В тази статия ще Ви разкажем за остеопорозата – ронливост на костите, понижаване плътността на костната тъкан. Ще си поговорим за причините за остеопороза.

Всеки ден в лекарските кабинети влизат хора, станали жертви на заблуда, недобросъвестна реклама или лекарска некомпетентност. И най-много заблуди са по отношение на остеопорозата.

Независимо, че на остеопорозата са посветили публикации всички уважаващи себе си медицински издания, е трудно да се намери специалисти, които да разбират от този проблем истински. Какво да кажем за болните, които нямат специално медицинско образование? Върху тях се излива поток от противоречива и понякога абсолютно недостоверна информация, способна само да заплете и окончателно да ни обърка.

Точно затова ни се иска да разкажем подробно за остеопорозата и да помогнем на читателите ни да разберат какво е това заболяване, какви са проявите му, кои са причините му да възникне и кои за особеностите на лечението на остеопороза.

Какво е остеопороза?

Остеопороза е заболяване на костите чрез разреждането имТова е състояние (или болест), при което в костите намалява съдържанието на калций, в резултат на което те стават ронливи, по-малко плътни или, както казват още, „разредени“. При това структурата на костите не се променя и по строеж костите на болния не се различават с нищо от нормалните кости – те просто са по-тънки.

Защо се получава това?

Най-разпространеният мит гласи, че остеопороза се развива при хора, които получават малко калций с храненето си. Всъщност може да получаваме калций денонощно и да не постигнем нищо повече от нарушения в солевия обмен и образуване на камъни в бъбреците.

В реалността остеопорозата е болест, при която калцият се усвоява от костите недобре, дори и да използвате този елемент в големи количества.

В нормално „работещия организъм“ винаги има баланс: колкото калций за извели от костите специалните клетки остеокласти, толкова доставят строителните клетки остеобласти. При остеопороза балансът е нарушен: или започват прекалено активно да работят разрушаващите остеокласти, или започват да изпълняват лошо строителната си функция остеобластите. Подобни нарушения са предизвикани от няколко важни причини, а най-често от тяхната комбинация, от съчетанието на няколко фактора.

Причини за остеопороза

Възрастовите изменения са най-важната причина за понижаването на костната маса. Плътността на костите достига максимума си към 25-тата година, след 30-те години започва постепенно да намалява. При това понижението на костната плътност до голяма степен е изразено при жените. Към периода на дълбока старост костите на гръбнака при тях могат да загубят до 45% от масата си.

При мъжете тези процеси са изразени малко по-малко заради това, че костите на мъжете са по-дебели и по-здрави като цяло, освен това при мъжете в кръвта им нивото на андрогенните (мъжките) хормони е значително по-високо. А колкото повече андрогени има в организма, толкова по-силно развита е костно-мускулната система при човека. Като допълнение към тази „дискриминация“, при мъжете много по-меко протича и климаксът.

Остеопороза е заболяване, което се развива предимно при по-възрастните хора

Хормоналните промени, които протичат в периода на климакса (менопаузата), ускоряват развитието на остеопороза. Още през първите 3 години след началото на менопаузата при ¼ от жените се понижава много плътността на костната маса (10-15% на година). При около още толкова жени костната маса намалява на година с 1-2%, а при останалата половина през първите 5 години от менопаузата забележими промени в структурата на костите, за щастие, не се наблюдават.

Много по-лошо действа върху жените „изкуствената менопауза“, предизвикана от премахване на матката и яйчниците в резултат на операции, необходими при тумори на тези органи.

При дефицит на витамин D се повишава рискът от развитие на остеопороза

При изкуствен климакс намаляване нивата на половите хормони протича практически моментално, а техният недостиг стимулира дейността на остеокластите, извеждащи калция от костите. При това активността на „строителните“ клетки – остеобластите – не се увеличава.  И остеопорозата започва много бързо да прогресира. Освен това има данни, които свидетелстват за това, че при дефицит на полови хормони калцият, който постъпва с храната, се усвоява по-зле от чревния тракт.

