Плуването помага при болести на ставите, има облекчаващо действие и подобрява подвижността

Много хора страдат от заболявания на ставите на опорно-двигателния апарат и за облекчаване на състоянието си и забавяне на деформациите е необходимо грамотно лечение. Ползата от плуването при артрит, артроза и други патологии на ставите е неоценима. Регулярните занятия в басейна укрепват не само мускулите, но и всички тъкани в човешкия организъм. Често лекарите препоръчват на пациентите си плуване при ревматоиден артрит, остеохондроза, посттравматични артрози.

Особености на болестите на ставите

Дегенеративните патологии, към които се отнася артрозата на коленната става, се съпровождат със силни болки в коленете. Болестта най-често възниква при възрастните хора, на възраст над 60 години. Патологията се характеризира с износване на ставния хрущял, който е необходим за амортизиране и облекчаване на движенията на костите. При това интензивно се разрушава костта. Образуват се кристали, които се задържат в ставите, провокирайки възпаление и болка.

Основните характерни признаци на подобни патологии са: загуба на подвижност на дефектните стави, отоци и болезнени усещания. И един от най-ефективните и безопасни методи за лечение и предпазване от ставни болести е плуването. Енергичните занимания в басейна въздействат положително върху цялата опорно-двигателна система, способстват укрепването на мускулите и другите тъкани на организма. Повечето физически натоварвания не са много ефективни в борбата с тези патологии, а някои от спортните занимания (ходене, бягане) са напълно забранени. Плуването при артроза и/или артрит способства отстраняването на невромускулните блокове, като намаляват възпалението, болките. При тренировките в басейна липсват статични натоварвания и ударни пулсови въздействия, затова тъканите и хрущялите не се разрушават при трениране.

Ползата на плуването в лечението и профилактиката на артрит

Заболяването е съпроводено от ставно възпаление вследствие на инфекциозно заболяване, нарушение на обменните процеси и травми. При проникване на бактерии в ставната плоскост се развива инфекциозен артрит. При нарушени процеси на биохимичния обмен в организма възниква обменен артрит.

Лечебното плуване намалява възпалението при артрит и премахва сковаността

Плуването при артрит е единственият вид физическо натоварване, разрешено при остро протичане на заболяването. Във водата ставата се охлажда, което намалява значително болката и подпухването. Регулярните занятия в басейна масажират околоставните тъкани, което води до оттичане на лимфа. Плуването също така подобрява процеса на метаболизъм в организма, като така се премахва причината за развитието на патологията.

Голямо значение при заниманията с плуване има нивото на натоварването. Интензивните тренировки са противопоказни при ставни патологии. Най-малката болка в коляното е повод за прекратяване на занятието.

При движението във водата са задействани всички мускули в организма, затова тези тренировки са най-ефективният метод за профилактика и лекуване на артрита, а също и на други заболявания. Във водата ставите не се натоварват, затова човек може да изпълнява различни упражнения без болка и дискомфорт. Основното условие за пълноценна тренировка е температурата на водата. При болести на ставите е крайно непрепоръчително преохлаждането.

Продължителността и интензивността на заниманията се определят индивидуално, в зависимост от стадия на болестта, възрастта на болния и нивото на физическата му готовност. На стадий на ремисия продължителността на плуването се увеличава, басейнът може да се посещава по-често. Но при остър артрит натоварванията трябва да са минимални или изобщо да не се тренира.

Плуването позволява значително да се заздравят определени групи мускули, което е много важно при болести на ставите. Препоръчителните начини за придвижване във водата са бруст и свободен стил. Ако не е възможно д се плува така, при нарушена координация на движенията тренировката може да се провежда с отработване на отделни плавателни елементи.

Ползата от плуването в лечението и профилактиката на артроза

Упражненията във вода помагат за лечение и профилактика на артрозаПри дегенеративните промени в хрущялите на ставите и разрушенията на ставната тъкан се развива артроза. Началният стадий на заболяването се характеризира с увреждане само на хрущяла. Но при развитие на възпалителен процес се разрушава костният отдел. Артрозата е разпространена патология, която най-често се среща при хора с наднормено тегло. При затлъстяване излишната маса създава силно налягане и натоварване върху ставните структури, което провокира тяхното разрушаване.

От артроза може да пострадат практически всички стави в организма, но обикновено износването се наблюдава в коленната и тазобедрената стави, които са най-много изложени на функционално натоварване. Основният характерен признак за заболяването са болките при ходене, особено след продължително обездвижване на тялото.

Полезно ли е плуването при такова състояние като артроза? Повечето лекари ни уверяват, че ползата от заниманията в басейна при дефекти на ставите е несравнима. Плуването способства не само укрепването на всички тъкани (включително мускулните), но и нормализирането на метаболизма, който отговаря за намаляването на телесната маса. При артроза на хората им е много трудно да спортуват, което на свой ред води до ниска подвижност. Този затворен кръг може да се прекъсне с помощта на системни тренировки във водата. Там ставите няма да изпитват излишно натоварване, което ще помогне да се изпълнят сложни упражнения за работата на мускулите и хрущялите.

Плуването при артроза на коленете е комплекс от аеробни елементи, които помагат да се подобри гъвкавостта и да се увеличи издръжливостта на човека. Препоръчителната температура на водата е не по-малко от 35 градуса по Целзий.

Тренировките в басейна помагат да се изпълняват движения с крака без болка, наднормените килограми при това няма да внасят дискомфорт, защото във водата човек усеща само половината от теглото си. Изследванията доказват, че при регулярно трениране се укрепват мускулният корсет, връзките и ставните хрущяли.

При заболявания на ставите се препоръчва плуването в свободен стил или стил бруст

Плуването при артроза на тазобедрената става също се използва широко в лечението на болестта. Комплексът от упражнения е горе-долу същият, но при изпълнението им се взема предвид степента и тежестта на патологията, възможното ограничение на подвижността на тази става. При тежките форми се препоръчва свободният стил на плуване. Ако няма ограничения – бруст.

Начинът на живот на пациента също е от значение при лекуването на артроза и за нейната профилактика. Ако човек отслабне и се придържа към правилата на хранене, може да понижи риска от развитие на ставна патология, да облекчи състоянието си при обостряне.

Лечебното плуване при заболявания на опорно-двигателния апарат позволява значително да се подобри функцията на ставите, да се увеличи диапазонът на движенията, да се намалят болките. Щадящите натоварвания в басейна при артрити и артрози са уникални и ефективни методи за лечение на такива патологии.