Дисплазията на тазобедрената става (ДТС) при новородените е много разпространена патология сред децата до 1 годинка, която представлява непълно развитие на съставните части на тазобедрените стави (несъответствие между ацетабулума и главата на бедрената кост, частично развитие на връзковия апарат, мускулите, фиксиращи въпросните стави). В тази статия ще разберете причините за развитието на тази патология и начините за нейното лечение.

Причини за ДТС при новородени

Дисплазията на тазобедрената става (ДТС) при новородените е много разпространена патология сред децата до 1 годинка, която представлява непълно развитие на съставните части на тазобедрените стави (несъответствие между ацетабулума и главата на бедрената кост, частично развитие на връзковия апарат, мускулите, фиксиращи въпросните стави).За формирането на дисплазия при новородените оказват влияние редица фактори:

  • Токсикоза в първия триместър бременността на бъдещата майка;
  • Нарушено кръвообращение на плода;
  • Недостатъчно постъпване на витамини и микроелементи в организма;
  • Малко или много околоплодни води;
  • Седалищно предлежание (на областта на тазобедрените стави на плода се оказва прекомерен натиск);
  • Травми по време на бременността;
  • Травми при раждането;
  • Недоносване на плода;
  • Голямо бебе;
  • Женски пол на бебето;
  • Въздействие на неблагоприятни външни фактори върху организма на бременната.

Да не забравяме и че генетичната информация бебето получава и от двамата си родители и ако някой в семейството има някакви проблеми в тази област, има риск да се предаде на бебето.

Степени на тазобедрена дисплазия при бебетата

В зависимост от степента на дисплазията се дели на:  Луксация (когато главата на бедрената кост се измества и без трудност влиза в ацетабулума) Сублуксация (главата на тазобедрената става частично се измества, което води до преразтягане на връзковия апарат на ставата) Изместване на тазобедрената става (главата на бедрото е извън пределите на ацетабулума).В зависимост от степента на дисплазията се дели на:

  • Луксация (когато главата на бедрената кост се измества и без трудност влиза в ацетабулума)
  • Сублуксация (главата на тазобедрената става частично се измества, което води до преразтягане на връзковия апарат на ставата)
  • Изместване на тазобедрената става (главата на бедрото е извън пределите на ацетабулума).

ДТС може да е както вродена, така и придобита в процеса на растеж и развитие при абсолютно здрави деца. Затова младите родители трябва много да внимават. Като профилактични мерки за дисплазия при плода може да се препоръчат:

  • Чести разходки на свеж въздух (на слънце се изработва витамин Д, което влияе благотворно върху формирането на костната система на бебето);
  • Пълноценно хранене на майката на първите етапи, а след това и на бебето (като да не забравяме, че кърмата е единственият продукт, от който има нужда едно бебе до 6-тия си месец).
  • Своевременно захранване на малкото и премахване на памперса.
  • По лекарски препоръки хранителният режим на цялото семейство трябва да се промени и да се купуват само качествени хранителни продукти.

Как да разберем, че бебето има тазобедрена дисплазия?

Можете да разберете, че бебето има това заболяване, ако по време на ежедневната му гимнастика:  Бебето трудно или непълно разтваря бедрата си или чувате пукане при отваряне на крачетата на бебето;

Можете да разберете, че бебето има това заболяване, ако по време на ежедневната му гимнастика:

  • Бебето трудно или непълно разтваря бедрата си;
  • Чувате пукане при отваряне на крачетата на бебето;
  • Когато слагате бебето по корем, откривате несъответствие на лявата и дясната страна на дупето му;
  • При свиване на двете крачета едното бедро е по-късо от другото (коленете в сгънато състояние са на различно ниво);
  • Забелязвате повишен тонус на долните крайници на бебето – това е сигнал, че скоро ще Ви потрябват услугите на ортопед.

Имайте предвид, че ако след внимателен преглед на бебето Ви не се откриват никакви патологични изменения, това не е причина да се успокоявате. Макар и ироничната фраза „няма напълно здрави хора, има не напълно прегледани“ да Ви звучи банално, в този случай това е така. За съжаление, безсимптомните случаи на тазобедрена дисплазия са рядкост, но все пак се срещат.

За да не дадете на дисплазията никакви шансове да се развие, не се свенете, ходете на детски ортопед през 1,3,6,9 и 12 месец на бебето.

