Физиологичната осанка на гръбначния стълб предполага наличието на няколко естествени извивки, които осигуряват гъвкавост и амортизационни свойства. Лордозата на гръбначния стълб е естествена извивка във фронталната проекция на гръбначния стълб. За разлика от страничните проекции, гръбнакът на човека има няколко извивки назад и напред по отношение на централната си ос. Ако гледаме гръбначния стълб отзад, не трябва да има никакви отклонения встрани от оста. Ако вземем страничната повърхност, се виждат физиологични извивки в гръдния, поясния и шийния отдел. Те осигуряват равномерното разпределение на амортизационните натоварвания при ходене, тичане, накланяне и скачане.

При влиянието на патологични фактори може да се развие прекалена или недостатъчна лордоза на гръбнака. В този случай извивките придобиват показатели, различни от нормалните. При хиперлордоза се намалява ъгълът на извивката. При хиполордоза ъгълът между отделните части на гръбначния стълб се увеличава, при това стойката става по-плоска. Може да се наблюдава изменение в положението на вътрешните органи и на отделни части от тялото.

Лордоза и вероятните причини за нея

Лордоза е заболяване на гръбначния стълб, което се изразява в изкривяване на гръбнака в шийния, поясния или гръдния отделЛордозата може да е вродена при неправилно развитие на опорно-двигателния апарат на плода в утробата. Основните причини се смята, че са хиповитаминоза, недостатъчно фолиева киселина и калций в хранителния режим на бременната жена. Аномалиите в развитието на гръбнака на плода може да са свързани с влиянието на вирусните инфекции, включително и на грип и херпес.

Придобитата лордоза се формира за дълъг период от време и може да е свързана както с аномалии на самия гръбначен стълб, така и с развитие на заболяване на вътрешните органи.

Вероятните причини за лордоза са следните рискови фактори:

  • Травматични увреждания на тялото и дисковете на прешлените, включително удари и навяхвания;
  • Неправилно формирани стъпала, плоско стъпало, къс крак;
  • Рахит, хранителен дефицит, анемия;
  • Синдром на хипер и хипогонадизъм;
  • Наднормено телесно тегло с неравномерно разпределени мастни отлагания в областта на гърба и предната коремна стена;
  • Дефицит на физическа активност и недостатъчно развита мускулатура на мускулната матрица на гръбначния стълб.

Към патологиите на вътрешните органи, които могат да провокират развитието на патологична лордоза на гръбначния стълб, може да се отнесат туберкулоза, обструктивна белодробна болест, хроничен бронхит, многобройни коремни хернии.

Основната опасност на лордозата е нарушението на инервацията на вътрешните органи и тяхната последваща дисфункция. Освен това заради прекаленото разтягане и компресиране от противоположната страна страдат междупрешленните хрущялни дискове. Може да се развият дискови хернии. Гръбначният стълб губи физиологичната си подвижност, може да възникнат мускулни болки.

При вторична поясна лордоза трябва да се направят допълнителни изследвания на костите на таза, на тазобедрените и на коленните стави. Тази патология може да се развие вследствие на разрушаването на големите стави на долните крайници.

Симптоми на лордоза

На началния стадий е много трудно да се открие тази патология, тъй като изцяло липсват външни признаци. Клиничните симптоми на лордозата се проявяват след известно време и се разделят на две групи. Първата включва външните симптоми на това състояние. Те могат да се проявяват под формата на:

  • При лордоза се нарушава правилната осанкаНарушена физиологична осанка с издаваща се напред позиция на главата;
  • Прекалена извивка напред или назад в поясния отдел;
  • Издаден напред или назад гръден отдел на гръбначния стълб;
  • Гръдният кош става по-плосък, което е видно в нормално състояние;
  • Коремът може да хлътне при хиполордоза или да се изпъчи при хиперлордоза.

С течение на времето се присъединяват вторични симптоми, които свидетелстват за нарушение на инервацията и работата на вътрешните органи:

  • Постоянни болки в кръста, врата и гръдния отдел;
  • Ограничена подвижност и затруднено накланяне напред и настрани;
  • Чести главоболия с неизяснени причини;
  • Болки в областта на сърцето, които не преминават с лекарства от групата на нитратите;
  • Нарушена работа на червата под формата на редуващи се запеци и диарии, подуване на корема;
  • Нарушена дейност на надбъбречните жлези;
  • Хронична умора, съпроводена с периоди на депресия и потиснатост;
  • Бързо уморяване и понижена устойчивост към физически и умствени натоварвания.

При представителите и на двата пола може да се наблюдават нарушения в половата сфера като понижено либидо, безплодие, дисфункция на яйчниците, учестено уриниране.

Симптомите на лордоза може да зависят от мястото на локацията на патологичното изменение. Най-често се среща поясна лордоза, която се характеризира с изправяне или прекалено изкривяване в този отдел.

На второ място по честота на разпространение е лордозата в шийния отдел. Пациентите се оплакват, че не могат да движат главата си в пълен обем, от чести болки във врата и спастични главоболия. Понижава се умствената работоспособност, човек постоянно изпитва слабост и сънливост заради намаленото количество транспортиран към главния мозък кислород.

Лордозата на гръдния отдел може да се проявява като изпъкване на гръдния кош напред или вдлъбване. Може да е симптом на обструкция на белодробните пътища, емфизема на фона на бронхиална астма. Гръдният кош при това придобива овална структура.

Лечение на лордоза

Лечението на лордоза зависи от стария на заболяването

В повечето случаи на пациенти с начален стадий на развитие на патологията лекарите казват, че лечение на лордоза не се налага, докато изкривяването не започне да оказва негативно влияние върху здравето. Най-вече в официалната медицина се провежда тактиката на изчаквателно лечение. В този случай пациентът е под наблюдение. При силно изкривяване се назначава оперативна помощ и използването на корсет.

Това е много опасен подход. Лордозата на гръбначния стълб трябва да започне да се лекува колкото може по-рано. Това е така, защото подобни патологии се отличават със склонност към бързо прогресиране и затрудняване на лечението по консервативни начини на късните стадии. Достатъчно е да си представим, че при продължително неправилно положение на прешлените с патологично отклонение от оста им започват да се развиват контрактури от съединителна плътна тъкан. А точно те пречат на физиологичния процес по възстановяването на нормалната осанка.

Лечението на тази патология се провежда само под ръководството на лекар. Но и пациентът може да направи много. Трябва да знае как да се избави от лордозата с помощта на прости и ефективни методи. На първо място, трябва да промени начина си на живот. Той трябва да започне да спортува активно. Отлично би помогнало плуването – трябва да посещава басейна не по-малко от два пъти седмично. Важно е да работи над нормализирането на телесната си маса. В този план полезна би била помощта на диетолог и ендокринолог.

Преценете мястото си за работа и за почивката си нощем. Опитайте се да си намерите удобен стол за работата в офиса и ортопедичен матрак за леглото си. Всяка сутрин правете комплекс от специални сутрешни упражнения. Поддържайте осанката си – не се изгърбвайте, винаги стойте с изправен гръб.