От 50 до 90 процента от хората с хронична болка в ставите спят лошо. Липсата на нормален сън не позволява на мозъка да си почива и да контролира степента на сигналите за болка.

Получава се затворен кръг: болката поражда безсъние, а безсънието усилва болката. Положението се влошава с обща умора, лошо настроение и понижена енергичност. По статистика травматизмът сред жените, страдащи от артрит, е по-висок заради постоянната сънливост.

Правилната поза за сън при различните болки

Болно рамо

При болки в коленете, легнете настрани и между коленете си поставете възглавница.Синдромът на периартрит на раменната става или импинджмънт синдромът се проявява със силни болки в рамото, заради които човек не може да вдигне ръката си или да я постави зад гърба си. Трудно му е да избере удобна поза за сън.

В тази ситуация може да легнете на една страна (на здравото рамо), да сложите голяма и мека (!) възглавница пред себе си и да я обгърнете, все едно прегръщате любимия си човек.

В тази поза тежестта на ръката не разтяга раменната става, а си почива върху възглавницата.

Болни колене

Лягаме също настрани и между коленете си поставяме възглавница. Така долното коляно не усеща тежестта на горното.

Има специални възглавници за колене, но може да използвате и обикновена. Добре е в нея да има пружиниращ пълнеж.

Болки в бедрата и коленете

Горепосочената поза е подходяща, а също и по гръб. При това под главата трябва да поставите обикновената си възглавница, а малка – под глезените.

Забележка: при всички описани по-горе случаи за спане на една страна ще е подходяща една голяма възглавница, подобна на такава за бременни. Може да я обгръщате с ръце и колене едновременно.

Болен гръб

При увреждане на гръбнака медиците препоръчват да спим по корем или по гръб без възглавница или с малка такава между лопатките.При увреждане на гръбнака медиците препоръчват да спим по корем или по гръб без възглавница или с малка такава между лопатките.

Болки в стъпалата

Те ни тревожат при подагра, плантарен фасциит, деформираща остеоартроза, валгусна деформация и други. При тези заболявания трябва краката да са на топло, а това значи, че одеялото трябва да е топло. Неговата тежест ще е достатъчна, за да може стъпалото да усети налягането и следователно болка. Важно е да намалим налягането на одеялото върху стъпалата си. За това се продават специални регулиращи опори, които се закрепват на краищата на леглото. Благодарение на тях одеялото не тежи върху стъпалата, а е приповдигнато над тях. Такова просто устройство може да си направите и сами.

Болен врат

Често е следствие от неправилно положение на главата по време на сън. Американските изследователи от университета Джонс Хопкинс препоръчват да спим върху водни възглавници за сън. Те са се доказали в хода на 20-годишен експеримент с участници, изпитващи болки във врата.

Водните възглавници намаляват интензивността на болката, благодарение на следните предимства:

  • Височината им се регулира, като намаляваме обема на водата или го увеличаваме;
  • Мигновено се коригират спрямо главата и врата. Водата се разпределя равномерно, когато движим главата си, а така се осигурява постоянна поддръжка.

Също добро решение може да бъдат латексните възглавници с ефект на запаметяване (мемори), напълнени с елда или контурни.

Как да намалим болките в ставите с народни средства?

Компрес с печен лук

Също добро решение може да бъдат латексните възглавници с ефект на запаметяване (мемори), напълнени с елда или контурни.Трябва Ви средно голяма глава лук, защото голямата няма да се опече отвътре, а отгоре ще изгори.

И така, почистваме лука, разрязваме главата на две половини, оставяме да се запече, докато омекне. Оставяме да изстине толкова, че да можем да изтърпим топлината. Поставяме компрес върху болезнения участък за през нощта.

Важни моменти:

  • За да може компресът да „диша“, трябва да използваме пергаментна хартия или такава за печене.
  • Отгоре фиксираме с обикновен бинт или ако използвате еластичен, не стягайте много, за да не се нарушава кръвообращението.

Колене: поставяме лука върху тях и отстрани.

Китки и пръсти: поставяме лук и обвиваме с еластичен бинт всеки пръст като „рицарска ръкавица“. Държим компреса около 3 часа.

Топли вани малко преди сън

Трябват ни: морска сол, етерични масла от лавандула, бор, ела, градински чай и лайка. Те помагат да се намали ставната болка и успокояват, помагат да заспим по-бързо. Температурата на водата трябва да е 35-38 градуса, не повече. Продължителността на процедурата е 20 минути.

Контрастен душ

Контрастният душ помага при различни болки и за по-добър сън. Той укрепва общия имунитет, подобрява работата на капилярите, съответно кръвоснабдяването и кислородоснабдяването на целия организъм. Това се отразява положително върху състоянието на ставите.

  • Започваме с комфортна температура.  Ставите се обливат първо с нормално студена вода за 10-15 секунди. Последователността е следната: стъпала, глезени, бедра, ръце от китките до раменете, подмишниците, корема, гърдите, гърба.
  • След това следва топло обливане и то продължава 60 секунди. Започва в обратния ред: рамене, корем, ръце, подмишници, крака.
  • Повтаряме по пет пъти и завършваме процедурата с топъл душ.

Важно: Недейте на първо време да правите силно контрастиране на студената и горещата вода. И задължително се консултирайте с лекар: има състояния, при които контрастният душ е противопоказен.

Ако не искате да правите общ, правете местен душ за болния участък на тялото.

Как да подобрим съня си?

Тези препоръки трябва да се изпълняват от всички, които искат да запазят здравето си. Още повече от хората, при които вече се е влошило.

  • Лягайте си и ставайте по едно и също време всеки ден. Отработените рефлекси са много добро сънотворно.
  • Позволявайте си да се наспивате. С възрастта продължителността на съня се увеличава.
  • Спазвайте правилата за здравословен сън, ако целта Ви е да сте активни на старини, а не да сте немощни и грохнали.
  • Спете на тъмно, не пречете на производството на собственото си сънотворно – мелатонина.
  • Регулярните физически упражнения са необходими за добрия сън. При ставни болки ще помогнат плуването, ходенето, карането на колело. Но все пак бъдете умерени в тренирането!