Като цяло, трябва да отбележим, че излишъкът или недостигът на цяла група хормони във всяка възраст води до остеопороза. Например нарушение на фиксацията на калция в костите протича при болести на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези, при инфантилност (слабо развитие) на половите хормони – както на женските, така и на мъжките – и много други заболявания на жлезите на вътрешна секреция.

Още един фактор, способстващ възникването на остеопороза, е открит съвсем случайно по време на контролни изследвания на пациенти. Оказва се, че при нераждалите жени с възрастта плътността на костите им става по-малка, отколкото при раждалите. И обратното, раждането на всяко дете намалява вероятността от развиване на остеопороза с около 10%.

Многобройните прегледи на болни са доказали още една закономерност: изящните високи жени страдат от остеопороза и нейните последици в значително по-висока степен, отколкото жените с плътно телосложение. Същото се отнася и за мъжете: слабите и високите са по-подложени на риск от остеопороза, отколкото плътните и набитите. Това е така, защото при плътните и пълни хора костите принудително се уплътняват и набират маса, за да пренасят тежкото тяло.

Пушенето и алкохолът значително увеличават вероятността от възникване на остеопороза

Освен това е прието да се смята, че при пълните жени количеството естрогени (женски полови хормони) е по-високо, отколкото при жените с крехко телосложение, и затова пълните жени в периода на климакса имат по-добър хормонален фон, което, както знаем вече, намалява риска от развитие на болестта. Това е един от редките случаи, в които наднорменото тегло е предимство.

Колкото и да е странно, една от основните причини за болестта е заседналият начин на живот. Отдавна е установено, че продължителната неподвижност води до развиване на остеопороза. Човек, прикован на легло, губи около 1% костна маса на седмица, но възобновяването на обичайната физическа активност постепенно възстановява нормалното състояние на костите.

Движението изобщо е основен фактор, който предопределя плътността и здравината на костите. Точно затова при хората, които спортуват и водят активен начин на живот, вероятността от остеопороза е много по-малка, отколкото при тези, на които им е трудно да се вдигнат от мястото си. И между другото, точно повишеният комфорт на живот и намаляване обема на необходимата физическа работа в съвременния живот на човека е довело до там, че в края на XX и началото на XXI век развитието на остеопороза сред жителите на големи градове практически е приело характера на епидемия.

Към рисковите фактори на остеопорозата се отнася и дефицитът в организма на витамин D. Той се синтезира в тялото ни самостоятелно под въздействието на слънчевата светлина, а освен това се „доставя“ с продукти като рибено масло, краве масло, яйца, черен дроб и мляко.

Витамин Д регулира абсорбирането на калция в червата и повишава активността на клетките, които участват в „строежа“ на костните структури. Съответно недостатъкът на слънчевия витамин или недостигът в менюто на споменатите продукти увеличава риска от поява на остеопороза, особено в по-напреднала възраст.

Менопаузата е една от основните причини за заболяване от остеопороза

Проведените през последните години изследвания еднозначно свидетелстват, че алкохолиците имат по-ниска костна плътност и губят костна маса значително по-бързо от хората, които не пият. Това в еднаква степен засяга и мъжете, и жените. Очевидно, токсичното въздействие на алкохола „си казва думата“ тук, а към това се добавят и последиците от характерни за алкохолите болести, лошо хранене, пушене и намалена физическа активност.

За разлика от алкохола, пушенето до голяма степен влияе на жените. При жените-пушачки концентрацията на полови хормони в кръвта е занижена и при тях менопаузата настъпва по-рано, което значи, че по-рано се „разреждат“ костите им.

Списъкът на болестите, способстващи развитието на остеопорозата, също е доста голям. Най-често остеопороза се развива при наличие на захарен диабет, болести на щитовидната жлеза, болести на паращитовидната жлеза, при хронична бъбречна или чернодробна недостатъчност, синдром на нарушено абсорбиране в червата, някои ревматични болести.

Има също и групи лекарствени препарати, чийто продължителен прием води до намалена костна плътност. Основно това се отнася за кортикостероидните хормони, противоспазмените лекарства, имунодепресантите и средствата, които съдържат алуминий и намаляват киселинността на стомашните сокове. Хората, които приемат такива средства, трябва да знаят за възможността да развият остеопороза и отрано да вземат профилактични мерки.