Най-често тази патология се проявява чрез главоболие. Неговата поява принуждава болните да идат на специалист и ако се иде на реме и лечението не се отлага, шансът да се развият усложнения е минимален. И така, какви са симптомите на главоболието при остеохондроза на врата и кои са най-добрите методи за лечение?

Причини за възникването на главоболие

При остеохондроза на врата се появява силно главоболиеЗащо се появява тази болка? Нека уточним какви промени се случват в организма, когато се развива тази болест. Остеохондрозата е дегенеративно изменение на хрущялните тъкани в пространството между прешленните дискове на човека. Деформацията на хрущялната тъкан и впоследствие на диска води до нарушение в работата на артериите и нервните окончания. Главоболието се появява, когато:

  • Са притиснати нервни окончания; често възниква стрелкаща болка във врата, в тила, ушите и очите, лицето и ръцете може да се парализират временно;
  • Се притискат артерии, чиято задача е да подхранват гръбнака и главния мозък. Оттук се получава силната болка в главата. Огнището, където възниква, е в частта на врата, където се е получила остеохондрозата. След това болката се пренася по челото и слепоочията, засяга очите и ушите. При движение, а също и когато човек се опитва да обърне глава настрани или да я наклони, болките се усилват. Възможно е да се появят мушучки или разноцветни кръгове пред очите. Яснотата на зрителното възприемане може да се понижи, а слухът – да се влоши (появява се звънтете в ушите).

След прием на медикаменти неразположението може да спре за известно време, но след това ще се появи отново. Опитите да се отпуснете и да заспите няма да бъдат успешни.

Главоболието е онзи признак, по който може да се определи, че кръвообращението в главния мозък е влошено. Ако не се обърне внимание на този симптом, недостигът на вещества, които осигуряват жизнената дейност на мозъка, и кислородният глад ще са причина за отмиране на клетки и ще направят човека инвалид.

Разликите в главоболието при тази патология

Главоболието при остеохондроза на врата може да е различно и да обхваща тила, раменете, цялата главаВсякакви болести могат да предизвикат главоболие. Но как да определим, че неприятните усещания се появяват заради това, че нервите и съдовете ни са притиснати от увредени дискове? Най-очевидните симптоми на главоболието при шийна остеохондроза са:

  • Възникнало внезапно, силно главоболие, може да започне след продължително седене с наведена глава или след спане на мека възглавница;
  • Болката се усилва при опит да обърнете глава или да я наклоните напред;
  • Боли в областта на тила и слепоочията, постепенно болката обхваща цялата глава;
  • Болката се редува с прострели в тила и неприятно усещане в раменете;
  • В повечето случаи се появява сутрин;
  • Заедно с болката изтръпват лицето и ръцете, нарушава се двигателната координация, появява се гадене, в тежките случаи и повръщане;
  • Главоболието е толкова силно, че ушите се запушват, пред очите Ви пребледнява;
  • Ярката светлина и пронизващите звуци са непоносими.

Няма как да се разбере По продължителността дали главоболието е провокирано от остеохондроза, или по други причини. Пристъпите могат да продължават и 10 минути, и няколко дни.

Типове болки в главата, свързани с остеохондроза на врата:

  • Пулсираща. Причината е притисната прешленна артерия, продължителността е голяма (до 6-10 часа), обезболяващи средства не помагат;
  • Едностранна. Възниква в областта на врата или тила, където е увреденото нервно окончание. Болката се пренася в слепоочието, което от тази страна;
  • Тилна. Появата ѝ е свързана с притиснати нерви на тила при движение. С пулсиращ характер е, започва от тила, постепенно обхваща цялата глава. Без световъртеж;
  • Разтегната. Така се характеризира болката, предизвикана от високо вътречерепно налягане, причина за което е стесняване на съдовете и нарушен кръвоток;
  • Кратковременна. Пристъпът на болка продължава до 30 минути, провокиран е от нарушено кръвоснабдяване на отделни участъци на мозъка. Главоболието при това се съпровожда с панически страх, болки в сърцето, втрисане, високо кръвно, бледа кожа.

