Има много основания за развитието на проблеми със ставите, едно от тях е заседналият начин на живот. Съвременните хора през повечето време са пред телевизора, на работа с документи, по пътищата зад волана и т.н. Затова съществува тренировката за стави, която се провежда за заздравяване на ставите, за придаване на еластичност и гъвкавост, за връщане на човека към активния живот.

Особености на гимнастиката за стави

Лечебната физкултура ще помогне да се справим с такива болести като:

И сами можем да подберем ефективни упражнения за ставите си. Най-важното е по време на тренировката да се разработват всички зони, започвайки от коленните стави и завършвайки с шийните прешлени.

Тренировките за стави са подходящи при радикулит, подагра, отлагане на соли, остеохондроза

Тренировката трябва да е не по-малко от половин час. Всеки ден трябва да се променят зоните на въздействие, например, ако днес се обърне повече внимание на коленните стави, то утре трябва да се акцентира на лактите.

Упражненията за стави не трябва да се правят бързо и без да се вдигат тежестиЕто още точки, които са полезни преди началото на тренировките:

  • Комплексът от упражнения е най-добре да се избере от лекар, в зависимост от степента на болка и индивидуалните особености на човека.
  • Всички упражнения се изпълняват без бързане, резките движения може само да влошат ситуацията, да предизвикат силна болка, възпаление и дори травма.
  • Ставните упражнения трябва да завършват с масаж на разработените стави.
  • В тренировката може да влизат упражнения, които създават мускулно напрежение. Например, съвсем не е задължително да сгъвате крака си, достатъчно е само да напрегнете мускулите.
  • Тренировките за връзките подобряват състоянието на ставната тъкан, дори и на тазобедрената става.
  • При изпълнение на упражненията в никакъв случай не трябва да вдигате тежести. Силовото натоварване само ще нареди на ставите и ще усили болката.

Желателно е да правите упражненията в следния ред:

  • Дълбоко вдишване-издишване – преди началото на комплекса е добре няколко минути да дишате спокойно и дълбоко. Това ще усили работата на белите дробове, ще насити клетките с кислород и ще почувствате прилив на сили.
  • Бавно разгряване – разработва ставите, разгрява тялото, подготвя го към по-тежки упражнения.
  • Интензивни движения – разработват се, укрепват се ставите и мускулите.
  • Вдишване-издишване – завършваме комплекса отново с дълбоко дишане. Това помага на организма да се възстанови след тренировката.

Лечебната физкултура помага за увеличаване подвижността и намаляване на болката в ставитеСтавите трябва да се подготвят към интензивно натоварване постепенно. Хората се опитват да оздравеят по-бързо, но тук не може да става дума за бързане.

Когато започнете да се занимавате с лечебна физкултура, е важно да запомните някои правила:

  1. Първата тренировка трябва да е пробна, трябва да започнете от А-тата, от най-примитивните упражнения.
  2. Всяка седмица (или на няколко дни) трябва леко да увеличавате натоварването и сложността на упражненията, с още една стъпка да се приближавате към здравословния живот.
  3. Лесните упражнения трябва да се сменят с трудни, а не обратното.
  4. Не се изнасилвайте, натоварването трябва да съответства на тежестта на заболяването и общото състояние на здравето Ви.
  5. Хората с наднормено тегло дълго време трябва да повтарят лесните упражнения. При заболявания на ставите лекарите назначават на тези пациенти и диета към тренировките. Само избавилите се от наднормените килограми може да преминат към силови натоварвания.
  6. Тренира се ежедневно, желателно е да правите разгрявка сутрин. На много от болните им е трудно да се вдигнат от леглото и да направят първите си стъпки, а разгрявката е точно това, което ще намали напрежението.

Когато се занимавате с гимнастика, трябва да обръщате внимание на организма си и да се научите да го разбирате. Ако по време на тренировката състоянието Ви се влоши, а ставите Ви болят много, трябва веднага да спрете да тренирате.

Определени препоръки по честотата и продължителността на гимнастиката няма. Всичко зависи от индивидуалността на самия човек.

Упражнения за ставите на лактите

Добър ефект имат следващите упражнения:

  • Може да се повтаря в седнало или изправено положение. Раменете трябва да са изравнени, а предмишниците да са отпуснати. Ръцете са леко свити в лактите, дланите са свити в юмруци и напрегнати. Същността е раменете да се въртят в едната и в другата страна. Трябва да внимавате раменете да не мърдат и да са изравнени. В зависимост от състоянието Ви може да повтаряте упражнението от 20 до 30 пъти.
  • Изходната поза е аналогична. Сега трябва да се придърпвате, а после да се избутвате – 10-30 пъти на 2-3 серии.

Въртенето на лактите укрепва и раздвижва ставите на лактите

Упражненията за стъпала е подходящо да се правят и в седнало положение

Гимнастика за рамене

Инструкцията е следната:

  • Упражненията за раменните стави се изпълняват в изправено положение, ръцете са отпуснати. Трябва да въртите раменете си. Леко трябва да забързвате движенията, но не прекалявайте. При грамотно изпълнение на упражнението ще изпитате лека тежест в китките. Първо въртете по часовниковата стрелка, после в обратна посока. Тренировката за раменете се повтаря ту с дясната, ту с лявата ръка. Трябва да повторите 20 пъти по 3 серии.
  • Изходно положение – прави. Краката трябва да са на ширината на раменете, ръцете отпуснати до тялото. Двете ръце се въртят едновременно в големи кръгове.

Тренировка за стъпала

Позата може да е и седнали, и прави. Ако сте прави, трябва да се подпирате на облегалката на стола. Вдигнете и свийте крака в коляното. Бедрото трябва да е паралелно на пода. Въртете крака в глезена и в двете посоки подред. Честотата зависи от състоянието на ставите и здравето Ви. обикновено се правят по 20 до 40 повторения в 3 серии. Упражнението се повтаря и с другия крак. Положението на ръцете не се променя. Ако сте седнали, е достатъчно просто да повдигнете крака. Броят на упражненията е същият.

Разработване на коленните стави

Важно е да се разгреят коленните ставиГимнастиката за коленните стави се изпълнява така:

  • Трябва да сте прави;
  • Краката са на ширината на раменете, леко свити в коленете, ръцете на коленете;
  • Стъпалата не трябва да са разтворени, а да са паралелно едно на друго;
  • Гърбът задължително трябва да е изпънат, главата – леко вдигната нагоре;
  • Правят се кръгови движения с коленете – първо навътре, после навън, после заедно в едната посока, след това в противоположната, ръцете помагат за извършването на тези упражнения;
  • Желателно е да се изпълнят 20-30 пъти в 3 серии;
  • След това се изправяте внимателно и вдишвате дълбоко.

 

Тази разгрявка на коленните стави въздейства положително не само върху коленете, но и върху гърба, формира красива стойка, помага да се намали болезнеността и напрежението в кръста и целия гръбнак.

Лечебната гимнастика за стави може да се прави в спортна зала, под наблюдението на треньор, или в медицинска клиника. За изпълнението на упражненията трябва да следи специалист, който ще Ви учи поетапно да възвръщате двигателната с активност.