Едно от най-тежките увреждания на опорно-двигателния апарат на човека е счупването на тазобедрената (ТБ) става. Особено опасни са тези травми за хората „на възраст“.

Анатомия на тазобедрената става - съединение на бедрената кост и тазовата кост

Всъщност с подобни счупвания може да се сблъска и млад човек, например, който скача от много високо или попадне в сериозна автомобилна катастрофа. Увреждането се характеризира с това, че, освен нарушаването на целостта на костта или на костното съчление, се разкъсват и големите връзки, сухожилия и мускули. Важно е счупването да се различава от изместването на ставата.

Анатомична характеристика на ставата

По анатомичен строеж ТБ става представлява съединение на бедрената с тазовата кост. Това е най-голямата става в човешкото тяло. Има уникална подвижност едновременно на три оси – фронтална, сагитална и вертикална.

Главата на бедрената кост е с кълбовидна форма, която влиза в ацетабуларна ямка. Значителна роля за движението играят вътреставните хрущяли, които осигуряват плавно приплъзване, подхранване, амортизация, също така изглаждат силата на движенията и частично отнемат от натоварването, като така разтоварват костта.

В структурата на ацетабуларната ямка и главата на бедрото влизат влакнести структури, които представляват фиброзни съединително-тъканни елементи. Основната им роля е да задържат двете кости, да подхранват, да осигуряват физиологична кореспонденция и плавност на хлъзгането.

Заедно с това ще отбележим и кръвоснабдяването на ставата:

  1. Дълбоката артерия на бедрото. Дели се на горна и външна артерия, която обгражда бедрената кост. Подхранва подкожните структури.
  2. Обтураторна артерия. Подхранва органите на малкия таз. От нея излиза разклонение, което транспортира кислород и необходими елементи в тазовата част на ставата.
  3. Вътрешна илиачна артерия. Дели се на горно и долно задно разклонение, които подхранват тазобедреното костно съединение.

Непосредствено около шийката и главата преминават малки съдове, които подхранват тези структури. Ако се случи счупване, се нарушава кръвоснабдяването.

Така с времето се развива глад на костните елементи, което може да доведе до опасно състояние като аваскуларна некроза (остеонекроза).

Видове травми

Спрямо вида на счупването на тазобедрената става биват базоцервикално, трансцервикално и субкапиталноСпрямо анатомичните особености на тазобедрената става класификацията е следната:

1. Базоцервикално. Смята се за най-благоприятното счупване, тъй като линията на повреждането е на шийката (практически граничи с тялото на костта) и в същото време е отделена от кръвоносния сплит, затова вероятността да се запази подхранването е голяма. Също така степента на сериозност се преценява спрямо ъгъла на линията на счупването: ако е вертикално, може да има разместени костни елементи. Това увреждане се нарича „счупване с разместване“. В този случай възстановяването се удължава значително.

2. Трансцервикално. Мястото на повреждане е между шийката и главата. Такова счупване се среща най-рядко. В някои случаи подхранващата функция се запазва.

3. Субкапитално. Линията преминава под самата глава на бедрото. Ако е засегната непосредствено самата глава, това увреждане се нарича капитално счупване.

Така че колкото линията на увреждането е по-далече от ставата, толкова по-благоприятни са прогнозите. Често подобни травми се съчетават с разместване на бедрото, което влошава ситуацията. Във всеки случай, фрактурата трябва да се лекува, за да се избегнат сериозни последици.

Клинична картина и симптоми

При фрактура на тазобедрена става болката е остра, силна, няма възможност за движение на ставата

При всяко костно увреждане има определени признаци, по които може само да се предположи какъв е типът на увреждането. Предлагаме Ви да се запознаете със симптомите на фрактура на тазобедрената става.

Базоцервикално и трансцервикално счупване

Пострадалият се оплаква от рязка (но търпима) болка в областта на таза. Болката може да не се проявява в състояние на покой, но да е много изразена при опит да се размърда увреденият крайник. Подкожните кръвоизливи се проявяват на първото или второто денонощие след травмирането. При външен преглед (когато пациентът е в хоризонтално положение) стъпалото е леко обърнато навън. При палпиране на големите съдове се отбелязва повишена пулсация на бедрената артерия.

При шийните счупвания болният може да свива и разгъва сам коленете си Във връзка с това, че стъпалото на повредения крайник не е в нормално положение, хлъзгането може да е странично. Пациентът не може в продължение на няколко секунди да държи крака си изпънат. Освен това се наблюдава скъсяване на стъпалото от увредената страна с няколко сантиметра.

Субкапитално и капитално счупване

При счупване на ацетабуларната ямка болката е изразена, понякога причина на травматичен шок (особено ако има разместване и главата на бедрената кост се е вклинила дълбоко в тазобедрената става). При преглед се наблюдава скъсяване на единия крайник. Заради силната болка пострадалият не може да извършва пасивни или активни действия.

Първа помощ

При счупване на таазобедрена става трябва да се окаже първа помощ чрез обездвижване на ставата с помощта на шинаПри възникване на всякакви увреждания в областта на бедрото трябва да се предполага потенциално костно увреждане (докато не се постави диагноза).

Първа помощ при фрактура на ТБ става (инструкция в стъпки):

  1. Пострадалият се поставя в хоризонтално положение и трябва да се успокои.
  2. За снемане на болката се разрешава да се вкара мускулно инжекция с аналгин.
  3. За предпазване от развитие на травматичен шок лекарят може да използва наркотични аналгетици.
  4. Пренасянето на пострадалия трябва да е с носилка.
  5. Не се разрешава сам да намества увредената става в анатомичното и положение.
  6. Трябва кракът да се обездвижи максимално – може да се направи шина от подръчни средства (да се използва някаква пръчка, която да се фиксира за крака с помощта на бинт). Кои стави трябва да се обездвижат при счупване на тазобедрената става? Глезенът, коляното и тазобедрената става.
  7. Ако голямата артерия е увредена и се наблюдава кръвоизлив, трябва да се направи турникет (за не повече от два часа).

Важно! При транспортирането на пострадалия трябва да му се оказва постоянен лекарски контрол – да се преглежда цветът на кожата, да се следи сърцебиенето, дишането и съзнанието.

Съвременни методи за диагностика

За поставяне на диагноза фрактура на тазобедрена става се използва рентген, компютърна томография и други изследванияМного неща зависят от поставянето на правилна диагноза. Увреденият крайник се изследва в хирургично отделение чрез рентгенография. До голяма степен тези снимки ще помогнат да се видят всички детайли на увреждането. За поставянето на точна диагноза (особено в случай на фрактура на ацетабуларната ямка с изместване или съмнение за наличие на малки костни фрагменти) на пациента може да се препоръча допълнително да премине през компютърна томография.

Заедно с това понякога се провежда пръстово изследване на фрактурата с вагинален или ректален преглед. Понякога може да се получи увреждане на седалищния нерв – в този случай болният допълнително се консултира с невропатолог. Диагностиката се провежда посредством апаратно изследване на мускулите и нервите – електромиография и електроневрография.

За откриване на скрити счупвания, включително и малки, се назначава сцинтиграфия. Ако от момента на увреждането е минало много време, този метод се препоръчва с цел откриване на некроза и наличие на патологични огнища.

Във втора част на статията ще Ви запознаем с методите за лечение, които се използват в днешно време, а също и за възможните усложнения, до които води този тип патология.