Един от основните фактори, които предразполагат към развитието на дискова херния, е дефицитът на важни за пълноценната дейност на организма вещества, които получаваме от храната. Дейността на междупрешленните дискове се осигурява от мускулите тъкани, които доставят кислород, витамини и микроелементи.

Недостатъчното количество от изброените вещества води до техния дефицит в мускулите и хрущялната тъкан, заради което те изтъняват, губят еластичността си и функционалните си способности. Лечението на дискова херния се основава не само на използването на лекарства, но и на пълноценното осигуряване на микроелементи и витамини на организма, необходими за възстановяване на хрущялната тъкан.

Правилното хранене при междупрешленна херния е своеобразна основа, около която да се построяват допълнителните методики на лечение, например заниманията с фитнес и пилатес при боледуване. Как да организирате храненето си правилно? Как да осигурите на организма си важните вещества? Как да се предпазите от прогресиране на патологията? Нека разгледаме отговорите на тези въпроси подробно!

Значението на диетичното хранене

При дискова херния с наднормено тегло трябва да се спазва специална диета за отслабване

Под термина „дискова херния“ следва да разбираме патологичен процес, в хода на който хрущялната тъкан на междупрешленното пространство губи своята еластичност и излиза извън границите на прешлените. Ако ако няма грамотно съставена схема на лечение на ранните етапи от развитието на патологията, опасността е голяма, тъй като може да се увреди гръбначният мозък.

За предпазване от негативните последици, а също и за стартиране на регенеративните процеси лекуващият лекар съветва болния да се придържа към лечебна диета, която ограничава количеството вредни вещества, постъпващи в организма, и попълва дефицита на недостатъчните минерали и витамини. Спазването на принципите за здравословно хранене позволява да се ускори процесът по регенериране на тъканите на междупрешленните дискове, да се увеличи тяхната еластичност и да се възстанови подвижността.

Освен това важна задача на балансираното хранене е да се изведат от организма продуктите на метаболизма, отложените вредни соли, токсини и шлаки. А точно тези вещества, в случай че са в големи количества, често водят до развитие на различни патологии на опорно-двигателната система.

По принцип грамотно построената схема на хранене не предполага значително намаляване на дневната калоричност на менюто на болния, но в някои случаи това е необходимо. Фактор, който влошава протичането на болестта, е наднорменото тегло. За понижаване на телесната маса и намаляване на натоварването върху гръбнака на болния, той трябва да спазва диета, една от целите на която е да се отслабне.

Основни принципи в храненето

Лечебното хранене при херния на междупрешленните дискове се избира строго индивидуално спрямо възрастовите особености на болния, телесната му маса, има или няма той склонност към напълняване, степента на развитие на болестта, особеностите на трудовата му дейност, а също и редица други аспекти. Но има общи принципи за здравословно хранене, които трябва да се следват задължително.

При дискова херния от менюто трябва да се изключат бързите храни, газираните напитки, мазната, сладката хранаТе включват:

  1. За предпазване от напълняване не се препоръчва да преяждате. Добре е да ставате от масата, усещайки леко чувство на глад.
  2. Трябва да се храните разделно, тоест да ядете не по-малко от 5 пъти на ден, като използвате при това не повече от 250 мл. храна на хранене.
  3. Важно е да предоставите на организма си достатъчно витамини и микро- и макроелементи, които са необходими са строежа и възстановяването на хрущялните тъкани. За тази цел се препоръчва да употребявате мазна морска риба, пресни плодове, зеленчуци, кисело-млечни продукти, постно месо.
  4. Трябва тотално да се откажете от бързите въглехидрати. Приемът на такива продукти по никакъв начин не е полезен за организма и е основата причина за напълняване.
  5. Трябва да пиете достатъчно течности. При това помнете, че традиционната норма от 2 литра не е задължителна за всеки. Нужното количество вода се определя от индивидуалните нужди на всеки организъм и може да варира доста. Пийте, колкото му е нужно на организма Ви.
  6. За стимулиране на обменните и регенерационните процеси се препоръчва да включите в менюто си ястия с пресен чесън, напитки от джинджифил и лимон. Тези продукти ще помогнат да пречистите организма си, да се изхвърлят от него шлаките и токсините и да се повишат имунните сили.
  7. Трябва да се откажете от мазната, сладката, солената и лютата храна, от пушеното, подправките, колбасите, полуфабрикатите.
  8. В менюто Ви задължително трябва да са включени плодовете и зеленчуците в суров вид. Зеленчуците е желателно да се употребяват под формата на салати с добавено растително масло. Този тип ястия ще подобрят храносмилането, ще нормализират обмена на веществата и ще повишат еластичността на хрущялната тъкан.

