Ние използваме бисквитки, за да подобрим Вашето изживяване докато сте наши гости. Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате с това. Повече информация може да намерите тук: Политика за използване на бисквитки

Вагален артрит

Публикувано от i.atanasova 03/05/2019 0 Коментар(и)

Блуждаещата болка в ставите и мускулите е признак за вагален артрит, който е предизвикан от възпалителен процес в организма. При това заболяване възникват остри болки в ставите и мускулите, независимо дали се движат те. Особено остро този симптом се проявява нощем.

Защо възниква артритът?

Вагалният артрит може да се развие както остро, тоест внезапно, така и хронично, тоест да се развива незабелязано и бавно. Съществуват както моноартрит (вреждане на една става), така и полиартрит (увреждане на няколко стави едновременно). Много често моноартритът преминава с времето в полиартрит, като предизвиква блуждаеща болка ту в едно място, ту в друго. В този случай става дума за вагален артрит.

По принцип това заболяване възниква при хора след 40-годишна възраст, но не са изключение и хора в подрастваща и детска възраст.

Ако болят ставите и мускулите и лекарят диагностицира вагален артрит, развитието му може да е способствано от много причини. Най-разпространената от тях е наследствената предразположеност. Друга причина е нарушеното функциониране на лимфните възли, които не могат да открият вирусите и да ги унищожат. При това приемат собствените си клетки за вредни и започват да унищожават само тях.

Симптомите на вагалния ринит са скованост, болка в мускулите и ставите, слабост, сънливост, висока температураТрета причина може да е усложнение след прекарана болест, например след грип. Четвъртата причина е стресът. Колкото и странно да звучи, системните стресове могат да участват в развитието на болести точно така, както и недостигът на витамин D и калций. Трябва да отбележим, че точно дефицитът на витамини микроелементи е причина за много опасни болести.

Симптоми и признаци на артрит

Вагалният артрит може да се съпровожда със следните симптоми:

 • Болезненост в мускулите и ставите, която изчезва от едно място и се появява в друго. Често болките и мускулните спазми се появяват нощем.
 • Скованост в ставите сутрин.
 • Отичане на ставите и възпаление.
 • Деформация на ставите, зачервяване на кожата.
 • Слабост, вялост, сънливост. Сънливостта се съпровожда с втрисане и усилено отделяне на пот. В някои случаи може да възникне възпалителен процес в очите (конюнктивит).
 • Чест симптом е високата температура.

Всички симптоми на артрит могат да се разделят на няколко други в зависимост от това в какъв стадий е заболяването.

Стадиите на артрит са четири1-ви стадий – протича почти безсимптомно. Едва се забелязва скованост на движенията. Краката, особено стъпалата, могат малко да подпухнат, което влияе при обуването на обувки. Ставата боли при свиване и разгъване, но периодично, на което човек не обръща внимание. С течение на времето се усилва общата немощ, особено ако е увредено коляното. При дете симптомите са: недостатъчно движение, чести падания, вялост.

2-ри стадий – изразена ставна болка, която се усилва през нощта и сутрин. Наблюдава се оток на ставите, ерозия на костите. Ако ставата се движи, може да се чуе пукане. Артрит в коленната става се съпровожда със зачервяване на кожата и повишаване на местната температура. Паралелно се появява куцане.

3-ти стадий – изразена деформация на ставите, постоянна болка, включително и в състояние на покой.

4-ти стадий – почти пълно обездвижване на увредената става, постоянен болезнен синдром, включително и в покой. Самостоятелното придвижване е невъзможно, а деформацията в ставите вече не може да се лекува консервативно.

