Ние използваме бисквитки, за да подобрим Вашето изживяване докато сте наши гости. Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате с това. Повече информация може да намерите тук: Политика за използване на бисквитки

Ставите не обичат радикалните мерки

Публикувано от i.atanasova 27/03/2019 0 Коментар(и)

Милиони души по целия свят страдат от ревматични заболявания. Тези болести са много опасни, защото провокират изключително голям процент на инвалидност (до 80%). И въпреки че точната причина за появата им към момента не е известна на съвременната медицина, последните открития на учените доказват връзката между тяхното развитие и прекомерното образуване на свободни радикали в организма. Най-големите врагове на свободните форми на кислород са антиоксидантите, затова днес антиоксидантната защита на организма е много актуален въпрос.

При повишени количества на свободните радикали в организма може да възникнат ревматични заболявания

С термина „ревматизъм“ наричат група хронични възпалителни заболявания, които водят до деформация на ставите. Най-популярните от тях са ревматоиден артрит, псориатичен артрит и болест на Бехтерев. Тези болести разрушават ставите, поразяват съдовете, което води до бързо развитие на атеросклероза и усложнения под формата на инфаркти или инсулти. От ревматоиден артрит днес страдат около 21 милиона души в света, това е най-разпространеното автоимунно заболяване.

При ревматоиден артрит хората чувстват постоянна болка и скованост в ставите и не могат да водят нормален начин на живот. Понякога болестта предизвиква тежко поражение на кожата, бъбреците, сърцето, белите дробове и други органи. Заболяването обикновено започва остро, със сутрешна скованост и болки, температура. Най-често в началото се уврежда една става, а след няколко месеца в процеса се въвличат други. Болните през цялото време усещат упорита болка, усилваща се при движения. При децата тези заболявания понякога се съпровождат от поражения на очите и алергични обриви.

Уви, от ревматоидни заболявания страдат хора от всички възрасти: от деца до много стари хора. Най-често те се срещат при жените на 30-55 години (2-3 пъти по-често, отколкото при мъжете). В днешно време ревматичните заболявания заемат трето място сред причините за инвалидизация. Средната възраст на хората, на които за пръв път се дава инвалидност, е едва 41 години. Притеснително е и това, че инвалидизацията настъпва много бързо.

При децата ревматоидният артрит поразява ставите много бързо. Страшно е и това, че децата могат да станат пълни инвалиди буквално няколко месеца след поставяне на диагнозата. Болестта често води до изоставане в растежа и развитието на детето.

Свободните радикали вредят на здравето на ставите

Причината за развитие на ревматоидни заболявания и досега не е известна на науката. Но в последно време, освен на общоприетата автоимунна теория, се отдава голямо значение на нарушенията в баланса между синтеза на свободни радикали и възможностите за антиоксидантна защита на организма. Изследванията от цял свят сочат, че с появата на свободните радикали е свързано развитието на множество болести: атеросклероза, рак, автоимунни патологии. Ревматоидният артрит също е в това число.

Свободните радикали буквално се носят във въздуха. Под въздействие на различни неблагоприятни фактори на околната среда (стрес, нездравословно хранене, йонизиращо и ултравиолетово облъчване, замърсен въздух, вода и продукти) така необходимия ни кислород преминава в активни форми и започва да разрушава клетките отвътре. В резултат на това се появяват тези опасни вещества – свободни радикали – агресивни окислители, прекаленото количество на които прави имунитета слаб.

Теоретично излишната дейност на активните форми на кислорода трябва да се контролира от ензимните системи на организма. И в разумни количества свободните радикали дори носят полза: например разрушават обвивките на вирусите, вредните бактерии и микроби, с което активизират имунната защита на организма. Освен това свободните радикали, ако количеството им е оптимално, участват в биосинтеза на биологично активните вещества. Но когато станат твърде много, ферментите на антиоксидантната защита престават да се справят със ситуацията, в резултат на което организмът става уязвим на агресивното въздействие на околната среда. При прекомерно образуване на свободни радикали в организма се изменя съставът на клетъчните мембрани, което не само предизвиква промяна на техните свойства (еластичност, здравина, проницаемост), но и води до нарушение на техните функции и увреждане на различни тъкани в организма.

За профилактика на автоимунни заболявания, включително и на ревматоиден артрит, се препоръчват добавки за стави с антиоксиданти

Интензивността на свободно-радикалното окисляване е различна в различните тъкани. Учените предполагат, че при наличието на рискови фактори за развитие на ревматоиден артрит, способстващи възникването на хронично възпаление на ставите (например генетична предразположеност, хормонални промени в организма, наличие на хронична инфекция, в това число възпаление на сливиците, инфекции на устната кухина, зъбен кариес, нанесени в миналото травми на ставите и др.), имунната система на организма може да реагира със силно повишаване нивото на свободно-радикални форми на кислорода. Така възниква имунопатологичното възпаление в ставите.

Тази хипотеза намира потвърждение при лабораторни изследвания на кръвта на болни от ревматоиден артрит: при тях се открива увеличаване на количеството продукти от прекисно окисление на липидите и понижаване на антиоксидантната защита.

Антиоксидантите са главните врагове на свободните радикали, способни да защитават клетките от потенциално вредни ефекти или реакции, които могат да предизвикат прекалено окисляване в организма. Затова колкото по-активно работят те, толкова повече шансове за дълъг живот бихте имали. Лекарите призовават да не пренебрегваме начините за антиоксидантна защита на организма, още повече, че те са много прости. Антиоксиданти са всеизвестните витамини А, Е, С, бета-каротин, микроелементите селен, цинк и манган. В днешно време лекарите имат всички основания да препоръчват приема на антиоксиданти в качеството на средства за профилактика на автоимунни заболявания и укрепващи имунитета. Мастно-разтворимият витамин А предпазва сърдечно-съдовата система; витамин Е защитава от свободни радикали мастните киселини в организма, от които зависи еластичността на съдовете и подвижността на ставите; витамин С (аскорбинова киселина) прави кожата гладка и укрепва имунитета. И все пак приносът на тези витамини в общата антиоксидантна защита на организма не е толкова голям. Днес са известни нови антиоксиданти, притежаващи много мощна съзидателна сила. Например веществото астаксантин, съдържащо се в тъканите на сьомгата, морските продукти, водораслите, се счита за 500 пъти по-ефективно, отколкото е витамин Е. Учените считат астаксантин за най-могъщия природен антиоксидант, способстващ възстановяването на ставните и хрущялните тъкани. Той не само подобрява показателите на имунния статус, но и намалява активността на възпалителните реакции в ставите и способства за ремисия на заболяването при болни от ревматоиден артрит.

Антиоксиданти могат да бъдат получени както от хранителни продукти (като за това следва да бъдат изяждани не по-малко 5-7 порции пресни зеленчуци и плодове на ден), така и чрез прием на био добавки.

Остави коментар тук

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.