Гръбначният стълб на човека има естествени физиологични извивки: шийна лордоза, гръдна кифоза, поясна лордоза и сакрална кифоза. Те са необходими за извършване на движения от страна на гръбначния стълб в различни посоки и с достатъчна амплитуда, за амортизация при ходене. Гръбначните извивки се оформят постепенно, докато детето започне да си задържа главата само, да пълзи, да седи, да ходи. Кифозата е извивка на гръбнака назад. Под въздействието на различни патологични фактори тя може да се усилва и да доведе до патологични процеси и в гръбначния стълб, и в околните тъкани, и във вътрешните органи.

Причините за кифоза

Кифозата е изкривяване на гръбначния стълб, което може да е вродено, наследствено, вследствие на травми, туберкулоза на гръбнака и други

Усилването на физиологичната кифоза води не само до външни промени на осанката, но и нарушава нормалното функциониране на гръбнака и органите около него.

  • Хирургична операция.
  • Травми (компресиращи счупвания на гръбначния стълб).
  • Вродена кифоза (аномалия в развитието на гръбнака – недоразвит гръбначен стълб, клиновиден прешлен).
  • Генетична предразположеност.
  • Болест на Шоерман-Мау (остеоходропатия). Тази болест се среща често при момчетата в подрастваща възраст и се характеризира с клиновидна деформация на телата на прешлените в гръдния отдел.
  • Рахит, прекаран от дете през първата година от живота му.
  • Туберкулоза на гръбначен стълб, която води до разрушаване на прешлените.
  • Паралич на мускулите на гърба при заболявания на нервната система.
  • Инволютивни промени в гръбначния стълб в старческа възраст.
  • Остеохондроза.

Гръдна кифоза

Кифозата на гръдния отдел на гръбначния стълб има 4 степени на прогресиране

Най-разпространената кифоза е гръдната. Може да се смята за патологична, ако изкривяването е повече от 31 градуса. В зависимост от изразеността на извивката има 4 степени на гръдна кифоза:

  • 1-ва степен – ъгълът на наклон е 31-40 градуса;
  • 2-ра степен41-50 градуса;
  • 3-та51-70 градуса;
  • 4-та степеннад 71 градуса.

Трябва да се различава истинската кифоза от кифозната осанка, свързана със слабост на мускулите. При нея в легнало положение по корем на твърда повърхност гърбът се изравнява. Патологичната гръдна кифоза се среща често при момчета от 10 до 16 години, когато растежът е интензивен, но може да се формира и при възрастните, често при хора в напреднала и старческа възраст. Отначало усилването на тази извивка може да се забележи само от ортопед при преглед, но по-късно става видимо за околните и за самия човек. Гърбът изглежда приведен, изгърбен. Раменете отиват напред, гръдният кош хлътва назад. За компенсация се усилва поясната лордоза. Постепенно се оформя постоянен мускулен спазъм. Гърбът започва да боли, болките може да са тегнещи, пронизващи, парещи, да обхващат гръдния кош, усилват се при дълбоко вдишване.

Гръдната кифоза е опасна заради това, че при прогресирането и води до намаляване обема на гръдния кош, деформиране на прешлените, дегенеративни изменения на дисковете, херниране на дисковете на прешлените. Нарушава се работата на сърцето, белите дробове, черния дроб, стомаха. Съответно се повишава рискът от инфекции, холецистит и т.н. Заради кифозата в коленните стави с цел компенсация се получава преразгъване, което води до напрежение на капсулно-връзковия апарат, до дегенеративни промени в хрущялната тъкан.

Шийна кифоза

Кифоза се диагностицира от ортопед след внимателен преглед и изследвания

Това е патологично изкривяване на шийния отдел на гръбнака. Тя е опасна заради нарушаването на мозъчния кръвоток и застойни явления в съдовете на мозъка заради нарушената анатомия на гръбнака в шийния му отдел. Също така кифозата в тази част на гръбначния стълб води до артериална хипертензия, дискови хернии, главоболия. Често шийната кифоза възниква при новородени в резултат от родова травма.

Поясна кифоза

Поясната кифоза засяга обикновено горните два поясни прешлена. Поясната област става овална, гръбнакът губи гъвкавостта си, туловището се накланя напред. В дисковете и ставите стартират дегенеративни изменения. Амортизационните свойства на поясния отдел са съществено нарушени.