Диагностика

Винаги при вагален артрит трябва да се направят следните изследвания:

 • Обща кръвна картина, която се назначава, ако е диагностицирано дълго или тежко протичане на артрита. В този случай се отчитат показателите на СУЕ, левкоцитите, колко понижен е хемоглобинът. Колкото по-повишени са показателите на СУЕ, толкова по-активно се развива възпалението.
 • Кръвно изследване за ревматоиден фактор и антицитрулинови антитела.
 • Рентген, който се смята за един от най-информативните методи за диагностика на този вид артрит.
 • Ултразвук на ставата и на някои вътрешни органи, което е необходимо при тежък стадий на болестта, когато в патологията са въвлечени вътрешните органи. Благодарение на този диагностичен метод може да се определи дали има изменения органите сърце, далак, черен дроб.

Когато вагалният артрит се съпровожда с ярко изразени симптоми, когато няма периоди на затишие, тоест ремисии, се изключват хламидиен артрит. В този случай се прави кръвно изследване на антитела към хламидии.

Как се лекува болестта?

Вагален артрит се лекува с нестероидни противовъзпалителни препарати, витамин Д, хондропротектори и физиотерапияПри болки в ставите първо всички сили се насочват към премахването на причините им. В нашия случай – към излекуването на вагалния артрит. Болестта трябва да се лекува комплексно, тоест, да се използват и медикаменти, и физиотерапия, и физкултура. Също така се препоръчва да се следи хранителният режим, който само ще усили действието на останалите лечебни методи, особено ако причината за артрита е недостигът на калций и витамин Д. Да разгледаме основното лечение на болестта:

 • Прием на нестероидни противовъзпалителни препарати, които се изписват за премахване на болките. Ако се наблюдава изразена артралгия на ръцете, краката или ставите в други области на тялото, тези средства са задължителни. Заедно с тях се изписват и обезболяващи средства.
 • Прием на витамин D, който помага на организма да се справи с възпалението. Най-голямо значение този витамин има при ревматоиден артрит. За съжаление, особено през зимата, организмът на човека не получава достатъчно от този витамин с хранителни продукти и слънчевите лъчи. Точно затова лекарите препоръчват да се попълва недостатъкът му с хранителни добавки.
 • Прием на хондропротектори. Благодарение на тези препарати може да се преустанови процесът на възпаление, а също и да се контролира регенерацията на хрущялната тъкан, като тя се възстановява. Природно средство, което оказва хондропротекторно действие е коренът от глухарче. Витамин С също е перфектен помощник в случая, тъй като помага на организма да усвои всички постъпващи в него микроелементи и помага в борбата с болестите на ставите.
 • Физиотерапия – назначава се на стадий на ремисия, лечебните упражнения, плуването и масажът също.

Особено внимание се обръща на храненето, което се определя от диетолог, изхождайки от протичането на болестта и причините за възникването ѝ. Трябва да се употребяват повече продукти, в чийто състав влиза калций, защото точно неговият дефицит влияе върху състоянието на ставите. Но и по-голямата им употреба на тези продукти не се отразява по най-добрия начин на организма, защото способства образуването на остеофити.

При артрит е забранена употребата на силен чай и кафе, а също и на сол, сладкиши, чипсове, конфитюри, фаст фууд, консерванти, люта и силно ароматизирана храна.

Може ли да се предотврати развитието на артрит?

Разбира се, че може. За профилактика на артрит е достатъчно да се спазват препоръките:

 • Да се храните правилно, да включвате витамини, аминокиселини и микроелементи в менюто си;
 • Да елиминирате вредните навици от живота си: алкохол и цигари;
 • Да следите теглото си постоянно, за да не позволявате да се увеличи и да натовари ставите Ви;
 • Физически упражнения всеки ден – влияе положително на целия организъм;
 • Не се препоръчва да претоварвате ставите си, особено в работата си (почивайте си по време на работа);
 • Своевременно да откривате и лекувате болести, инфекции, които могат да подпомогнат развитието на артрит.

И най-важното правило при профилактиката на усложненията при артрит на ръцете, краката и други ставни области е да не се самолекувате. При първите признаци на заболяване е най-добре да се обърнете към специалист, който ще Ви определи лечение.

Остави коментар тук

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.