В >>ПЪРВА ЧАСТ<< Ви обяснихме защо е толкова важно да се храним правилно при дискова херния. Сега ще уточним кои са позволените и забранените (вредните) при това състояние хранителни продукти.

Разрешени храни

Както казахме вече, диетата при дискова херния предполага съществени ограничения само ако болният страда и от наднормено тегло. Във всички останали случаи менюто включва пълен набор от обичайните за всеки човек продукти.

Основната цел на лечебното меню е да осигури на организма полезни елементи, които са важни за пълноценното функциониране на всички системи и органи и които участват в построяването и възстановяването на хрущялната и костната тъкан.

Разрешените при дискова херния продукти са:

  • При дискова херния се препоръчва консумацията на плодове, зеленчуци, постно месо, зърнени култури, мляко, морски продуктиПлодове и зеленчуци, богати на много фибри, които помагат за пречистването на организма, за извеждането на токсичните елементи и шлаките, а също и които подобряват метаболитните процеси. Много фибри има в ябълките, крушите, зелето, морковите. Полезно е да се употребяват и пресни спанак, малини, ягоди, боровинки.
  • Постни сортове месо: говеждо, телешко, пилешко, пуешко, заешко. Субпродуктите говежди и телешки дроб и сърце.
  • Обикновеният хляб се препоръчва да се замени с пълнозърнест или с хлебни изделия от трици. Тези продукти съдържат максимално много полезни вещества и подобряват процесите на храносмилането.
  • Зърнени култури. Желателно е всеки ден да включвате в менюто си всякакви видове каши, приготвени с добавено прясно мляко, мед и растително масло. не се препоръчва към кашите да добавяте краве масло и други мазни животински продукти.
  • Млечна и кисело-млечна продукция. Желателно е да употребявате ниско маслени продукти, тъй като приемът на много животински продукти е противопоказен при заболявания ставите.
  • Ядки, бобови култури, яйца.
  • Морски продукти, мазни сортове морска риба, морско зеле, черен дроб на треска, хайвер.
  • Желателно е да включите в хранителния си режим ястия, приготвени с агар-агар. Съдържа се в различни видове желета и бульони.

Що се отнася до напитките, най-добре е да пиете натурални прясно изцедени сокове, разредени с вода, домашни компоти, зелен чай. За повишаване на имунитета и насищане на организма с аскорбинова киселина се препоръчва компот, направен от сушени шипки. За подобряване на вкуса му може да добавите пчелен мед.

Забранени храни

Употребата на алкохол при дискова херния трябва да се прекратиПри дискова херния, също и при други болести, трябва да изключите от менюто си напълно продукти, които не са полезни с нищо и дори могат да навредят при неразумната им употреба. На първо място, трябва да забравите за алкохола. Той е вреден не само за хората с хернии, а и за абсолютно здравите хора.

Други продукти, които не е желателно да консумирате, са:

  • Висококачествено брашно, заместители на захарта и натурална захар. При промишлената им обработка от тях се отделят напълно всички витамини и полезни вещества, тоест употребата им не е полезна с нищо. Като изключение е допустимо да се използва малко захар или изделия, приготвени от висококачествено брашно.
  • Прекалено люти, солени и мазни ястия. Храната от този вид способства разпространението на възпаления и усилва болките. Особено важно е да елиминирате мазнините от животински произход или да ги използвате в минимални количества.
  • Сол. Една от основните причини за развитие на ставни заболявания е употребата на прекалено много сол. За да се предпазите от усложнения и за да се лекувате, трябва да осолявате колкото може по-малко. Също така може да замените обикновената сол с различни подправки и пресни зеленолистни зеленчуци.
  • Сладко, сладкарски изделия. Тези продукти съдържат много животински мазнини, захар, маргарин, което значи, че са вредни. Изключение са домашните сладкиши в малки количества.
  • Пушените продукти, солените, маринованите колбаси, полуфабрикатите, фастфуудът, чипсовете, газираното, бонбоните и други храни, които не изискват кулинарна обработка.

