Често причините за счупване на костите са не толкова травмите, колкото коварното заболяване остеопороза. При остеопороза плътността на костната тъкан намалява, в резултат на което костите стават ронливи. Заради ронливостта им те се чупят лесно дори при незначително въздействие. Важно е да си изградите правилен хранителен режим, който да осигури на костите Ви дълъг и здрав живот.

Всички знаят, че в напреднала възраст рискът от фрактури на крайниците се повишава в пъти. Затова през целия си живот е добре да употребяваме определени продукти, които могат да съхранят здравето и силата на костите и зъбите ни до преклонна възраст.

Общо за укрепването на костите

В тялото на човека има около 200 кости. Всяка кост може да издържи товар с маса 160 кг на 1 квадратен сантиметър. Фундаментът, който осигурява тази здравина, е калцият.

За да се поддържа костната тъкан, в организма трябва да постъпват достатъчно минерални вещества, за да бъдат строителен материал за тъканите на костите и зъбите.

Кости в човешкото тяло

При остеопороза менюто на човека трябва да е наситено с продукти, които са богати на калций. Дневната норма на калций за възрастни до 50 години е 1 гр в старческа възраст употребата на калций трябва да достига 1,2-1,4 гр дневно.

Полезните минерални соли, които укрепват скелета, се съдържат в простите и натурални продукти като зеленчуци, плодове, яйца, зеленини. Потребността на организма от калций може да се удовлетвори с 1-2 чаши мляко, кисело мляко, кефир или 100 грама извара, или пък 50 гр твърдо сирене. Основни източници на този минерал са и зелето, морковите, ядките, бобовите, магданозът, ябълките, портокалите, доматеният сок, рибата (в частност сьомга и сардини).

Необходими вещества за ставите

Калций е полезен минерал за костите и се съдържа в млечните продуктиКалцият се усвоява много добре с помощта на витамин Д. Производството му се осъществява с помощта на ултравиолетовите лъчи. Затова е толкова важно по-често да сме навън при слънчево време.

Както витамин Д, така и витамин А участва във формирането на костна и зъбна тъкан. Той се съдържа в черния дроб, кравето масло, млякото, жълтъците на яйцата, плодовете, зелените и оранжевите зеленчуци. Важно е да знаете, че този витамин се усвоява най-добре с мазнини (растително масло, сметана).

Минералният баланс на зъбите и костите се подпомага с магнезий, фосфор, мед, манган, цинк, желязо, флуор, витамини С и К. Тези компоненти се съдържат в морските продукти, пълнозърнестите продукти, сухите плодове (сини сливи, кайсии, стафиди).

В хранителния режим трябва да присъстват и белтъчини с животински произход, липсата на които не позволява да протичат процесите по построяването на костите и зъбните конструкции. Много полезно е системно да се ядат местни костни бульони и желета, в които има естествен колаген.

Тъканите на костите могат да се разрушат от рафинираната захар, пшеничното брашно, фабрично произведените сосове, спагетите, колбасните изделия, газираните напитки като „Кока-Кола“. Вредните навици също се отразяват негативно на костните тъкани – прекалената употреба на сол и месо, злоупотребата с кофеинови и алкохолни напитки, пушенето.

Физическа активност

Спорт за здрави стави, кости, връзки, мускулиСамият Аристотел е говорел за голямата полза от физическия труд, без който човек се разрушава и изтощава.

Кои кости са най-силни и плътни? Отговорът е лесен: само онези, които търпят натоварвания, остават крепки и здрави.

Постоянното физическо въздействие кара костите да разберат, че трябва да поддържат плътността си. Кръвообращението и калциевият обмен се активират с физическите упражнения и силовите натоварвания, което накрая намалява риска от травми. Разходките с бърза крачка, гимнастическите упражнения, танците, карането на колело.

Често проблемите с костите и зъбите възникват при спортисти, в частност костите се чупят при боксьорите. Силата на удара при тях е толкова голяма, че при определени неблагоприятни обстоятелства те могат да повредят китките. Основната причина за травми при боксьорите е слабият връзков апарат при различните стави на ръцете, а също и недостатъчното развитие на мускулите на китката.

По принцип при боксьорите не е прието да използват комплекс от физически упражнения за мускулите и ставите на ръцете. Но този комплекс усилва здравината на връзките и мускулите, гарантира безопасността на китките и защитава бойните точки на юмрука от травми и функционални разстройства. Това е необходимо, тъй като основното ударно въздействие се пада на ставите на ръцете.

За укрепване ръцете на боксьорите помагат специални физически упражнения и ударната зарядка. Стандартна тренировка за ръцете им са упражнения, при които се използват боздугани, което развива безупречно връзките и ставите. Много удобно и полезно за китките на спортистите е да стискат гумена топка. Укрепването на сгъващите и разгъващите стави е необходимо на боксьорите, за да движат активно китката при бой или тренировка.

Препарати за укрепване

При остеопороза за лечение и профилактика са полезни хранителни добавки с калций, магнезий, витамини,колагенФармацевтичният пазар предлага препарати, способни да помогнат на костите при счупване да зараснат и възстановят бързо. Това е така заради времето, в което живеем. Дори и пълноценният начин на хранене не дава на човек пълния комплекс от хранителни вещества, минерали и витамини, необходими за поддържане на костите, мускулите и ставите здрави.

При остеопороза или при подозиране на недостиг на калций в организма трябва да се употребяват препарати, които съдържат този елемент.

През зимата заради липсата на слънчева светлина, която помага за изработването на Д-витамина, лекарите препоръчват да се приемат добавки с него и калций.

За здрава костна, ставна, зъбна тъкан са необходими магнезий и цинк, фолиева киселина и пиридоксин. Добавките с магнезий и цинк се препоръчват за профилактика на счупвания. Ако тези елементи са дефицитни за организма, абсорбирането на белтъчините ще се наруши и скелетът ще изгуби здравината си.

Фолиевата киселина и пиридоксинът участват в правилното образуване на колагенния фундамент на ставите и костите. Източници на тези вещества са плодовете, зеленчуците, пшеничните кълнове. Комбинираните добавки с витамини B6, B9 и колаген се препоръчват в периода на рехабилитация, за да се укрепи скелетната матрица.

Народна медицина

Укрепването на костните тъкани с народни средства след различни травми помага да се придаде здравина на костите и да се подпомогне по-бързото им срастване. Народни средства са прясноизцеден сок от моркови (по 100-200 гр няколко пъти на ден), сок от листата на пшеницата, корени и листа от чай на черен оман. За костите е опасна употребата на следните продукти:

  • Чай, кафе, газирани напитки (извеждат калция);
  • Овес, алкохол (блокират абсорбирането на калция).

Здравословният начин на живот, правилният начин на живот, употребата на продукти, обогатени с витамини, минерали, микроелементи, е залог за здрави кости и зъби.