Ние използваме бисквитки, за да подобрим Вашето изживяване докато сте наши гости. Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате с това. Повече информация може да намерите тук: Политика за използване на бисквитки

Контузия на пръста на крака – какво да правим в домашни условия?

Публикувано от i.atanasova 22/07/2019 0 Коментар(и)

Нараняването на пръстите на краката се случва механично. Силните или средно силните удари в или с тежки предмети водят до увреждане на меките тъкани, костите и сухожилията на ставите. Падането от високо, препъването в предмети, които се изпречват на пътя ни, също са стартов механизъм за травмиране на долните крайници.

Тази травма изисква бърза намеса и специализиран преглед със съответното лечение. Ако не реагираме своевременно, увреждането на пръста може да доведе до нарушаване на двигателната функция на краката или до някои усложнения като гангрена на пръстите с последващо ампутиране.

Клинична картина

Болка и оток при нараняване пръстите на краката.Контузията на пръста (или на пръстите) на долните крайници се проявява под формата на реакция на организма към болката, нарушена двигателна функция на увредените пръсти и промяна в анатомичните параметри на органите на моторния апарат.

Всичко това зависи от степента на контузия на пръста (1, 2, 3 или 4 степен). При получаване на травма може да се увредят няколко пръста едновременно или само един пръст.

Имайте предвид! При леко нараняване симптомите не се проявяват силно: болката е незначителна, няма оток, пръстите са напълно подвижни, но боли при ходене. Всички симптоми изчесват на следващата сутрин.

По-дълбоките наранявания на фалангите се характеризират с остра болка, оток, значителен хематом, кървене под нокътя, цялостна или частична дисфункция на органа. При натиск човекът реагира болезнено, зоната на увреждането е уплътнена, кожата синее заради хематома.

При правилно лечение болезнеността при нараняване на пръста намалява след едно денонощие, след това утихва напълно. А при счупване болката е непоносима, отокът се уголемява, движенията са парализирани.

Как да различим нараняването от счупването?

Нараняването е механично увреждането на мускулите, връзките и сухожилията под формата на разкъсване, след което се нарушава анатомичната им структура с междутъканен кръвоизлив. Това се съпровожда с възпалителен процес и оток.

Отокът и хематомът са характерни не само за нараняването, а и за счупването на фалангите на долните крайници. Разликата в симптомите е очевидна: отокът + хематомът след нараняване се проявяват след едно денонощие, а след счупване на костите се появяват веднага. При нараняване моториката е запазена, след счупване е нарушена напълно.

Разместването на костите на фалангите при счупване променя правилното им анатомично положение, органът приема различни позиции, неестествени. Болката има пулсиращ характер.

При съмнителни признаци за счупване, нараняване, изкълчване, оток и болка на увредените пръсти на крака трябва да се консултирате с хирург или травматолог. Само рентгенова снимка може да помогне за правилно поставяне на диагнозата и за избор на лечение.

Степени на тежест на травмата

Затворените травми на пръстите на долните крайници с нараняване на меките тъкани и кръвоизлив и увреждане на нокътя с отслояване на самия нокът се разделят условно на 4 степени. Този факт се потвърждава от дълбочината на увреждането с въвличането на анатомичните компоненти на стъпалата (кости, кожа, мастна тъкан, мускули, връзки).

Степени на контузия на пръста на крака.Първа степен – външно след травма от първа степен пръстът няма значителни увреждания. Цветът на кожата не се променя, може да има драскотина, раничка. Двигателната функция на пръста е напълно запазена, наблюдава се дискомфорт при продължително ходене. Болката е незначителна, изчезва след нощния сън или след разтриване на болната зона с противовъзпалителни гелове.

Втора степен – наблюдава се хематом, оток с течност и болка при опит да движите пръста си. Болката е налице в продължение на 2-4 дни, усилва се нощем. Движението на пръста е ограничено. Компресите, нестероидните противовъзпалителни мазила и разтривките на наранения участък ще помогнат в борбата с възпалението. Движението се възстановява бързо, няма усложнения, стига пациентът да не страда от диабет или онкологично заболяване.

Трета степен – тази степен се характеризира с увреждане на кожата, мускулната тъкан, а също и връзковия апарат на фалангите. Над раната се появява голямо кръвонасядане, кракът отича, движенията се парализират. При опит да се движите болката е нетърпима. Тази степен изисква консултация с травматолог, за да се изключи изкълчване или счупване.

