Хората, които имат болки в коленете, мислят, че артрозата и спортът са несъвместими. Но лекарите настояват, че не трябва да се води здравословен начин на живот и да се избягват физическите натоварвания. Регулярното дозирано спортуване въздейства положително върху ставите. По мнението на терапевтите полза за опорно-двигателната система носят плуването, лекото ходене, колоезденето и пързалянето.

За възможностите за спортуване при артроза

При артроза на коленната става се разработват специални комплекси, които да бъдат безопасни, полезни и да ускорят оздравяването.

Лекарите са единодушни, че облекчените физически натоварвания са полезни при дегенеративно-деструктивни увреждания на ставите, но само в първоначалните стадии. При артроза на коленната става се разработват специални комплекси, които да бъдат безопасни, полезни и да ускорят оздравяването. Регулярното занимание с разрешените видове спорт помага:

  • Да се избавим от болките и дискомфорта;
  • Да върнем подвижността на ставата, като премахнем сковаността;
  • Да преустановим процеса на разрушаване на хрущяла.

Особено полезни при артроза са пързалянето, плуването, голфът, тенисът на маса. Спортуването при артроза на коляното не трябва да е интензивно и тежко, при това трябва да няма риск от обостряне на патологията. Може да спортуваме вкъщи или да ходим на фитнес. Докато тренираме трябва да следим за реакциите на организма си. При появата на болка или дискомфорт трябва да спрем.

Полезни и забранени видове спорт за ставите

При остеоартроза и артроза се разрешава да се занимаваме с: ходене, фитнес, йога, лек бяг, но тренировките трябва да са с умерен характер и натоварването трябва да се разпределя правилно върху болните стави. Всякакви активни спортни игри, дори хокеят, баскетболът, скачането от трамплин на кънки/ски, тенисът на корт, футболът при проблеми със ставите, а също и бодибилдингът и аеробиката, са строго забранени. А велотренажорът влияе положително върху здравето на коленните стави.

Видове спорт и упражнения

Упражненията във вода са подходящи за възвръщането на подвижността на болните стави и за премахването на болката. Препоръчителни са: леката разгрявка, кляканията, ходенето, навеждания без тежести, тенис на маса, голф.

Забранени са: хокей, баскетбол, волейбол футбол, бокс, скачане на трамплин, тенис на корт

Ефектът от плуването

Упражненията във вода са подходящи за възвръщането на подвижността на болните стави и за премахването на болката. Плуването се препоръчва от специалистите на всички стадии на артрозата. Системните занимания помагат да се укрепят мускулите на тялото и връзковия апарат, да се увеличи амплитудата на движенията и да се забави процеса на разрушаване на хрущяла. Първоначално е подходящо да се правят упражненията и стилът на плуването, за да се задействат максимално ръцете с постепенно включване на по-активната работа на краката.

Има много начини за плуване – кучешката, жабешката, по гръб и т.н. От това какъв вид водни упражнения ще изберем, ще зависи работата на коленете.

Пързалянето и ползата от него

Има два вида пързалянепланинско и равнинно. При болки в ставите се препоръчва именно карането на равно, за да може натоварването върху коленните и тазобедрените стави да е по-малко. Заради голямата площ на опорната повърхност налягането върху болните стави е дори по-малко, отколкото при ходенето. От планинското пързаляне е по-добре да се откажем, защото опасността от травмиране и влошаване на състоянието е голяма. Важно е да се движим правилно, докато се пързаляме: крачката трябва да е равна, раздалечаването на кънките действа деструктивно върху ставата. Темпото на движение трябва да е средно, без опасни завъртания и ускорявания.

Ходене и тичане

По-интензивната тренировка, например ходене с учестен пулс до 140-145 удара в минута или тичането, при артроза са разрешени за профилактика и лечение в първи стадий.Активност с ниско ударно натоварване по болната става осигурява ходенето. Препоръчва се да се разхождаме на свеж въздух до 3 часа на ден, като времето може да се раздели на 3-4 части. Да ходим, но не да тичаме, можем и в период на обостряне, само че темпото трябва да е по-бавно и да се използват опорни прътове. По-интензивната тренировка, например ходене с учестен пулс до 140-145 удара в минута или тичането, при артроза са разрешени за профилактика и лечение в първи стадий.

Типовете ходене може да се редуват:

  • От петите към пръстите или обратното;
  • Скандинавско ходене с прътове;
  • Ходене по неравна повърхност;
  • Ходене по пътека за бягане.

Йога и пилатес

Тези тренировки разтягат мускулите, разгряват ставите, които заемат правилната си позиция. В резултат на това се подобрява кръвотокът и доставянето на кислород в тъканите. Но не всички асани и пози са полезни при артроза. Преди да се направи програма на тренировки, пациентът трябва да премине през внимателно диагностициране с преценяване мащабите на увреждането. По-нататък всички упражнения се изпълняват под ръководството на треньор по пилатес или йога.

Карането на колело

Карането на велосипед при артроза осигурява плавност в движенията на ставите, при това се запазва хрущялната тъкан. Карането на велосипед при артроза осигурява плавност в движенията на ставите, при това се запазва хрущялната тъкан. Този вид спорт позволява да се заздрави мускулатурата не само на краката, но и на цялото тяло. Но трябва да се откажем от карането на колело по неравен път. Ако не можем да открием равен такъв, по-добре да идем във фитнеса на велотренажора. Карането по неравни повърхности травмира ставните структури.

Силови упражнения

Занятията с тежести изискват повишено внимание. Пълните клекове при артроза в коленете с тежести са забранени, а тежестта трябва да се избира много внимателно, както и самите упражнения. При силова тренировка налягането върху ставите се увеличава многократно, което провокира влошаване на патологичния процес.

Правилата за работа с тежести са прости: трябва да избираме най-малките тежести и най-лесните упражнения. Вариантите за клекова са:

  • Полуклек – забранен е пълният клек и сгъване в коляното;
  • Упражнения по гръб – свиване на коленете, с докосване на петите към дупето;
  • Клек във вода – течната среда понижава натоварването.

Кратки изводи

При деформираща форма на артроза спортът не е препоръчителен.

Болките при артроза в ставите не са повод да се отказваме от всеки вид спорт. Регулярните, правилно подбрани тренировки ще укрепят мускулния корсет, ще подобрят обменните процеси в тъканите и костите, ще премахнат сковаността в болната става. Първите тренировки е най-добре да се провеждат със специалист, а след като се уточнят с него всички безопасни движения, може да спортуваме самостоятелно.