Вероятно сте виждали продукти с колаген в козметичните магазини поради способността му да поддържа здрава коса, да оптимизира гладкостта и еластичността на кожата и да поддържа здрави, красиви нокти. Намирането на чист източник може да бъде трудно, но не невъзможно.

Колагенът подпомага, запазва красотата на кожата, косата и ноктите.Това, което може би не знаете за колагена, е, че той има мощни ползи за здравето далеч отвъд способностите му за повишаване на красотата. Поради това той вече се намира и по рафтовете на магазините за здравословна храна и в хранителни продукти като протеинови барове, чай, таблетки и дори кафе. Нека разгледаме ползите за колагена за здравето и защо се препоръчва да го приемате ежедневно.

Супергерой за тялото Ви

Мислете за колагена като за „лепилото“, което държи тялото Ви заедно. Всъщност колаген идва от гръцката дума „kola“, което означава „лепило“. Колагенът е фиброзният протеин, който се намира в тялото Ви, в органи, мускули, кожа, коса, нокти, зъби, кости, кръвоносни съдове, сухожилия, стави, хрущяли и храносмилателната система. Има много различни видове колаген (16, за да бъдем точни), които правят различни неща, но по-голямата част от колагена е Тип 1. Това е най-често срещаният и най-силен вид колаген. Подобно на супергерой, той е дори по-силен от стоманата (грам за грам!). Колаген Тип 1 се намира в кожата, костите, органите, очите и вътре в храносмилателния Ви тракт.

Започвайки на около 35-годишна възраст, производството на колаген естествено започва да се забавя, което може да има всякакви негативни ефекти върху тялото. До 40-годишна възраст колагенът започва да се изчерпва по-бързо, отколкото тялото Ви може да го възпроизведе, а до 60-годишна възраст над 1/2 от колагена в тялото Ви е изчерпан. В допълнение към стареенето, много други фактори влияят върху нивата на колаген. Те включват генетика, тютюнопушене, замърсяване, прекомерно излагане на слънце и хранителни дефицити, наред с други. Добавянето на добавка с колаген към дневния Ви режим е от съществено значение за оптималното здраве и функциониране.

Така че, освен предимствата за външния вид, какво друго може да направи за Вас колагенyt? Може да се изненадате.

1. Помага за възстановяване на пропускливи черва

Колагенът подпомага здравето на червата, ставите, коститеБлизо 80% от имунната Ви система се помещава в червата. Една от основните причини, за която се използват добавки с колаген, е помощ при възстановяване на пропускливи черва. Когато имате пропускливи черва, токсините, хранителните частици и инфекциите могат да преминат през чревната стена и в кръвта Ви, причинявайки възпаление. С течение на времето това хронично възпаление може да доведе до автоимунитет. Следователно, ако сте били диагностицирани с автоимунно заболяване или състояние на щитовидната жлеза (по-голямата част от тях е автоимунна), тогава вероятно имате пропускливи черва и ще имате полза от добавянето на колаген в диетата си.

Това е така, защото Вашата чревна стена е изградена от микроскопични гънки или „ворсини“, които всъщност са изградени от колаген. Аминокиселините в колагена буквално уплътняват изтичането или перфорациите, като поддържат здравето на клетките и растежа на тъканите.

2. Подобрява външния вид на косата, кожата и ноктите

Косопадът и проблемите с кожата могат да бъдат симптоми на дисфункция на щитовидната жлеза, както и нормален процес на стареене. С напредване на възрастта може би сте забелязали, че кожата Ви е станала по-отпусната и по-малко еластична - и може да има бръчки или гънки там, където кожата Ви е била по-гладка и еластична. Можете също така да страдате от чупливи нокти. Косата Ви също може да започне да оредява и да стане суха и чуплива.

Това е така, защото протеинът колаген е от съществено значение за здравата коса, кожа и нокти. Естественото производство на колаген намалява с напредване на възрастта. Увеличаването на приема на колаген може да повлияе на външния вид и блясъка на косата Ви.

Много хора не знаят, че добавянето на колаген към диетата Ви също може да помогне за намаляване на появата на целулит и стрии. Когато кожата загуби своята еластичност и стане тънка, целулитът става по-очевиден. Колагенът може да помогне за увеличаване на задържането на влага, повишаване на еластичността и спомага за изглаждането на изтънелия вид.

3. Въздействие върху здравето на ставите

Подобно на маслото за автомобилите, колагенът позволява на Вашите стави, сухожилия и връзки да се плъзгат и да се движат лесно. С напредване на възрастта и с изчерпването на производството на колаген ставите Ви могат да станат твърди, подути и болезнени, дори да причинят липса на мобилност. Колагенът съдържа аминокиселините глицин и пролин, които спомагат за поддържане на подвижността на ставите.

4. Поддържа теглото

Колагенът дори може да Ви помогне да управлявате теглото си. Глицинът, аминокиселината, за която споменахме по-рано, участва в образуването на мускули, като превръща глюкозата в енергия. Наличието на повече чиста мускулна тъкан дава тласък на метаболизма Ви, защото мускулите изгарят повече калории, отколкото мазнините. По същество колагенът помага да превърнете тялото си в машина за изгаряне на мазнини, дори когато сте в покой.

5. Поддържа здравето на сърцето

Хидролизираният колаген помага за здравето на костите, сухожилията, ставите, помага срещу косопад.Пролинът, който се намира в колагена, може да повлияе на отлагането на мазнини във Вашите артерии и възстановяването на тъканите в тях. Артериалната мазнина може да играе роля за кръвното налягане и втвърдяването на артериите.

6. Поддържа формирането, растежа и възстановяването на костите

Калцият не е единственият компонент за здрави кости. Костите Ви са ⅓ колаген, което им осигурява тяхната гъвкавост. Костните клетки непрекъснато се обновяват и добавянето на колагенов протеин в ежедневната Ви диета може да подкрепи здравето на костите, като увеличава костната минерална плътност. Няколко проучвания показват, че остеопорозата може да бъде повлияна чрез приемане на хидролизиран колаген.

7. Въздейства на детоксикацията и чернодробната функция

Токсините, на които сме изложени всеки ден, трябва да се обработват от черния дроб, за да бъдат отстранени от тялото. Глицинът, който се намира в колагена, може да поддържа черния дроб по време на потенциално увреждащия процес на детоксикация. Освен това глицинът може дори да поддържа здрав и спокоен сън. Това е една от причините да приемате колаген преди лягане.

Как да добавите колаген в диетата си?

Горещо се препоръчва да допълвате диетата си с колаген. Къде можете да намерите добри източници? Разбира се, има храни, богати на колаген (спанак, къдраво зеле, домати, цвекло, риба и много други), а костният бульон стана популярен през последните години като отличен източник на колаген. Въпреки това много хора намират за неудобно да включат костен бульон в диетите си или да преминат през процеса на приготвянето му у дома.

Можете да приемате добавка с колаген всеки ден в удобна за Вас форма. Хидролизираният колаген е уникална комбинация от аминокиселини в концентрирани нива, която насърчава бързото възпроизвеждане на кръвните клетки за заздравяване и кондициониране спрямо други протеини, особено за грижа за костите и ставите.

Протеинът с ниско молекулно тегло лесно се усвоява само минути след консумация. Той няма да се втвърди в студени течности, защото е хидролизиран за бърза асимилация и подобрена хидратация на съединителната тъкан.

Множеството полезни ефекти на колагена не са само за кожата. Можете лесно да го направите част от ежедневния си здравословен режим.