Може да спазвате тези хранителни принципи не само докато спазвате диета, която Ви е препоръчана като елемент от лечението на дискова херния, но и като профилактична мярка, която предпазва от развитието на болести на ставите. Освен това, ако спазвате основните правила за здравословно хранене, това ще Ви помогне да предотвратите натрупването на излишни килограми.

Необходими продукти

За стартиране процесите по възстановяването и повишаването еластичността на хрущялите трябва да наситите организма си с достатъчно важни елементи. Въпреки широко разпространеното мнение, на ставите не им трябва само калций, а и много други вещества:

  • Витамин А – помага на организма да усвоява по-добре полезните вещества, влияе благотворно за растежа и възстановяването на костната тъкан. Къде се намира? В агнешкия, пилешкия, говеждия и телешкия дроб, в рибената мазнина, в мазните сортове морска риба.
  • Витамин D – вещество, необходимо за пълноценното функциониране на централната нервна система. Къде се намира? В морската риба, черния дроб от треска, твърдите сортове сирена, черния хайвер.
  • Важни витамини и минерали при дискова херния са витамин А, Д, С, БВитамин С – повишава имунните сили, възстановява и подмладява тъканите. Къде се намира? В шипката, цитрусовите плодове, сладкия пипер, фасула, касиса.
  • Рибофлавин – това вещество е истински витамин на красотата, тъй като подобрява ефективно външния вид и цвета, а също така прави кожата по-еластична. Къде се намира? В ориза, кокошите и пъдпъдъчите яйца,бирената мая, говеждия и телешкия дроб.
  • Калций – строителен елемент, необходим за растежа, възстановяването и развитието на хрущялите и костите. Дефицитът му води до чупливост на костите и ноктите, но цъфтене на косата. Къде се намира? В натуралните млечни и кисело-млечни продукти, карфиола, моркова, цвеклото, царевичното брашно.
  • Пиридоксин – стимулира метаболизма и повишава способността на организма да усвоява полезните за него елементи. Къде се намира? В твърдите сирена с високо качество, постното месо, говеждия черен дроб, млечните продукти, месото от рак.
  • Тиамин – стимулира процесите на метаболизъм на клетъчно ниво. Къде се намира? В пшеничените кълнове, зърнените култури, елдата, някои видове прясна зеленина.
  • Манган – подобрява състава на кръвта и дейността на органите на системата за кръвотворение. Къде се намира? В макаронените изделия с високо качество, пресните плодове, пресните зеленчуци, орехите.
  • Фосфор – дефицитът му води до влошено усвояване на калция. Този елемент стимулира и обменните процеси. Къде се намира? В едно смляното брашно, някои видове зърнени храни, зеленолистните зеленчуци, рибата, зелето и краставиците.

Имайте предвид, че някои полезни елементи, например аскорбиновата киселина, се разрушават под въздействието на високи температурни обработки. За да осигурите всичко полезно на организма си, трябва да употребявате тези храни или сурови, или преминали през минимална термична обработка, в зависимост от вида им.

Правила за здравословно хранене

Рационалното хранене при дискови хернии се базира на правила, спазването на които ще помогне да се насити организмът с важните за него вещества, а също и да се възпрепятства постъпването на вещества, които влияят негативно върху състоянието на тъканта.

За премахване симптомите на патологията и стимулиране на обновяващите хрущялните тъкани процеси трябва да се елиминират вредните храни от менюто и мястото им да бъде запълнено с полезни такива.

Кои продукти са разрешени и кои – забранени при дискова херния, може да проследите в >>ПРОДЪЛЖЕНИЕТО<<. Там ще Ви предложим и примерни менюта, а също така ще Ви изложим някои народни рецепти.