Диагностика на кифозата

Обстойният преглед на гърба позволява да се открие дори и начална кифоза на гръбначния стълб. Пациентът трябва да се съблече до кръста. При прегледа може да се наблюдава усилване на някоя от гръбначните извивки, „излизане“ на раменете напред, хлътване на гръдния кош, неправилно положение на лопатките. След това трябва пациентът да се наведе напред и да докосне пода с ръцете си с изпънати крака. При умерена и изразена кифоза този тест не може да се изпълни. Задължителен е прегледът в легнало положение по корем.

Допълнителните инструментални изследвания са необходими за определяне степента на кифозата и за откриване на съпътстващи я патологии. Към тях се отнасят:

  • Рентгенография на онзи отдел на гръбначния стълб, в който се наблюдава аномалията. Степента на кифотична деформация се определя от лекаря чрез измерване ъгъла на изкривяването.
  • МРТ, КТ – за по-детайлна диагностика, те визуализират костната структура на прешлените, дисковете, връзковия апарат.
  • Ангиография (изследване на съдовете) – актуална е при шийна кифоза.

Лечението на кифоза

Кифоза се лекува чрез комплекси методи като медикаменти, мануална терапия, физиотерапия, лечебна физкултура, масаж, плуване

Плуването е най-полезният вид спорт за хора, страдащи от гръбначни деформации.

Консервативното лечение се провежда при децата, когато деформацията на гръбнака още не е фиксирана, или при възрастните в случай на липса на показатели за операция.

  1. Медикаментозна терапия. При болки в гъба се назначават нестероидни антивъзпалителни средства. Те снемат болезнените усещания, отоците на гръбначните меки тъкани.
  2. Мануална терапия. Трябва да се провежда след МРТ, позволява да се възстанови функцията на мускулно-връзковия апарат на гръбначния стълб.
  3. Масаж. Първите дни е добре да е с щадящо въздействие, тъй като е възможно обостряне заради въвличането на мускулите в работата. Масажът при кифоза нормализира мускулния тонус, премахва болезнените спазми и подобрява осанката.
  4. Физиолечение. Ефектите му са разнообразни – противовъзпалителен, подобряващ кръвния поток, обезболяващ.
  5. Рефлексотерапия (иглотерапия).
  6. Плуване – вид физическо натоварване, напълно изключващо осовото въздействие върху гръбнака, което е много важно при кифоза.
  7. Лечение със заемане на пози (сън на ортопедичен твърд матрак, поддържане на правилна стойка на масата).
  8. Лечебна физкултура. Това е неотменна част от лечението на кифоза, насочена към укрепване на мускулите, поддържащи стойката, към подобряване кръвотока в тъканите. Гимнастика се прави всеки ден. Примерен комплекс от упражнения
  • При болки в гърба заради кифоза се препоръчва носене на корсетРаменете се изправят и тялото се накланя паралелно към пода, изправяте се, повтаряте 10-15 пъти;
  • Висене на въже, докато усетите болка;
  • В изправено положение изпълнявате наклони на тялото настрани 10-15 пъти;
  • Легнали по гръб, редувайте повдигане на краката нагоре по 10-15 пъти всеки;
  • Легнали по корем, разпънете ръце встрани, вземете леки гирички, отлепете от пода горната част на гръдния си кош, задръжте в това положение няколко секунди и се върнете в изходна поза. Повторете 10 пъти.
  1. Носенето на корсет се препоръчва при болки в гърба за облекчаване състоянието при ходене или продължително седене, не трябва да се носи повече от 4 часа на ден. Корсетът се избира индивидуално за всеки пациент.

При изразено изкривяване, силни болки, неврологични прояви, нарушение в работата на вътрешните органи, а също и с козметична цел (при гръдна кифоза) и само след завършването на растежа на гръбначния стълб може да се направи оперативно лечение. Хирургичната намеса се осъществява на два етапа: първо хирургът премахва дефекта, а след това коригира гръбначния стълб с помощта на метални конструкции. Хирургът винаги преценява риска от усложнения и ползата на операцията.

За профилактика на развитие на кифоза, както и на други заболявания на гръбначния стълб, трябва да се придържате към здравословен начин на живот, да правите физически упражнения, по-често да сте на свеж въздух, да се храните правилно и да запазите нормалната си телесна маса, да изключите от живота си продължителното седене и работата в наведено положение.

Към кой лекар да се обърнем при кифоза?

При патологична кифоза трябва да се обърнете към ортопед. При развиващи се нарушения в дейността на гръбначния и главния мозък трябва да се консултирате с невролог и неврохирург (при дискови хернии). Важна роля в лечението има специалистът по лечебна физкултура и масаж, рефлексотерапевтът, мануалният терапевт, физиотерапевтът.