Начини за снемане на болката при шийна остеохондроза

За да се премахне болката, трябва да се разбере на какъв етап от развитието си е болестта. Първоначално аналгетиците ще помагат, но при по-нататъшно прогресиране на болестта тяхната ефективност ще намалява.

След няколко приема на обезболяващи трябва задължително да посетите лекар, който ще Ви посъветва и ще Ви каже как да се избавите от болката в екстремни ситуации, а освен това ще назначи необходимото лечение.

За бързо премахване на симптомите на остеохондроза може да Ви изпишат нестероидни противовъзпалителни средства, но не се лекувайте с тях сами, опасно е, тъй като всички подобни препарати имат странични ефекти. В частност – водят до развитие на гастрит, нарушават кръвосъсирването и т.н.

Добре въздействат невропротекторите. Действието им е насочено не само към премахването на болката, но и към подобряването на метаболизма. Но само продължителният курс има ефект. Трябва да бъдете наблюдавани от лекар, защото може да започне да се появява световъртеж, да се появи тахикардия, депресия, чувство на тревожност, страх.

Напрежението може да се намали с помощта на самомасаж или да помолите някой роднина да Ви масажира раменете и врата леко и внимателно.

Методи за лечение на „остеохондричното“ главоболие

При главоболие вследствие на шийна остеохондроза се приемат обезболяващи медикаментиПри постоянни болки незабавно трябва да се обърнете към специалист за помощ. Няма как да премахнете това мъчително усещане, без да се лекувате. Първо невропатологът със сигурност ще Ви насочи към рентгенография, за да се убеди, че диагнозата „остеохондрозата“ е правилно поставена. След това трябва да преминете през ЯМР, за да се потвърди с точност диагнозата. Лечението се назначава само след като се вземе предвид абсолютно цялата информация за заболяването.

Лекарства

Най-първата задача, която стои пред лекаря, е да Ви избави от главоболието, заради което може дори да не можете да се движите, както Ви е удобно. Затова при рецидиви на остеохондроза се препоръчва да сте на легло. Специалистите назначават аналгетици, а също и съдоразширяващи и подобряващи кръвоснабдяването на мозъка средства:

  • Болкоуспокояващи;
  • Намаляващи спазмите;
  • Успокоителни препарати.

Витамините Е, В и С са много полезни срещу главоболиеОсвен това се изписват мазила и гелове за нанасяне върху увредения участък. Те способстват снемането на болката и загряват проблемната област, затова се препоръчва да превържете с топъл шал веднага след като се намажете.

Освен изброените начини, се използват препарати, възстановяващи пространството между прешлените.

Комплекси витамини

За да се повиши скоростта на обмен на веществата в главния мозък, се изписват витамин Е на инжекции, комплекс витамини от група В и аскорбинова киселина.

Лечебна гимнастика

При остеохондроза са ефективни упражненията за разтягане на гръбначния стълб и тренировки за мускулите на врата.

Масаж

Много ефективна мярка за намаляване на болките в главата при остеохондроза е масажътМасажът на шийния отдел е превъзходен метод за отпускане, снемане на напрежението, подобряване на кръвообращението. Трябва да добавите към това и мануалната терапия, която елиминира притискането на нервните окончания.

Допълнителни терапевтични методи

След обострянето и режима на легло, в съчетание с лекарствената терапия се използват и други методи като:

  • Лечение с вакуум;
  • Хирудотерапия;
  • Физиотерапия;
  • Иглотерапия.

За рехабилитация се препоръчват посещения на курорти и санаториуми. Рехабилитацията може да е с кал, масажи, лечебни водни процедури.

Искате да сте сигурни, че причината за главоболието Ви е шийна остеохондроза, а не нещо друго? Тогава задължително трябва да посетите невропатолог. Не трябва да се лекувате сами с шепи обезболяващи. Разберете причината и започнете да се лекувате, за да се избавите и от самото заболяване, и от неприятните му симптоми завинаги.