Предлагаме Ви едни от най-добрите рецепти срещу ставни болки!

Тинктура срещу артрит

Срещу артрит, артроза, радикулит, подагра помагат тинктури от народната медицина.

Тази тинктура лекува артрит, артроза, ревматоиден полиартрит, остеохондроза, радикулит, подагра, ревматизъм, тя е ефективна при лечението на дискови хернии. За приготвянето и са Ви необходими 200 грама сухи корени на сабелник и 100 грама калган, които да изсипете в литров буркан и да залеете с 3 литра водка или 70% спирт. Всичко това се затваря с капак и се оставя на топло. Оставете да престои 3 седмици, като периодично разтръсквате буркана. След това се прецежда през 2-3 слоя марля, изстисква се и се разпределя в бутилки от тъмно стъкло. Получава се малко повече от 2 литра тинктура. Приема се по 1 с. л. (разредена в 50 мл вода) три пъти на ден 20 минути преди хранене. В много тежките случаи може да приемате по 1 малка чашка (около 2 с. л.).

С тази тинктура можете да разтривате болните места, а може да си направите и маз. За мазта като основа може да използвате безсолно краве масло, свинска мас, растително масло. Разтопете основата на водна баня, като добавяте постепенно стритите на прах билки. При това трябва да бъркате мазилото непрестанно с дървена лъжица, докато се образува еднородна смес. Бъркайте само в една посока, за да не се разслои сместа. Разтривайте го в болните места (гърба, врата, коленете, раменете, отеклите пръсти на ръцете или краката) в топло състояние. Курсът на лечение е 1 месец, след което трябва да направите 10-дневна почивка и да повторите лечението. Направете 2-3 курса.

Компреси от хрян при болни стави

При болести на ставите и радикулит помагат компресите от хрян. За тази цел трябва да рендосате хрян на ситно, да го поставите на една марля и да го приложите към болната става. Обвийте с найлон и топла кърпа. Дръжте толкова, колкото можете да издържите, тъй като след известно време започва да пари. След това махнете компреса, намажете кожата с крем за деца, за да не се появи дразнение или изгаряне. Вместо рендосан корен от хрян може да използвате пресни листа от растението.

Хвойнови вани

Много добри са компресите с народни рецепти при болни стави

При артрит са перфектни хвойновите вани. Те се правят от ела, бор, кедър заедно с малко пръчици от дървото. Всичко се смесва и се прави тинктура: две шепи се запарват с гореща вода и се оставят да престоят. Когато изстине до под 40 градуса, може да потопите болните си крайници във ваната за половин час. След това ги увийте топло и легнете за час в леглото, задължително! Направете си пак такава вана след 2 дни, курсът на лечение е 7-10 вани. Болката утихва, започвате да се движите по-лесно.

Смес срещу ставни болки

Смесете по 1 ч. л. бодяга и разтопено масло. Полученото мазило се втрива преди сън в болните стави, след което трябва да ги увиете топло.

При болести в ставите може да изпробвате тази рецепта

Смелете 200 грама чесън и 0,5 кг червени боровинки. Смесете ги и ги оставете за една нощ. След това към сместа добавете 1 кг мед. Приемайте по 1 ч. л. 3 пъти на ден половин час преди хранене. От тази смес може също да си направите компрес на ставите за през нощта.

Маз за стави

Биологично активните компоненти на една специална маз ще Ви помогнат да снемете възпалението и болката, да възстановите тъканите на ставата и да предотвратите рецидиви на болестта. Можете да си я направите сами вкъщи. Разтопете 200 гр краве масло, добавете по 1 ч. л. сух кимион и дяволски нокът, 2 ч. л. смляна на прах кора от ива, по ½ ч. л. прах от сухи листа на хвойна и хмел. Дръжте на слаб огън 5 минути. След това сложете във фурната за 2 часа на температура 50 градуса.

Различни мазила от народната медицина борят болката в ставите - рецепти!

След като изстине я изсипете в стъклен буркан и я съхранявайте в хладилник. Трябва да се използва по два пъти на ден. Нанесете от мазта с меки масажиращи движения върху проблемните стави или гръбнака. Мазта подобрява кръвообращението. А притокът на кръв към мястото на нанасяне на мазта усилва обменните процеси в ставните тъкани и снема болката.

Ако говорим за хмела, той съдържа такива вещества, които оказват противовъзпалително, противоревматично и обезболяващо действие. Ако не можете да си намерите хмел, не се разочаровайте – другите средства, които изброихме, изпълняват задачите си перфектно. Кората на бялата ива има антивъзпалително, болноуспокояващо и тонизиращо действие. Тя намалява болката много добре, намалява и отоците. А екстрактите от хвойна и хмел оказват укрепващо капилярите въздействие, подобряват циркулацията в тъканите, разтварят солните отлагания. Освен това намаляват мускулното и нервното напрежение.

Ароматът на тази маз е необикновен – нежен, успокояващ! Но най-важното е, че е кладенец от полезни вещества, които помагат да се преустановят дегенеративните процеси в ставите и прешлените. Костната система е основата на нашия организъм. Така ще я укрепите!

Вани срещу подагра

1 ч. л. меден сулфат се разтваря в 10 л топла (около 50 градуса) вода и в тази вана трябва да потопите краката си за 20 минути. След процедурата трябва да подсушите краката си и да ги намажете с подхранващ крем или със сметана. Процедурата се препоръчва да се прави преди лягане. Курсът е един месец. Но ако състоянието е в напреднал стадий, след едномесечно прекъсване може да повторите лечението. Резултатът е просто забележителен.

Смес от нарцис облекчава болките в ставите

Срещу подагра помагат лечебните вани от народната медицина - лесни и ефективни рецепти.

Луковиците на нарциса се използват за лечение на ставите. Рендосайте на ситно ренде една луковица, добавете ръжен хляб или шепа оризова каша (толкова, колкото да можете да омесите тесто и да го разточите). Приложете към болната става, отгоре покрийте с найлон и омотайте в топъл шал. Дръжте компреса не повече от два часа, за да не получите изгаряне. Веднага щом усетите силно парене, махнете компреса. След процедурата измийте мястото с топла вода. Направете общо пет компреса през ден. За това време болката ще стихне. Между другото, нарцисът се смята за отровно растение, затова след работата с него си измийте добре ръцете със сапун.

Маз за лечение на стави

Разтопете на водна баня по 2 с. л. свинска мас, восък, терпентин и 1 с. л. борово масло. Охладете, използвайте за натриване в ставите два-три пъти на ден при артрит и артроза и в гръбнака при остеохондроза. Болното място затоплете задължително. Курсът продължава, докато не се подобри състоянието Ви. Етеричните масла, които влизат в състава на средството, стимулират нервните рецептори, разширяват капилярите и снемат възпалителните процеси. За профилактика е достатъчно да използвате тази маз само преди лягане. Ако добавите в нея 5-10 капки амонячен спирт, мазилото ще разшири „хоризонтите“ си: може да го втривате в гръдния си кош при кашлица. Продуктът се съхранява в хладилник.

Фикусът лекува ставите

4 малки листа от фикус се разкъсват на малки парченца и се заливат в буркан от половин литър с водка или спирт. В тази тинктура трябва да добавите и 10 стрити на прах таблетки аналгин и да разбъркате всичко добре, за да се разтвори аналгинът. Оставете това средство да престои на тъмно и прохладно място 10-12 дни, като всеки ден го разбърквайте. След това може да втривате от него в ставите си преди сън и никога няма да имате проблеми.