Звуците, които издават нашите стави съвсем не винаги говорят за някаква болест. Чували ли сте някога как Ви пука коляното, когато ставате? А ставите на раменете? Те скърцат, когато вдигате или отпускате рамене? Или, може би, са Ви познати характерните „мравучкания“ в бедрото при спортуване? Може би отговорът ще е положителен поне на един от тези въпроси. Цялата тази „музика“ на тялото може да доведе до объркване и да ни накара да се замислим дали не е по-добре да идем на лекар.

Звуците, които издават нашите стави съвсем не винаги говорят за някаква болест. Впрочем, експертите казват, че в повечето от случаите тези звуци са безобидни. И все пак някои от тях може да са свидетелство за заболяване. Как да различим едното от другото?

В реда на нещата

Всяка, дори и здравата става, може да издава звуци, без да има патология. Но ако ставата е съвсем здрава, защо пука? Британските медици предлагат теория за възникването на звук в здравите стави. Съгласно тази теория пукането и другите звуци възникват в резултат на натрупване на газове в синовиалната течност, която запълва ставата, изпълняваща ролята на амортизатор и смазка. Механизмът на действие в този случай е следният: при рязко разтягане на капсулите на ставата в нея налягането пада, заради което в синовиалната течност се образуват балончета с газ. Когато тези балончета се пукат, ние чуваме характерен звук.

Но други лекари намират това обяснение за абсурдно. Ако в синовиалната течност се образуват такива балончета, то те са малки. Физически не могат да издават такъв звук. Това е невъзможно според тях.

Нормалният вариант

 В коленната става този звук в процес на движение може да бъде предизвикан от попадане на синовиална обвивка, която застила ставата отвътре, между чашката и бедрото.Подобни звуци в самите стави, например в ставите на краката, може да възникнат при застъпването на разпространила се мастна тъкан от бедрото или пищяла. В коленната става този звук в процес на движение може да бъде предизвикан от попадане на синовиална обвивка, която застила ставата отвътре, между чашката и бедрото.

Звуците, които, както ние си мислим, се образуват в ставите, могат да възникнат и извън ставата при застъпване на сухожилия и връзки. Когато връзките и сухожилията заемат първоначалното си състояние, се издава характерен звук. Подобно застъпване не е опасно за здравето и е нормално физиологично погледнато.

Интересно е, че при някои хора ставите пукат постоянно, докато други не се сблъскват с този проблем. Тази особеност се обяснява от лекарите със слаб връзков апарат. Като съединителен елемент връзката свързва костите една с друга. Една от функциите и е да ограничава подвижността на ставите, да контролира амплитудата на движенията.

Слабият връзков апарат води до хипермобилност на ставите, те стават по-подвижни, при това връзките често се застъпват. От тук идва и звукът. Хипермобилността на ставите не е отклонение, но все пак хората със слаби връзки трябва да внимават, защото тази особеност често става причина за навяхвания и изкълчвания.

Сигналният огън

Ако звуците и пукането на ставите не са съпроводени с болка, по-скоро са безвредни, но ако болят, значи нещо не е наред.Ако звуците не са съпроводени с болка, по-скоро са безвредни. Редно е да се тревожите ако се съчетават с болка, изтръпване и „блокаж“. Всичко това говори за увреждане в ставата или околоставните тъкани. В този случай трябва веднага да се обърнете към лекар.

Травми

Пукането и пращенето в ставите, съпроводено с болка и блокиране, може да възникне след травма – увреждане на хрущяла, менискуса, скъсани връзки. При пълно разкъсване на връзка свободната и част може да попадне между ставните повърхности, като издава звук, блокира ставата и предизвиква болка. Някои стави страдат по-често от останалите – тазобедрените, коленните, а също и раменните.

Костно-хрущялно тяло

Понякога звукът в ставата възниква заради наличието в нея на свободно костно-хрущялно тяло. Тези тела се появяват вследствие на травма и редица заболявания. Движейки се свободно във вътрешността на ставата, те могат да издават звук, който винаги е съпроводен с болка, а понякога и с „блокада“.

Артроза

Пукането на ставите, съпътствано от болка, може да говори за артроза. Този звук се появява, когато ставните повърхности се трият една в друга. Но артрозата не винаги причинява звук. Също така и звукът съвсем не винаги говори за наличието на артроза.

За да са здрави ставите…

Ние не можем да накараме ставите си съвсем да „млъкнат“. Още повече когато става дума за хипермобилност. Но можем да укрепим мускулите около ставите, да направим така, че ставите да работят както трябва и съответно да пукат по-малко. Как?

Спортувайте!

За поддържането на ставите се препоръчва да спортуваме поне 30 минути на ден. Наднорменото тегло е първият враг за ставите Ви. Само един излишен килограм увеличава натоварването на хрущялната повърхност и в крайна сметка ставите болят и пукат. За поддържането на ставите се препоръчва да спортуваме поне 30 минути на ден. При това трябва да внимаваме натоварванията да са умерени, без да се претоварваме.

Не трябва да правим сложни съчетания от комплексни упражнения. Добре е да се разхождаме, колоезденето също се препоръчва, както и тенисът. Ако имате проблеми с наднорменото тегло, може да изберете плуване, където натоварване върху ставите почти няма. В противен случай само ще си навредите, защото излишните килограми безпощадно „бият“ по ставите в процеса на тренировките. След като излишните килца се махнат, може да тренирате на суша.

Хранете се правилно!

Режимът, богат на витамини и микроелементи, ще Ви помогне да заздравите костите и ставите си. Основата на костите и връзките са мукополизахаридите. Те участват в синтеза на хрущялна тъкан и в образуването на синовиална течност. Може да поддържате организма си с въвеждането на продукти, богати на полизахариди. Основното при приготвянето на такива храни е да не махате хрущялите и костите, защото те са богати на мукополизахариди.

Избирайте правилните обувки за здрави колене!

Високите токчета и плоските подметки преразпределят натоварването в коленната става, я се износва по-бързо, започва да пука и да боли. Идеалният вариант е да изберете обувки с широк ток и 3-4 см. висок. Ако трябва да прекарате целия ден на високи токчета, си купете специални ортопедични стелки. Това ще поддържа стъпалата Ви.

Важни хранителни продукти за крепки стави и кости.

Продукти за крепки стави и кости

  • Зеленолистни зеленчуци – богати са на важни витамини (Ц, Б1, Б2, К, Е) и съдържат ценни микроелементи като калциеви соли, калий, желязо, фосфор.
  • Морска риба, хайвер, пъдпъдъчи яйца – съдържат много витамин Д, който подобрява усвояването на калций.
  • Черен касис, шипка, цитруси – дефицитът на витамин С води до нарушен синтез на колаген в костната тъкан, затова тези продукти са много полезни.
  • Желирани храни и соя – богати са на аминокиселината лизин, която участва в костното образуване и поддържането на функциите на хрущялните тъкани в ставите.

Тренираме ставите си

Ставната гимнастика е насочена към профилактика на заболявания на опорно-двигателната система. Тя може да снеме напрежението. Ако я правите регулярно, ще се изморявате по-малко. А как се прави, може да прочетете в статията ни „Гимнастика за стави: основни упражнения“.

И помнете, променяйки начина си на мислене, ние променяме света!