Примерно меню

Имайки предвид, че лечебното хранене при дискова херния не изисква спазване на строги диети, то не само може, но и трябва да е максимално разнообразно. Това ще помогне на организма да си набави всичко необходимо и да се предпази от дефицити. Храненето трябва да е не по-малко от 5 пъти на ден, при това обемът на храната не трябва да е голям.

Ето варианти за примерното меню:

  1. Полезни при дискова херния са зеленчуковите супиЗакуска. Първото хранене трябва не само да е вкусно, но и пълноценно, тоест да е наситено с достатъчно питателни вещества, които да дадат на организма Ви необходимата му енергия за целия ден. За закуска може да изберете между омлет или запеканка от яйца и зеленолистни зеленчуци, малък сандвич от пълнозърнест хляб и сирене. Може да пиете зелен чай, компот или отвара от шипки с малко мед.
  2. Втора закуска. Тя също трябва да е питателна и лека. Може да хапнете малко ядки или сухи плодове, плодова или зеленчукова салата, подправена с растително масло или кисело мляко, сандвич с варено пилешко месо или сирене, малко кисело мляко или запеканка с извара и плодове.
  3. Обяд. Трябва да изядете една чиния от любимата си супа, направена с бульон от постно месо. Най-добри са сумите с пресни зеленчуци и боб. За основно ястие може да изядете малко парче риба или месо, печено на грил или приготвено на пара. За гарнитура – зеленчукова салата, елда, малко картофено пюре без масло. не се препоръчва да пиете чай или кафе, защото те възпрепятстват усвояването на полезните за организма Ви елементи. Най-добре е да изберете чаша компот или прясно изцеден сок, предварително разреден с вода.
  4. Следобедна закуска. Трябва да е нещо леко, например кисело мляко, запеканка с извара, два плода.
  5. Вечеря. Идеалният вариант е да съчетаете месното ястие с гарнитура от зеленчуци. Може да ядете зеленчуци на пара или задушени в собствения им сок, може да са и пресни. Що се отнася до месното блюдо, на вечеря е най-добре да ядете пиле или риба – варени или на пара, задушени или печени. Накрая може да изпиете чаша кисел или компот.

Имайте предвид, че последното хранене трябва да е поне 2-3 часа преди лягане. Ако много преди времето за лягане се пробуди непреодолимо чувство на глад у Вас, може да си позволите да пийнете малко кефир, айран. Не е забранено да хапнете и две парченца сух сладкиш или сухар.

Народни рецепти

За укрепване и повишаване еластичността на хрущялната тъкан може да употребявате средства от народната медицина за лечение на дискови хернии. Съчетанието на домашните лекарства ще помогне да се премахне болестта и да се възпрепятстват евентуалните усложнения. Освен това рецептите, които ще изложим по-долу, укрепват имунната система и повишават общия тонус.

Черна ряпа

Рецепти за лечение на дискова хернияОтлично укрепва имунитета, насища организма с важни микроелементи и стимулира регенерацията в тъканите. За приготвянето на това средство трябва да смесите чаша и половина прясно изцеден сок от ряпа, чаша мед, най-добре липов, половин чаша разреден спирт и лъжица готварска сол. Разбъркайте добре и оставете на тъмно за три дни. Приемайте по две супени лъжици от сместа преди всяко основно хранене. Допуска се и да втривате сместа в болното място, ако възникне силна болка.

Тинктура от бял равнец

Ефективно средство за премахване на възпаленията, заздравяване на имунната защита и укрепване на хрущялите. Трябва да сварите две суп. лъжици от билката в чаша вода и да оставите за престои една нощ. На следвания ден трябва да пиете по 1 с. л. преди всяко хранене. Съхранявайте в хладилника.

Сусамово мляко

Най-простото, ефективно и вкусно средство за здрави стави. За приготвянето му трябва да смелите добре сусам, да смесите четири супени лъжици от праха с литър топла вода и суп. лъжица натурален мед. След като компонентите се разтворят, трябва да прецедите течността, това мляко се използва само на гладно, по 1/2 чаша до три пъти на ден.

Независимо, че тези народни средства са много полезни, преди да започнете да ги използвате, трябва задължително да се консултирате със специалист. Особено хората, които страдат от различни алергии и болести на храносмилателната система. В тези случаи употребата на тези средства може да доведе до негативни последици.