Ако у лекаря по време на прегледа възникнат някакви подозрения, ултразвуковото изследване и рентгенографията на тазобедрените стави ще помогне да се постави достоверна диагноза.

След провеждането на допълнителните методи за преглед и оценката на степента на изразеност на дисплазията се назначава съответната комплексна терапия.

Имайте предвид, че ако дисплазията не се лекува или не се диагностицира навреме, главата на бедрената кост продължава да се измества, докато не се формира изместване на бедрото. След това се променя опорната и двигателната функция на увредената става. В резултат на това се появява деформираща артроза, атрофия на връзковия апарат и костите на таза, сколиоза, скъсяване на крайниците, развитие на куцане, коксартроза.

Лечение при бебетата на тазобедрената дисплазия

Широко повиване

Широко повиване - няколко пелени се сгъват и се поставят между разтворените настрани и сгънати в тазобедрените и коленните стави крачета на детето (ъгълът е 60-80 градуса).

Няколко пелени се сгъват и се поставят между разтворените настрани и сгънати в тазобедрените и коленните стави крачета на детето (ъгълът е 60-80 градуса). Ще Ви потрябва още една пелена, за да фиксирате конструкцията.

Тази процедура само на първо време ще предизвика негативни емоции у бебето, повярвайте, скоро ще свикне. Важното е родителите да останат положително настроени, тогава всички трудности се преодоляват много по-лесно. Трябва да отбележим, че електрофорезата с калций в комплексно лечение също оказва положителна динамика.

Масаж на малкото при дисплазия

Да не забравяме за масажа на седалищните мускули на бебето, по време на който нормализираме мускулния тонус и подобряваме кръвообращението в областта на тазобедрените стави.

Масажът е най-добре да се извършва от специалист, защото дори и най-загрижените родители може просто да не преценят силата си и вместо очакваното подобрение да влошат патологичния процес.

Помнете, че само с една процедура бебето няма да получи така мечтаното изцеление. Един курс трябва да включва около 12-15 сеанса, които след прекъсване трябва да се повторят поне още 2 пъти, но само под контрола на лекаря на детето.

Упражнения при дисплазия на тазобедрена става

Упражнения при дисплазия на тазобедрена става - сложете бебето по гръб, свийте и двете му крачета в коленете и тазобедрените му стави, свивайте и разгъвайте крачетата заедно, а след това едно след друго.

Това е нещото, което могат да извършват родителите. Правим упражненията 4 пъти на ден, всяко от които повтаряме по 10 пъти, като така укрепваме връзковия апарат на ставата:

  1. Сложете бебето по гръб, свийте и двете му крачета в коленете и тазобедрените му стави, свивайте и разгъвайте крачетата заедно, а след това едно след друго.
  2. Не променяме положението на детето, лежи по гръб. Долните крайници свиваме и в коленете, и в тазобедрените стави, след това правим движения с крачетата, все едно детето кара колело.
  3. Бебето е по гръб, ръката Ви придържа тазобедрената става от едната страна. Сгънете крачето на малкото в коляното и в тазобедрената става, със свободната си ръка хванете коляното на бебето, след което постепенно започнете да въртите крачето.

Ако дисплазията е силно изразена и комплексът от лечение не оказва подобрение, детето трябва да носи ортопедични конструкции (превръзка на Фрейк, шина на Виленски, шина на Цито и други).

Изпълняването на масажа и лечебната гимнастика с тези конструкции също е препоръчително, но спрямо допустимите възможности. Имайте предвид, че със сила не може да излекувате детето си!

Изборът на спомагателна конструкция зависи от индивидуалните особености, това се отнася до срока на носенето на устройството (6 месеца и повече). В никакъв случай не се опитвайте да прекратите лечението сами (да премахнете конструкцията), без да се посъветвате с ортопед. Често нямаме търпение и се опитваме да ускорим нещата. В този случай резултатът може да е плачевен и всичко постигнато да се срине за един миг.

Хирургичното лечение (наместването на главата на бедрото, възстановяването на съответствието между съставите части на ставата) се препоръчва само в случай, че се отбелязва значително изместване на главата, което не подлежи на корекция с консервативните методи, или ако диагнозата е поставена на повече от 2 годишна възраст. Така че обръщането на внимание на ранните стадии, правилният преглед и лечение са основните начини да проправите път на детето си към здравето!