Хигрома (от латински hygros – влага, oma – оток) е доброкачествено туморно образувание, което се формира на външните обвивки на ставата. Има формата на капсула, пълна със серозно-фибринозна течност с примеси на слуз. Външно прилича на подутина. Хигрома на стъпалото често се появява при спортисти, а също и при хора, които изпитват прекомерно натоварване върху краката и ставите си.

По статистика жените на възраст от 20 до 40 години са по-предразположени към това заболяване от другите.

Хигрома на крака може да се появи и при децата. Най-често образуванието се появява при деца на 6-10 години. Причините в този случай са предимно хипо- и хипердинамия, травми.

Причини за появата на хигрома

Най-честите причини за възникването са:

  • Видове хигрома на крака - на коляното, под коляното, на глезена, на пръстите на кракаГолямо натоварване върху ставите;
  • Наследствена предразположеност;
  • Възпалителни процеси в околоставния джоб (бурсит);
  • Недоизлекувани травми;
  • Металазия (преобразуване свойствата на тъканите и вследствие на това трансформиране на тъканите в друг тип).

Но трябва да отбележим, че уплътняването може да се появи и без гореизброените причини. Причините за появата на това образувание не са изучени докрай все още.

Видове

В зависимост от мястото на хигромата видовете са следните:

  • Хигрома на коленната става – най-често се появява този вид. Най-разпространената причина е натрупването на много течност в ставата (например вследствие на травма);
  • Хигрома под колянотокиста на Бейкър. Появява се в подколенната ямка вследствие на натрупана течност, пренапрягане. Причинява болка при сгъване и разгъване на долния крайник;
  • Хигрома на глезена – често се появява заради неудобни обувки. Тази хигрома трябва да се лекува незабавно, защото при ходене обувките се допират до нея и тя става по-голяма. Така се притискат съдове, нервни окончания, появява се възпаление и болка;
  • Хигрома на пръста на крака – най-често се локализира от задната страна на пръста. Причинява неудобство при носене на обувки, тъй като е постоянно подложена на триене.

Хигроми могат да се появяват и между пръстите, на възглавничките на стъпалата, на петите. Често се срещат хигроми под коляното при децата и възрастните.

Симптоми на хигрома

Когато образуванието започне да се оформя, човек не разбира. Малката хигрома не причинява неудобства, независимо къде е започнала да се появява – под коляното, на стъпалото или в меките тъкани на глезена.

Едва когато стане по-голяма, може да се забележи някаква неподвижна издутина под кожата, която може да причинява болка, особено при движение.

В някои случаи кожата над подутината може да се възпали и да започне да се лющи. Ако отокът е много голям, той започва да притиска близките нервни коренчета и кръвоносни съдове, като така причинява сериозен дискомфорт. В областта на хигромата може да се усеща изтръпване и боцкане.

Диагностика

Диагностика при хигрома на крака - видове изследванияИма много методи за диагностика, които помагат да се разпознае характера на подутината и да се изключат по-опасни болести. Към методите за диференциална диагностика на хигрома на стъпалото или на друга част от крака при деца и възрастни се отнасят:

  • Рентгенография – този метод е основен и достатъчен за диагностика, с помощта му се определя природата на издутината, след което се разработва схема на лечение;
  • УЗИ – използва се за поставяне на диференциална диагноза между некостно образувание и едно- или многокамерна киста;
  • ЯМР – това е най-усъвършенстваният, максимално информативен метод за диагностициране. С негова помощ може да се определят всички особености на тумора, връзката му със ставата, синовиалното влагалище, костта. Освен това може да се разбере степента на плътност на веществото, което се напира в подутината. По плътността на веществото, на свой ред, може да се определи неговата същност – плазма ли е, гной ли е, тъкан ли е, прясна или съсирена кръв ли е;
  • Биопсия – микроскопско изследване на клетките на веществото, с което е пълно образуванието. Използва се, ако се подозира злокачествен характер на образуванието. Лечението се назначава от лекар спрямо резултатите от биопсията.

Лечение на хигрома на крака

Туморът може да се лекува само след внимателно диагностициране, по резултат на което лекарят избира подходящ метод за борба със заболяването. Методите за лечение могат да са консервативни и хирургични. Към консервативните се отнасят:

  • Консервативно лечение на хигрома на кракаФизиотерапия;
  • Метод на пункция;
  • Лечение на хигрома с народни средства;
  • Физиолечение.

Физиопроцедурите ще са ефективни при лечение на малка хигрома на ранните етапи от развитието ѝ. Към тези процедури се отнасят:

  1. Електрофореза;
  2. Калолечение;
  3. Парафинови апликации;
  4. УВ-облъчване;
  5. Топлолечение;
  6. Магнитна терапия;
  7. Солни и содени вани и т.н.

Физиотерапията цели да се подобри кръвообращението, да се снеме възпалението, да се релаксират мускулите и, в крайна сметка, да се резорбира хигромата.

Пункция

При много изразен оток често се прави пункция. Методът се изразява в издърпване на веществото, което запълва хигромата, с помощта на спринцовка с дълга игла. След пункцията на мястото, където по-рано е било образуванието, се поставя стегната превръзка. Трябва да отбележим, че този метод за премахване на хигрома невинаги е ефективен, тъй като обвивката на капсулата не се премахва. В резултат на това тази капсула може отново да се напълни с течност и образуванието да се прероди.

Народна медицина

Народни методи за лечение на хигрома.Още един вариант за борба с хигромата на крака е лечението с народни средства. Рецептите са наистина много и сред най-разпространените са следните:

  • Зелев сок за пиене – дозата е 1 чаша на ден в продължение не един месец;
  • Един зелев лист се намазва с мед и се полага върху увреденото място. Процедурата се прави всеки ден преди лягане;
  • Напоена в сок от жълтениче марля се поставя върху хигромата, отгоре се поставя плик, а отгоре на плика – кърпа. Компресът се оставя за през нощта, процедурата трябва да се прави веднъж на три дни;
  • Върху образуванието се поставя измита със солен разтвор медна монета, превързва се с бинт и се оставя за три дни. Това се прави, докато отокът не изчезне съвсем;
  • Чаша червена глина се смесва със  мл вода и 2 ч. л. морска сол. Смества се намазва на увреденото място и се омотава с бинт. Превръзката се носи едно денонощие, като се мокри с топла вода, когато изсъхва. След това се маха за 2 часа и процедурата се повтаря отново. Курсът на лечение е 10 дни.

Лечението на хигромата на крака в домашни условия е целесъобразно само при начална фаза – когато е малка.

Оперативно лечение

Най-ефективният метод за лечение на хигрома на крака е операция.

Най-надеждният начин за лечение на хигромата, особено ако става дума за голяма хигрома, е операцията. Показанията за провеждането на изрязването на тумора или за премахването му чрез лазер са:

  • Бързо уголемяване на подутината;
  • Ако е голяма;
  • При болка в ставата;
  • При нагнояване;
  • При затруднено ходене, движение заради хигромата.

При възрастните хигромата се реже с местна упойка, при децата под 10-годинша възраст – с пълна. Туморът се премахва заедно с капсулата, без да се засягат здравите тъкани. Операцията е около половин час.

След лазерна операция не остават белези по кожата, а раната зараства по-бързо, отколкото след изрязване със скалпел.

Ако под кожата Ви се е появила подутина, задължително идете на лекар. Трябва да се изключи злокачествено образувание. Не си поставяйте диагноза сами, доверете се на професионалистите. Нека те преценят как да се лекува хигромата на крака Ви.