Четвърта степен – симптоматиката е идентична с тази на третата степен. Болката преминава само след обезболяващо или анестезия. Отокът се разпространява по цялото стъпало. Изисква се лекарска намеса.

Първите две степени на контузия на пръста се лекуват в домашни условия, усложнения тук не възникват. Единственото изключение е да Ви падне нокътят. Останалите две степени преминават по-тежко, може да възникнат усложнения, които трябва да се елиминират с лекарска намеса.

Първа помощ при нараняване на пръста

Леден компрес на крака, разтривки и болкоуспокояващи при нараняване на пръста.Контузията преминава без проблем при първата или втората степен на тежест. Ако няма други заболявания, тогава нараняването се лекува лесно с помощта на средствата от първа помощ, а именно:

 • Поставете леден компрес върху пострадалия пръст. Студеното трябва да се увие около фалангите от всичките им страни. Това възпрепятства кървенето, разпространението на отока и възпалението на тъканите. Студените процедури не позволяват да се развие бурсит, тендинит и миозит. Компресът се държи около 20 минути.
 • Разтрийте болното място с леки движения без натиск. Използват се гелове, мазила или тинктури на основата на аналгезиращи, противовъзпалителни и антиагрегатни средства. Тези средства са висока степен на проникване в кожата и мускулите. Препоръчва се да правите разтривки на болното място по 3 пъти на ден.
 • При силна болка вземете болкоуспокояващо.
 • Дръжте крака си леко повдигнат.
 • Залепете нокътя си с лепенка.

При тежко нараняване трябва да приемете болкоуспокояващо и нестероидни противовъзпалителни препарати, да обездвижите крайника и да чакате бърза помощ. Не се препоръчва да бинтовате пръста или стъпалото си.

Частиците кости при бинтоване ще увредят съдовете, а хематомът ще се увеличи, което ще затрудни процеса на възстановяване.

Освен това, ако имате драскотини и рани, може да се присъедини някоя бактерия, която ще влоши ситуацията.

Какво се препоръчва да НЕ правите?

За да избегнете усложненията като тромбове, гангрена и сепсис, има редица правила, които забраняват да се възползвате от някои манипулации. Към забраните при нараняване на пръста от 3-4 степени се отнасят:

 • Поставянето на топъл компрес, което ще влоши отока, ще повиши риска от вътрешен кръвоизлив, а при гнойни агенти топлото ще усили риска от сепсис. Разгряващите компреси може да се използват след като преминат възпалението и отокът.
 • Масажните процедури са категорично забранени заради опасността от образуване на тромбове.
 • Забранява се да си намествате пръста сами при изкълчване, може да си счупите пръста.
 • Не се препоръчва да приемате силни обезболяващи или НПВС, ако страдате от хронично заболяване, диабет, рак.

След рентген, КТ лекарят ще Ви изпише необходимото лечение според индивидуалните Ви показания. По-сериозните случаи на нараняване на пръстите се лекуват в болница под строгия контрол на лекарите.

Народни средства и рецепти

При контузия на пръстите на краката се правят ледени компреси, компрес от билки.

Можете да премахнете отока, да спрете възпалението и болката при нараняването със следните рецепти от народната медицина:

 • Спиртни компреси: напоете парче марля с водка, приложете към болния пръст и зоните около него. Отгоре фиксирайте и омотайте с мокра кърпа. Дръжте компреса около 20 минути. Повторете 2-3 пъти през деня.
 • Бодяга – разтворете праха във вода и нанесете получената каша върху болния пръст. Правете това два пъти на ден.
 • Каша от листа на живовляк или зеле: растителната маса се нанася по пръста и стъпалото. Отгоре се поставя полиетиленова лента. Дръжте така час-час и половина.
 • Тинктура от корен на репей – смлени корени от репей (200 гр) се заливат с 400 мл водка, оставят се да престоят 6 часа. С тази тинктура трябва да разтривате нараненото място. Повторете процедурата 5-10 пъти през деня.
 • Компреси от лайка, мента, глухарче, жълт кантарион. С тинктура от тези растения се правят компреси по два пъти на ден, които трябва да се държат за по около час.

Тези средства могат да се използват паралелно с медикаменти. При тежките форми на нараняване тези методи от народното лечение се използват след като спадне отокът и възпалението и ако няма гной, рани, драскотини, ерозия.

Остави коментар тук

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.