Към >>ПЪРВА ЧАСТ<<.

Лабораторни изследвания за остеопороза след менопаузата

Общи показатели на калций

Калцият е основен елемент, участващ в синтеза на костна тъкан. Понижаването на неговата концентрация в бъдеще може да провокира счупване. На начален стадий на остеопороза нивото на калция вече няма да е нормално, затова с помощта на това изследване също се провежда ранна диагностика на костното заболяване. Нормата за жените в менопауза е 2,2-2,6 единици на литър.

Неорганичен фосфор

За диагностициране на менопауза се провеждат изследвания за нивата на калций и фосфор в кръвта85% от фосфора под формата на соли се съдържа в костната тъкан. Тъй като двата микроелемента – фосфор и калций – (по-точно обменните им процеси) са тясно свързани в организма, това изследване най-често се назначава с общия показател на калция. Норма при жените в менопауза – 0385-1,45 единици на литър.

Остеокалцин

Това е неколагенов белтък в костната тъкан, който съставя 25% от костната матрица. Нивото му зависи изцяло от количеството калций и калцитонин. Норма – 5,4-59,1 единици/милилитър.

Патхормон

Tова е хормон, който се произвежда от парашитовидната жлеза, участва в калциево-фосфорния обмен. Нормата му при жените след настъпване на менопауза е 0,7-5,6 единици на литър.

Структурни компоненти на колаген I тип (пиридинови връзки) пиридинолин и дезоксипиридинолин

Пиридиновите връзки са специфични компоненти на зрелия колаген, които присъстват само в здравия тип съединителна тъкан (кости, хрущяли, дентин). За провеждане на това изследване се препоръчва да се вземе втората урина след събуждане (8-9 сутринта). С помощта на това изследване може да се направи мониторинг на активността на резорбтивните процеси в костната тъкан, а също и да се прецени ефективнотта на провежданата терапия. Нормата на пиридинолин е 22-89 единици/литър, а на дезоксипиридинолин – 4-21 единици на литър.

Съвременни методи за лечение на остеопороза

Диагноза на менопауза се поставя от различни специалисти - едокринолог, генетик, нефролог, онколог, хематолог и другиОсновната цел, която трябва да бъде постигната, е да се намали честотата на счупванията (да липсват такива) и да се предотврати по-нататъшно прогресиране на болестта. За да може пациентката да избере най-правилната терапия, може да и се наложи да се консултира със следните специалисти:

  • Ендокринолог – при нарушение в работата на щитовидната, паращитовидната жлези, захарен диабет или синдрома на Кушинг;
  • Онколог – ако се подозира наличието на метастазно поражение на скелета;
  • При многобройни и чести счупвания – консултация с ортопед;
  • Генетик – ако пациентката е с генетична предразположеност към остеопороза;
  • Гастроентеролог – при хронично заболяване на черния дроб (първична цироза), хронично храносмилателно разстройство, нарушение в транспортирането и абсорбирането на хранителни вещества, след премахване на части от стомаха;
  • Нефролог – ако в анамнезата има нарушения на бъбречните функции (хронична бъбречна недостатъчност, глюкозо-фосфат-аминов диабет и други);
  • Гинеколог – при наличие на естрогендефицитно състояние;
  • Хематолог – препоръчва се, ако се заподозре наличието на болест на органите на кръвотворението;
  • Консултация с ревматолог, ако остеопорозата е съпроводена с ревматоиден артрит, болест на Бeхтерев и други.

В някои случаи на жените се препоръчва консултация с психолог, нарколог, ако е зависима от цигарите, алкохола или наркотиците, а също и ако се подозира, че страда от нервно-психична анорексия.

Лечение на остеопорозата при менопауза

Медикаментозно лечение

Лечението на менопауза се провежда с прием на различни препарати и хранителни добавкиНяма как да се избавите напълно от остеопорозата, затова трябва да се научите да живеете с това заболяване и с помощта на терапия да прекъснете по-нататъшното ѝ развитие. Лечението при остеопороза най-често се провежда по следната схема:

  • Биофосфонати. Те преустановяват разрушаването на скелета, като така подпомагат образуването на нова костна тъкан. Абсолютно безопасни са за човешкия организъм и нямат странични ефекти. Съгласно изследвания приемът на този вид препарати намалява честотата на счупвания с 50%.
  • Калций. Най-познатият на всички ни е калциевият глюконат. Изписва се на всички пациенти, които страдат от ронливи кости. Средствата с калций „не дружат“ с биофосфонатите, затова интервалът на прием между тях трябва да е най-малко 4 часа.
  • Витамин D. Препаратите и добавките с витамин Д стимулират работата на остеобластите и подобряват минерализацията на твърдата съединителна тъкан. Затова е прието да се смята, че тази група препарати участва в процеса на зарастване при счупване, за формиране на микромазоли, което е необходимо условие за повишаване здравината на скелета.
  • Коректори на метаболизма на костната и хрущялната тъкани. Лечението с подобни средства помага да се попълни дефицитът на калцитонин. Спират производството на паратиреоидния хормон и подпомагат регулирането на калциевия обмен и метаболизма на костната тъкан. Ако имате счупване, този тип продукти ще окажат обезболяващо действие.

В някои случаи лекарите изписват заместваща хормонална терапия. Лечението по принцип се назначава на жени след 45-50 годишна възраст – при постменопауза. В по-напреднала възраст не се изписват такива лекарства заради високия риск от проява на сериозни странични ефекти като венозна тромбоза или рак на млечните жлези.

Народни методи за лечение

Лучена супа много помага за предотвратяване развитието на остеопорозаВнимание! Преди да опишем народните средства срещу остеопороза, ще отбележим, че използването им за лечение няма да Ви избави от „ронливостта“ на костите Ви. този вид терапия се препоръчва да се използва паралелно с медикаментите, като предварително се посъветвате с лекар!

Лимон и яйца

Изстискайте сока на десет лимона и залейте с него 6 яйца. Желателно е да използвате емайлиран съд. Затворете „сместа“ с капак и я оставете на прохладно място. Изчакайте, докато яйцата (с черупките) се разтворят напълно (отнема около седмица). В получената гъста маса добавете 300 грама мед и чаша коняк. Разбъркайте всичко това. „Домашният препарат“ се съхранява в хладилник и се приема по 1 чаена лъжичка веднъж на ден преди хранене.

Може да лекувате остеопороза и с яйчени черупки. Добре е да използвате домашни яйца от свободно отглеждани кокошки. Измийте черупките добре и ги стрийте на прах. Приемайте всяка сутрин преди закуска по малко от праха – на върха на ножа. Лечението се провежда в продължение на месец, след което се прави почивка за 3 месеца и при нужда може отново да започнете терапията.

Лучена супа

Ястието се приготвя много бързо и лесно. Трябват Ви две глави лук (среден размер). Измийте ги с обвивката и ги варете 15 минути. Оставете ги да престоят няколко часа. След това ги обелете, а останалото разделете на 3 равни порции. Всяка порция се употребява за един ден (желателно е да е наведнъж) – общо 3 дни. Лечебният курс трябва да продължи един месец.

Както уточнихме, остеопорозата при менопауза не е толкова безобидно заболяване. Ранната диагностика, провеждането на профилактика и спазването на всички лекарски препоръки и насоки ще помогнат да се избегнат дребните фрактури, а също и тежките.