието на желязо и мед в състава на плодовете му способства в борбата с малокръвието. Способността му да намалява нивата на холестерола в кръвната плазма помага срещу атеросклероза на чернодробните и бъбречните съдове.

Страдащите от хиподинамия често търсят бързо и приятно по съдържание средство за понижаване на теглото. Точно ниското съдържание на въглехидрати и протеини в синия домат позволява да кажем: яжте повече син домат, за да отслабнете! Заменете продуктите, способстващи напълняването, със син домат!

Освен това, ако искате да отслабнете, към употребата на патладжан може да добавите и употребата на нар. Плодовете на патладжана се използват и за намаляване на отоците, свързани с нестабилната работа на сърдечно-съдовата система.

Син домат при подагра

Полезна рецепта със син домат и пасиран морков помага срещу болки и проблеми със ставитеСините домати при подагра са едно от незаменимите ястия по насищане, разнообразие в приготвяне с различни съчетания на други зеленчуци и способността им да извеждат от организма солите на пикочната киселина.

Всички нелюти и не консервирани ястия, приготвени от син домат, може и трябва да се използват, без каквито и да било ограничения, в следните случаи:

  • При профилактика и лечение на споменатото по-горе увреждане на ставите;
  • При артрит и други заболявания с възпаление на ставите и околоставните тъкани, предизвикани от отлагане на соли, нарушения в обменните процеси, дегенерация на тъканите, инфекции, стрес и други причини.

Пример за лесна рецепта с патладжан при подагра:

Нарязани на кръгчета сини домати се осоляват и се оставят за 30-40 минути. След това сокът се излива, а патладжаните се режат на кубчета или лентички – на който както му харесва.

Задушават се с растително масло на среден огън. При приготвянето се добавя настърган и пасиран морков и лук. След няколко минути ястието е готово. Може да го посолите на вкус, а при подагра солта е желателно да я замените с нелюти подправки.

Уважаеми читатели, може би знаете други рецепти с патладжан? Екипът на stavite.com ще Ви бъде признателен, ако ги представите във формата за коментари под статията. Така ще помогнете на хората, които страдат от подагра.